Mainà de Myanmar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Acridotheres burmannicus)
Infotaula d'ésser viuMainà de Myanmar
Acridotheres burmannicus Modifica el valor a Wikidata

Acridotheres burmannicus burmannicus Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN103870359 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdrePasseriformes
FamíliaSturnidae
GènereAcridotheres
EspècieAcridotheres burmannicus Modifica el valor a Wikidata
(Jerdon, 1862)
Nomenclatura
Sinònims
Sturnus burmannicus
ProtònimSturnia burmannica Modifica el valor a Wikidata

El mainà de Myanmar[1] (Acridotheres burmannicus) és una espècie d'ocell de la família dels estúrnids (Sturnidae) [2][3] que habita camp obert de Myanmar i el sud fronterer de la Xina. El seu estat de conservació es considera de risc mínim.[4]

Taxonomia[modifica]

Segons la llista mundial d'ocells del Congrés Ornitològic Internacional (versió 10.1, gener 2020) el mainà de Myanmar tindria dues subespècies:[2] la nominotípica (A. b. burmannicus), resident pròpiament a Birmània, i el mainà vinós (A.b. leucocephalus) present més al sud: a Tailàndia, Cambodja, Laos i sud del Vietnam. Tanmateix, altres obres taxonòmiques, com el Handook of the Birds of the World i la quarta versió de la BirdLife International Checklist of the birds of the world (desembre 2019), consideren que aquesta darrera subespècie constitueix pròpiament una espècie a part: el mainà vinós.[3] Mentre A. b. burmannicus presenta l'iris de l'ull fosc i el bec de color taronja i negre, A. b. leucocephalus té l'iris blanc i el bec groc.[5]

Referències[modifica]

  1. Fundació Barcelona Zoo; Institut Català d’Ornitologia; TERMCAT, Centre de Terminologia. «mainà de Myanmar». Diccionari dels ocells del món. TERMCAT. [Consulta: 29 agost 2022].
  2. 2,0 2,1 «Nuthatches, Wallcreeper, treecreepers, mockingbirds, starlings, oxpeckers». IOC World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union, juliol 2022. [Consulta: 17 octubre 2022].
  3. 3,0 3,1 del Hoyo, Josep. All the birds of the world (en anglès). Barcelona: Lynx editions, 2020, p. 673. ISBN 978-84-16728-37-4. 
  4. BirdLife International. «Burmese Myna. Acridotheres burmannicus» (en anglès). Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la UICN. Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2016. [Consulta: 29 agost 2022].
  5. «Vinous-breasted Starling» (en anglès). eBird. [Consulta: 9 desembre 2021].