Abu Harb Salm ibn Ziyad

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAbu Harb Salm ibn Ziyad

Abu Harb Salm ibn Ziyad ibn Abihi (? - 692) fou un militar i governador omeia, de la branca sufyànida però bastard, un dels nombrosos fills de Ziyad ibn Abihi (que era fill il·legítim d'Abu Sufyan ibn Harb).

El califa Yazid I el va nomenar governador de Khorasan el 680/681, província en què la seva branca estava ben implantada. Salm al seu torn va nomenar al seu germà Yazid ibn Ziyad com a governador del Sistan. Salm va tenir diversos èxits militars contra els prínceps sogdians de Transoxiana (va arribar fins a Coràsmia) i fou molt popular entre els soldats àrabs; els seus generals en canvi van fracassar contra els zunbils, prínceps locals de Zamindawar i Zabulistan, i contra els Kabulshahs. i en una de les expedicions a aquesta zona va morir el seu germà Yusuf ibn Ziyad, mentre un altre germà, Abu Ubayda, fou fet presoner.

A la mort de Yazid I va restar en funcions per uns mesos però finalment fou cridat a Bàssora i el Khorasan va passar a mans del cap del partit dels qaysites a la zona, Abd Allah ibn Hazim al-Sulami. al qual Salm havia designat per ocupar el seu lloc. Va tardar a fer submissió a Abd Allah ibn al-Zubayr i abans de fer-ho fou arrestat a Bàssora i enviat presoner a la Meca, però va aconseguir la llibertat pagant quatre milions de dirhams que s'havia embutxacat durant el seu govern, i finalment va poder fugir. Abd-al-Màlik ibn Marwan (685–705) el va nomenar altre cop pel Khurasan (602) però va morir abans de prendre possessió.

Bibliografia[modifica]

  • H. Lamens, Le caliphat de Yazid I, 1913