Acord de Brioni

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'Acord de Brioni és un document signat a les illes Brioni (Brijuni), (prop de Pula, Croàcia) el 7 de juliol de 1991 pels representants de la República d'Eslovènia, República de Croàcia i de la República Federal Socialista de Iugoslàvia (SFRY) sota el patrocini polític de la Comunitat Europea.[1] Amb aquest document, el SFRY aturava totes les hostilitats en territori eslovè, acabant així la Guerra d'Eslovènia mentre Eslovènia i Croàcia congelaven les activitats d'independència per un període de tres mesos.[2]

Participants en les negociacions[modifica | modifica el codi]

La delegació de la UE estava formada per ministres d'assumptes exteriors de tres països: Hans van den Broek (Holanda), Jacques Poos (Luxemburg) i João de Deus Pinheiro (Portugal).[3]

La delegació iugoslava consistia de Ante Marković, president del govern federal; Petar Graanin, ministre de l'interior; Budimir Lonar, ministre d'afers exteriors; vicealmirall Stane Brovet, ajudant del ministre de defensa, i membres de la presidència col·lectiva del SFRY, sense els dos membres dels districtes autònoms de Sèrbia, però incloent-hi al Borislav Jović, llavors president del SFRY.

Eslovènia estava representada per Milan Kučan, president de la república; Lojze Peterle primer ministre; Dimitrij Rupel, ministre d'afers exteriors; Janez Drnovšek, llavors representant eslovè a la presidència iugoslava, i França Bučar, president del parlament eslovè.

Croàcia estava representat per Franjo Tuđman, president de la república.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Tomic, Mirjana «El acuerdo de Brioni». El País, 09-07-1991 [Consulta: 11 març 2014].
  2. Taibo, Carlos. «El primer conflicto bélico postyugoslavo: La guerra serbo-croata (1991)». A: La desintegración de Yugoslavia. Madrid: Libros de la Catarata, 2000, p.51-57. ISBN 9788483191064 [Consulta: 11 març 2014]. 
  3. «Eslovènia». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.