Mimosa de tot temps

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Acacia retinoides)
Infotaula d'ésser viuMimosa de tot temps
Acacia retinodes Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreFabales
FamíliaFabaceae
TribuAcacieae
GènereAcacia
EspècieAcacia retinodes Modifica el valor a Wikidata
Schltdl., 1847
Nomenclatura
Sinònims
  • Acacia floribunda sensu auct.
  • Acacia fragrans Pottier
  • Acacia longissima Chopinet
  • Acacia provincialis A. Camus
  • Acacia retinodes Schltdl. var. floribunda H.Vilm.
  • Acacia retinoide Schltr.
  • Acacia retinoides Schltr.
  • Acacia rhetinoides Schltr.
  • Acacia rostellifera sensu auct.
  • Acacia semperflorens A. Berger[1]
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La mimosa de tot temps, mimosa de tot l'any, mimosa floribunda o paravent (Acacia retinodes)[2] és un arbre de fulla perenne que pertany a la família de les Mimosaceae (Leguminosae).

Acacia retinodes flors i llegum -- Foto per Forest & Kim Starr
Acacia retinodes hàbit -- Foto per Forest & Kim Starr

Localització[modifica]

És un arbre natiu del sud d'Austràlia. Se sap que s'ha naturalitzat a Califòrnia on s'ha estès des de les seves plantacions inicials.[3]

A causa del seu ús ornamental l'espècie ha estat estesa a escala mundial.

Descripció[modifica]

És una espècie de fullatge persistent, de color verd clar. Creix fins a una alçada de 6 a 10 m. Té una escorça solcada amb una textura rugosa de color marró fosc o negre. Té branques glabres que a vegades són penjants o anguloses o aplanades en les puntes. Com gairebé totes les acàcies, disposa de folíols en comptes de fulles veritables. Els folíols són de color verd i glabres. Tenen una forma estretament lanceolada i mesuren de 5 a 16 cm de llarg i de 3 a 16 mm d'ample, amb un nervi principal en cada cara. Les seves flors són globulars i hermafrodites, de color groc brillant i amb un intens aroma. La seva floració s'inicia a finals d'hivern, i conclou a finals de tardor.

Aquesta espècie es caracteritza per tenir més d'una floració l'any, és per això que és anomenat comunament com a mimosa de tot temps.

Té una inflorescència axil·lar entre uns 6 o 15 capítols. El seu fruit és un llegum linear d'uns 3 a 15 cm de longitud, en forma recta i constreta entre les llavors.

És una espècie que suporta prou bé l'aire, les atmosferes marines i temperatures que poden oscil·lar com a màxim dels -8 als -10 °C, és capaç d'adaptar-se a sòls calcaris.

La seva reproducció és per llavors.

Pel fet com resisteix terrenys calcaris és útil per empeltar-hi la majoria d'acàcies que acostumen a necessitar sòls àcids.

Usos[modifica]

Es fa servir per arranjaments medioambientals i per a l'ornamentació.[1] Produeix molta goma i la seva escorça és útil per l'adobat de pells.[4]

Atencions[modifica]

És una espècie molt resistent a les condicions de sòl i clima, no obstant no suporta bé les gelades. Se situa en llocs de sol o semi-ombra. Resisteix prou bé les plagues i malalties, en cas de poda preferiblement després de la floració.

Varietats botàniques[modifica]

  • Acacia retinodes var. retinodes
  • Acacia retinodes var. uncifolia

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 ILDIS LegumeWeb
  2. «Acacia retinodes». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 22 febrer 2022].
  3. «Acacia retinodes Arxivat 2014-02-22 a Wayback Machine.» a Global Invasive Species Database. Data consulta: 03 de febrer de 2014.
  4. Google Books Select Extra-tropical Plants Readily Eligible for Industrial Culture Or Naturalization By Ferdinand von Mueller