Acetat de vinil

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Vinyl acetate
Nomenclatura
Nom IUPAC Ethenyl acetate
Altres noms Acetic acid vinyl ester, acetoxyethene, VyAc, VAM, zeset T, VAM vinyl acetate monomer, acetic acid ethenyl ester, 1-acetoxyethylene
Fórmula química C4H6O2
Nombre CAS 108-05-4
SMILES C=COC(C)=O
Propietats químiques
Aparença Colorless liquid
Densitat 0.934 g/cm3
Massa molar 86.09 g/mol
Punt de fusió -93
Punt d'ebullició 72.7
Punt d'inflamabilitat -8 °C
Temperatura d'ignició espontània 427 °C
Límit d'explosió 2.6–13.40%
Seguretat
Frases R R11
Frases S S16, S23, S29, S33
Compostos relacionats
Recursos externs
Si no s'indica el contrari, les dades són pels materials en condicions estàndard (25 °C, 100 kPa)
Avís d'exempció de responsabilitat

L'acetat de vinil és un compost orgànic, concretament un èster. La seva fórmula molecular o empírica és C 4 H 6 O 2 , i la seva fórmula molecular és CH 3 - COO - CH = CH 2 . L 'acetat de vinil, també conegut com a VAM, és un líquid transparent i incolor. Té una aroma de fruites dolça i agradable, però el seu olor pot ser fort i irritant per a certes persones. És possible sentir fàcilment l'olor de l'acetat de vinil quan aquest compost es troba a concentracions en l'aire del voltant de 0,5 ppm (una part d'acetat de vinil en 2 milions de parts d'aire). Aquesta substància química s'evapora ràpidament en l'aire i es dissol fàcilment en l'aigua. És inflamable i pot inflamar-se per acció de la calor, d'espurnes o de flames.

L'acetat de vinil s'utilitza per a produir altres substàncies químiques industrials (com els polímers d'acetat de polivinil i els copolímers d'etilè i acetat de vinil). Aquestes altres substàncies químiques s'utilitzen principalment per a produir adhesius per a les indústries de l'embalatge i la construcció. També s'utilitzen per a elaborar pintures, tèxtils i paper. L'Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units d'Amèrica (FDA, per les sigles en anglès) ha determinat que l'acetat de vinil es pot utilitzar en forma segura com a revestiment o com a part del revestiment utilitzat en làmines plàstiques per al presència d'aliments i com a agent modificador del midó en els aliments.

L'acetat de vinil no es troba de forma natural en el medi ambient i s'hi incorpora a través de les fàbriques i plantes que el produeixen, utilitzen, emmagatzemen o eliminen. Pot anar a parar als sòls, a l'aire i a l'aigua si es descarrega en abocadors o en altres llocs a l'ambient, on es degrada. La seva vida mitjana (el temps que triga la meitat de la substància química a degradar-se) és d'unes 8 hores a l'aire i 7 dies a l'aigua. No se sap quant de temps roman aquesta substància en els sòls.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Acetat de vinil Modifica l'enllaç a Wikidata