Acord tríada

De Viquipèdia

Un acord tríada és un acord format per tres sons diferents que guarden una relació intervàl·lica determinada entre ells:[1] sempre en sentit ascendent, normalment entre el primer so i el segon hi ha un interval de tercera, i entre el segon i el tercer hi ha un altre interval de tercera; la suma de tots dos dona un interval de quinta. La nota que dona nom a l'acord i amb la qual es fonamenta l'estructura harmònica s'anomena fonamental; la següent nota, a distància de 3a s'anomena tercera, i la darrera nota s'anomena quinta. Segons com siguin aquests intervals s'obtenen diferents tipus d'acords tríades:

Tríades en do

Els acords majors i menors són considerats per l'harmonia tradicional com a acords consonants mentre que els altres tenen consideració de dissonants.

Els acords poden estar en diferents posicions, és a dir, amb les notes col·locades en un ordre diferent de l'original; és el que anomenem inversions:

  • Estat fonamental: l'acord es troba en el seu estat normal, amb la fonamental com a nota més greu.
  • 1a inversió: la tercera de l'acord es troba com a nota més greu de les tres.
  • 2a inversió: la quinta de l'acord es troba com a nota més greu de les tres.

També existeixen altres tipus d'acords tríades, que no estan formats per terceres; és el cas dels acords sus 2 (un interval de 2a Major substitueix a la tercera de l'acord) i sus 4 (un interval de 4a Justa substitueix a la tercera de l'acord).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Acord tríada
  1. Károlyi, Ottó. Introducción a la música (en castellà). 2ª. Madrid: Alianza, 1979, pàgina 79. ISBN 84-206-1607-9.