Aromer hòrrid

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Acacia karroo)
Infotaula d'ésser viuAromer hòrrid
Acacia karroo Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuAcacieae
GènereAcacia
EspècieAcacia karroo Modifica el valor a Wikidata
Hayne
Nomenclatura
Sinònims
  • Acacia karoo Hayne
  • Acacia eburnea sensu auct.
  • Acacia natalitia E.Mey.
  • Acacia dekindtiana A. Chev.
  • Acacia inconflagrabilis Gerstner
  • Acacia horrida sensu auct.
  • Acacia campbellii Arn.
  • Acacia minutifolia Ragup., Thoth. & Mahad.
  • Acacia pseudowightii Thoth.
  • Acacia roxburghii Wight & Arn.
  • Mimosa eburnea L. f.[1]
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

L'aromer hòrrid (Acacia karroo)[2] és una espècie d'Acacia nativa del sud d'Àfrica des del sud d'Angola a l'est fins a Moçambic, i al sud a Sud-àfrica.[3]

Morfologia[modifica]

Vista de l'arbre
Detall de la inflorescència

És un arbust o petit arbre que pot créixer fins a la dotzena de metres o més, amb una capçada en forma de corona on les seves branques surten clarament des de ben a baix del tronc. L'escorça és roja a les branques joves, enfosquint-se a les més velles. Les fulles són de color verd fosc i les flors apareixen a principis d'estiu en forma de masses groguenques. Els llegums són plans i en forma de mitja lluna. Com la resta d'acàcies africanes, la seva superfície està plena d'espines aparellades, de color grisenc, molt llargues i rectes.

Distribució i hàbitat[modifica]

Països on hi és present Acacia karroo tant de manera natural com cultivada

Es troba en boscos oberts i prats, d'ambient sec, però aquests arbres creixen en àrees del sòl coincidents amb canals de drenatge, de manera que li permetin fer créixer i expandir les seves arrels. És un arbre increïblement adaptat als incendis: les seves llavors poden germinar i créixer amb èxit sense cap mena de protecció ni ombra, i un cop han complert un any de vida, ja són capaces de rebrotar després d'un incendi.

La seva important arrel principal li permet buscar aigua i nutrients fins a grans profunditats del subsòl.

Valor ecològic[modifica]

Cal destacar-ne el seu gran valor ecològic: hi ha molts fongs que estan associats amb les arrels d'aquest arbre pel seu millor creixement i, a més, a la seva capçada hi solen viure diverses plantes paràsites com el vesc, Viscum album, que poden arribar a matar-la. També el fet de fixar nitrogen fa que herbes i altres plantes prosperin sota aquest arbre.

Usos[modifica]

Té nombroses utilitats per a l'home des de fa molts anys: a les regions seques la presència d'aquest arbre és indicadora d'aigua, en superfície o al subsòl. També serveix com a farratge per a cabres i bestiar, i la mel de les seves flors és ben apreciada. La seva fusta és bona per a llenya i carbó vegetal. El seu nom comú ve del làtex que exsuda de l'escorça: és una mena de goma o xiclet de sabor dolç, similar a la goma aràbiga, que és menjat per homes i animals, el qual s'ha arribat a comercialitzar per a la indústria alimentària.

Taxonomia[modifica]

Acacia karroo va ser descrita per Friedrich Gottlob Hayne i publicada a Getreue Darstellung und Beschreibung der in der Arzneykunde Gebräuchlichen Gewächse 10: pl. 33. 1827.[4][5]

Etimologia[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Acacia karroo» a EOL. Data consulta: 27 de novembre de 2013.
  2. «Acacia karroo». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 22 febrer 2022].
  3. Germplasm Resources Information Network: Acacia karroo Arxivat 2015-09-24 a Wayback Machine.
  4. «Acacia karroo». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden. [Consulta: 28 abril 2013].
  5. Acacia karroo a the Plant List
  6. «Acacia nilotica (acacia)». Plants & Fungi. Royal Botanic Gardens, Kew. Arxivat de l'original el 2010-01-12. [Consulta: 28 gener 2010].
  7. Quattrocchi, Umberto. CRC World Dictionary of Plant Names. 1 A-C. CRC Press, 2000, p. 6. ISBN 978-0-8493-2675-2.