Acidalia Planitia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'accident geogràfic extraterrestreAcidalia Planitia

Modifica el valor a Wikidata
Dades generals
Tipusplanitia Modifica el valor a Wikidata
Cos astronòmicMart Modifica el valor a Wikidata
Dades geogràfiques
Coordenades49° 46′ N, 339° 16′ E / 49.76°N,339.26°E / 49.76; 339.26 Modifica el valor a Wikidata
Diàmetre3.362,97 km Modifica el valor a Wikidata
QuadrangleQuadrangle Mare Acidalium i Quadrangle Ismenius Lacus Modifica el valor a Wikidata
Localització
Identificadors
Gazetteer of Planetary Nomenclature38 Modifica el valor a Wikidata

Acidalia Planitia és una plana de Mart. S'hi troba entre la província volcànica de Tharsis i Arabia Terra, situant-se al nord de Valles Marineris i entorn de les coordenades 49.8° N 339.3° I. La major part d'aquesta regió s'hi troba dins del quadrangle Mare Acidalium, però una petita part pertany al quadrangle Ismenius Lacus.[1] La plana conté la famosa regió de Cydonia Mensae, que s'hi troba en una zona de contacte amb territoris de major altitud densament coberts de cràters.

La plana es diu així a causa d'una formació d'albedo que apareix en un mapa de Giovanni Schiaparelli, la qual, al seu temps, va ser batejada a partir d'una referència mitològica: la font Acidalia. Alguns llocs de Acidalia Planitia exhibeixen formacions còniques que alguns investigadors han suggerit que podrien ser volcans de fang.

Quebrades[modifica]

Les quebradas marcianes són xarxes petites i pronunciades de canals estrets juntament amb els dipòsits de sediments associats a les mateixes i que s'acumulen vessant a baix. S'hi troben al planeta Mart. Es diuen d'aquesta manera a causa de la seva semblança amb les quebrades de la Terra. Van ser descobertes a partir d'imatges de la sonda Mars Global Surveyor i solen trobar-se en vessants pronunciats, especialment en les parets dels cràters. Normalment cada quebrada consta d'una formació dendrítica a la seva capçalera, un delta en forma de ventall a la seva base i un canal enfonsat que connecta a tots dos, el que resulta en un conjunt que assembla la forma aproximada d'un rellotge de sorra.[2] Hom creu que es tracta de formacions relativament recents perquè presenten pocs cràters o cap. Es pot trobar una subclasse d'aquestes quebradas a les dunes de sorra que, al mateix temps, es consideren bastant recents. A causa de la seva forma, aspecte, posició i ubicació entre formacions que hom creu que són riques en gel d'aigua, així com la seva presumpta interacció amb les mateixes, molts investigadors van estimar que l'aigua líquida va participar en la formació d'aquestes quebrades. No obstant això, se segueix investigant activament aquest assumpte.

A la cultura popular[modifica]

En la novel·la El marcià d'Andy Weir i la seva corresponent adaptació cinematogràfica en 2015, Acidalia Planitia és el lloc d'aterratge marcià de la missió Ares 3 on el protagonista queda abandonat a la seva sort arran d'una enorme tempesta.[3]

Referències[modifica]

  1. "Acidalia Planitia". Gazetteer of Planetary Nomenclature. USGS Astrogeology Research Program. (anglès)
  2. Malin, M; Edgett, K. Science. Evidence for recent groundwater seepage and surface runoff on Mars (en anglès). 288, 2000, p. 2330-2335. 
  3. Weir, A. The Martian. Nova York: Crown Publishers, 2014. ISBN 978-0-8041-3902-1. 

Enllaços externs[modifica]