Acetat de cel·lulosa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Fórmula estructural de l'acetat de cel·lulosa.

L'acetat de cel·lulosa (també conegut com a zylonite o zyl),[1] és un èster de l'acetat de cel·lulosa que va ser descobert el 1865.

L'acetat de cel·lulosa es fa servir com a base de la pel·lícula en fotografia, com un component en algun tipus d'adhesiu, i com material en les muntures d'ulleres;[1] també és usat com una fibra sintètica i en la fabricació de filtres de cigarreta.

Història[modifica | modifica el codi]

L'acetat primer va ser presentat en el 1904, quan Camille Dreyfus i el seu germà menor Henri, va fer la recerca i desenvolupar el component químic en un cobert al jardí del seu pare a Basilea, Suïssa. Ja que el seu pare va estava interessat en processos químics, la seva influència era probablement un factor importat a l'hora de triar la seva carrera. I ja que Basilea era un centre de la indústria de colorants, era natural que el seu primer èxit fos el desenvolupament d'un tint sintètic de color anyil. A la recerca d'un camp que ofereix potencialitats realment il·limitades, ells deliberadament van seleccionar els de productes d'acetat de cel·lulosa, incloent fibres per al l'ús de tèxtil.

Durant cinc anys, els germans Dreyfus van estudiar i experimentar d'una manera sistemàtica a Suïssa i a França. Cap al 1910, havien perfeccionat laques d'acetat i la pel·lícula plàstica i havien obert una fàbrica a Basilea capaç de produir aproximadament tres tones per dia. La major part va ser venuda a la indústria de cel·luloide de França i Alemanya, i el principal client Pathé Frères de París per a la base de pel·lícula cinematogràfica no inflamable. Una quantitat petita però constantment creixent de laca d'acetat, "la droga" anomenada, va ser venuda a la creixent indústria aeronàutica per cobrir la tela que cobreix ales i fuselatge.

Després d'algun mil de vint senar d'experiments separats, cap el 1913, els germans van produir les mostres excel·lents de laboratori de fil de filament continu d'acetat. El brot de primera guerra mundial va ajornar la terminació de desenvolupament que condueix a la producció encertada comercial fins al 1921. La guerra, per descomptat, va fer necessari l'extensió ràpida de la fàbrica de Basilea que va acabar el seu comerç amb Alemanya i exclusivament subministrar els Governs Aliats "de la droga" d'acetat per l'avió militar.

El novembre del 1914, el Govern britànic va convidar el doctor Camille Dreyfus a anar a Anglaterra per fabricar "la droga" d'acetat. "La Celulosa britànica i la Companyia de Fabricació de Substància química" van ser instal·lades. Al final de primera guerra mundial, el Govern britànic va cancel·lar tots els contractes i l'empresa canviada per produir fibres d'acetat. El 1918, el nom de la companyia va ser canviat a Celanese britànic Ltd.

El 1917, el Ministeri de la Guerra del Govern dels Estats Units va convidar al Doctor Dreyfus a establir una fàbrica similar en EU després de la seva entrada en la guerra. Després d'unes sis setmanes, un contracte va ser negociat per a la venda "de droga" d'acetat al Ministeri de la Guerra i un lloc de planta va ser buscat. El Doctor Dreyfus i els seus socis van començar la construcció de l'empresa americana a Cumberland, Maryland el 1918, però la guerra era acabada abans que la planta pugui ser completada. El negoci amb el Govern va ser completat al seu temps, la construcció de la planta continuada, el primerenc nucli de la direcció va començar a muntar, i l'organització a Anglaterra el desenvolupament completat del primer el fil de tèxtil commercial encertat d'acetat. A Anglaterra, el 1912, l'empresa britànica va produir el primer fil d'acetat de cel·lulosa comercial. El fil va ser venut principalment per crocheting, ornament, i fils d'efecte i per folres populars-llocs un preu.

El primer fil que va fer girar a Amèrica va ser al dia de Nadal, el 1924, al Cumberland, el Maryland la planta. El primer fil era de qualitat justa, però la resistència de les vendes era de socis pesants i de seda, treballat amb entusiasme per a desacreditar l'acetat i descoratjar la seva ocupació. L'acetat es va fer un enorme èxit com una fibra per moiré perquè la seva qualitat thermoplastic va fer el disseny de moiré absolutament permanent. La mateixa característica també va fer pleating permanent un fet comercial per primera vegada, i va donar el gran ímpetu d'estil a la indústria de vestit sencera.

Això era una contribució genuïna. La barreja de la seda i el acetat en teles va ser aconseguida al principi i gairebé immediatament el cotó també va ser barrejat, així fent teles possibles econòmiques mitjançant una fibra que llavors era més barata que la seda o l'acetat. Avui, l'acetat és barrejat amb la seda, el cotó, la llana, el niló, etc. donar a teles una recuperació d'arruga excel·lent, bé esquerre, la maneta, cobrint la qualitat, la sequedat ràpida, l'estabilitat apropiada dimensional, el tint enfadat modela el potencial, en un preu molt competitiu.

Triacetat de cel·lulosa[modifica | modifica el codi]

El triacetat de cel·lulosa es confon erròniament amb l'acetat de cel·lulosa, com la mateixa fibra. Encara que siguin similars, la seva composició química és completament diferent. El triacetat com una descripció genèrica o l'acetat primari no que conté cap grup hydroxyl. En canvi l'acetat modificat o l'acetat secundari té dos grups hydroxyl o més. El Triacetat fibres, encara que més no produït als Estats Units, contenen una proporció més alta d'acetat-a-cel·lulosa que fan fibres d'acetat.

Pel·lícula d'acetat de cel·lulosa[modifica | modifica el codi]

La pel·lícula d'acetat de cel·lulosa va ser presentada el 1934 com un reemplaçament (suplent) com a base de pel·lícula de nitrat de cel·lulosa que abans havia estat estàndard. Quan exposat per escalfar-se, la humitat o àcids en la base de pel·lícula comencen a deteriorar a un estat inutilitzable, l'alliberament l'àcid acètic amb una característica vinegary l'olor, fent el procés és sabut (conegut) com "la síndrome de vinagre". L'acció (reserva) de pel·lícula d'acetat encara és usada en alguns casos, com la càmera negativa per a pel·lícules. Des de la dècada del 1980, l'acció (reserva) de pel·lícula de polièster (de vegades enviat a sota el nom comercial de la Kodak "ESTAR la base") s'ha fet més cosa comuna, en particular per a usos d'arxiu. La pel·lícula d'acetat també va ser usada com la base per a la cinta magnètica, abans de l'adveniment de pel·lícula de polièster.

Cinta d'ordinador d'acetat de cel·lulosa[modifica | modifica el codi]

L'acetat de cel·lulosa la cinta magnètica va ser presentat per la IBM el 1952 per a l'ocupació de l'IBM 726 unitat de cinta magnètica en l'IBM 701 ordinador. Era molt lleuger i més fàcil per manejar que la cinta metàl·lica introduïda per UNIVAC el 1951 per a l'ocupació de la unitat de cinta magnètica UNISERVO al UNIVAC jo l'ordinador. El 1956 l'acetat de cel·lulosa la cinta magnètica va ser substituït per la pel·lícula més estable FAVORITA la cinta magnètica per a l'ocupació de l'IBM 727 unitat de cinta magnètica.

Fibra[modifica | modifica el codi]

L'acetat de cel·lulosa o la fibra de raió d'acetat (1924) són una de les fibres sintètiques més primerenques i estan basats en el cotó o pasta de cel·lulosa d'arbre ("biopolímers"). Aquestes "fibres cel·lulòsiques" han passat el seu bec, com fibres barates petrolífers basades (el niló i el polièster) han desplaçat fibres de pasta regenerades.

Va ser inventat per dos germans suïssos, Doctors Camille i Henri Dreyfus, que al principi va començar la investigació química en un cobert darrere de la casa del seu pare en Basilea, Suïssa. El 1905, Camille i Henri van desenvolupar un procés comercial per fabricar l'acetat de cel·lulosa. Els germans de Dreyfus al principi enfocar la pel·lícula d'acetat de cel·lulosa, que fins llavors emprava la base de cel·luloide. Cap al 1913, Camille i els estudis d'Henri i experiments havien produït les mostres excel·lents de laboratori de fil d'acetat de filament continu. El 1918, la fibra d'acetat primer va ser fabricada a la quantitat a la planta britànica Celanese en Spondon, Derbyshire. El 1924, van fer girar el primer filament comercial d'acetat als Estats Units i que té la marca de fàbrica com Celanese.

Els noms comercials per l'acetat inclouen acceleració, Avisco, Celanese, Chromspun i estrona.

Propietats de la fibra[modifica | modifica el codi]

Les propietats d'acetat l'han promogut com "la fibra de bellesa". L'acetat és usat en teles com setí, brocat, i tafetà per accentuar la brillantor, el cos, la caiguda i la bellesa.

L'acetat és una fibra molt valuosa fabricada a baix cost i té molt bones qualitats entre les quals destaquen:

 • Tacte: suau, llis, sec, resistent.
 • Comoditat: fresca, s'asseca amb facilitat, no hi ha calor estàtic.
 • Caiguda: el moviment dels folres coordinen amb el cos.
 • Color: ombres profundes brillants.
 • Brillantor: el reflex de la llum crea una aparença única.
 • Acompliment: colors inalterables a causa de la suor, a rentat en sec, aigua o vapor, permeable.
 • Tenacitat: Fibra feble, es trenca de 1.2 a 1.4 g/d, ràpidament perd força quan està mullada.
 • Absorció: resistència pobre.
 • Retenció de la Calor: pobre retenció de la calor, cap potencial lergènic. (Hipoalergènic).
 • Tenyit: 2 mètodes, mètode del cross-Dying on els fils d'una fibra i les altres són teixits amb el disseny desitjat i el "Solution-Dying" que proporciona un excel·lent tenyit i és resistent a la llum solar, suor, rentat.

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. 1,0 1,1 Eyeglass Frame Materials a allaboutvision.com
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Acetat de cel·lulosa Modifica l'enllaç a Wikidata