Acetat de vinil

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula químicaAcetat de vinil
Fórmula esquelètica
Model de boles i pals
Noms
Nom IUPAC
Acetat d'etenil
Nom sistemàtic de la IUPAC
Etanoat d'etenil
Altres noms
Èster de vinil d'àcid acètic, acetoxietè, monòmer d'acetat de vinil VAM, èster etenil d'àcid acètic, 1-acetoxietilè
Identificadors
108-05-4 Symbol OK.svg1
ChEBI CHEBI:46916 N
ChemSpider 7616 N
Número CE 203-545-4
Imatges Jmol-3D Imatge
KEGG C19309 Symbol OK.svg1
MeSH C011566
PubChem 7904
Propietats
Massa molar 86,09 g/mol
Aparença Líquid incolor
Densitat 0,934 g/cm3
Punt de fusió −93 °C (−135 °F; 180 K)
Punt d'ebullició 72,7 °C (162,9 °F; 345,8 K)
Perills
Fitxa de dades de seguretat ICSC 0347
Frases R R11
Frases S S16, S23, S29, S33
NFPA 704
Codi d'inflamabilitat 3: Líquids i sòlids que es poden encendre en gairebé totes les condicions de temperatura ambient. Punt d'inflamació entre 23 i 38 °C (73 i 100 °F). Per exemple, la gasolina) Codi de salut 2: L'exposició intensa o continuada, però no la crònica pot causar incapacitat temporal o possibles lesions residuals. Per exemple, el cloroform Codi de reactivitat 2: Si se sotmet a un canvi químic violent a temperatures i pressions elevades, reacciona violentament amb l'aigua, o pot formar barreges explosives amb l'aigua. Per exemple, el fòsfor Perill especial (blanc): sense codiNFPA 704 four-colored diamond
Punt d'inflamabilitat −8 °C (18 °F; 265 K)
427 °C (801 °F; 700 K)
Límits d'explosió 2,6–13,40%
Límits d'exposició del NIOSH:
cap[1]
Excepte quan s'indiqui el contrari, les dades es refereixen a materials sota condicions estàndard (a 25 °C [298,15 K], 100 kPa).
 N verify (què ésSymbol OK.svg1/N?)
Infotaula de referències

L'acetat de vinil és un compost orgànic, concretament un èster. La seva fórmula molecular o empírica és C 4 H 6 O 2 , i la seva fórmula molecular és CH 3 - COO - CH = CH 2 . L 'acetat de vinil, també conegut com a VAM, és un líquid transparent i incolor. Té una aroma de fruites dolça i agradable, però el seu olor pot ser fort i irritant per a certes persones. És possible sentir fàcilment l'olor de l'acetat de vinil quan aquest compost es troba a concentracions en l'aire del voltant de 0,5 ppm (una part d'acetat de vinil en 2 milions de parts d'aire). Aquesta substància química s'evapora ràpidament en l'aire i es dissol fàcilment en l'aigua. És inflamable i pot inflamar-se per acció de la calor, d'espurnes o de flames.

L'acetat de vinil s'utilitza per a produir altres substàncies químiques industrials (com els polímers d'acetat de polivinil i els copolímers d'etilè i acetat de vinil). Aquestes altres substàncies químiques s'utilitzen principalment per a produir adhesius per a les indústries de l'embalatge i la construcció. També s'utilitzen per a elaborar pintures, tèxtils i paper. L'Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units d'Amèrica (FDA, per les sigles en anglès) ha determinat que l'acetat de vinil es pot utilitzar en forma segura com a revestiment o com a part del revestiment utilitzat en làmines plàstiques per al presència d'aliments i com a agent modificador del midó en els aliments.

L'acetat de vinil no es troba de forma natural en el medi ambient i s'hi incorpora a través de les fàbriques i plantes que el produeixen, utilitzen, emmagatzemen o eliminen. Pot anar a parar als sòls, a l'aire i a l'aigua si es descarrega en abocadors o en altres llocs a l'ambient, on es degrada. La seva vida mitjana (el temps que triga la meitat de la substància química a degradar-se) és d'unes 8 hores a l'aire i 7 dies a l'aigua. No se sap quant de temps roman aquesta substància en els sòls.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Acetat de vinil Modifica l'enllaç a Wikidata

Vegeu també[modifica]