Actinoide

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Actínid)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Per a altres significats, vegeu «Actínid (anemone)».
Situació dels actínids dins la taula periòdica

La sèrie dels actinoides o actínids comprèn els 15 elements de l'actini fins al lawrenci (nombres atòmics del 89 al 103, ambdós inclosos). Són químicament similars als lantanoides. Els actinoides més pesants no es donen naturalment i tenen períodes de semidesintegració molt breus.

A aquesta sèrie d'elements també se'ls denomina actínids, però és un nom no recomanat per la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada (IUPAC).[1] El nom actínids prové d'actinii amb el sufix d'origen llatí -ĭdus, -ids, que significa 'tendent a, cap a', per tant etimològicament actínids significa la sèrie d'elements que segueixen a l'actini. Per altra banda actinoide prové d'actini i del sufix grec εῖδος, -oide, 'forma', 'aparença', és a dir, actinoide vol dir element semblant a l'actini.[2] Malgrat que estrictament no s'hauria d'incloure a l'actini en els actinoides, la pràctica habitual és incloure'l.[3] En anglès actinide té la mateixa terminació que sulfide, chloride,... que són anions i no és recomanable emprar el mateix sufix perquè els actínids no són ni formen anions.[1] Tanmateix en català no es dona el mateix problema, ja que els anions se'ls anomena amb el sufix -ur: sulfur, clorur,... i actínid no s'hi sembla.

El físic estatunidenc Glenn Theodore Seaborg postulà el 1942 una estreta correspondència entre lantanoides i actinoides, i admeté que cada actinoide era l'homòleg del lantanoide corresponent. Aquesta idea, encara que no sempre rigorosament vàlida, ha estat molt útil per a la identificació i estudi dels elements transplutònics. L'homogeneïtat de propietats dels actinoides prové, com en els lantanoides, de la configuració electrònica. Tots ells tenen dos electrons 7s, però el nivell més extern cessa d'omplir-se i a partir del protoactini els electrons addicionals passen a omplir el nivell intern 5f.[4]

Els actinoides se situen habitualment sota del bloc principal de la taula periòdica, sota dels lantanoides.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Lanthanoid | chemistry» (en anglès). Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, inc., 17 abril 17 2018. [Consulta: 22 maig 2019].
  2. Agafoshin, N. P.. Ley periódica y sistema periódico de los elementos de Mendeleiev (en castellà). Reverte, 1977. ISBN 9788429170214. 
  3. «Periodic Table of Elements» (en anglès). IUPAC. [Consulta: 22 maig 2019].
  4. «actínid | enciclopèdia.cat». [Consulta: 22 maig 2019].

Elements químics

Taula periòdica | Nom | Símbol atòmic | Nombre atòmic
Grups:   1 -  2 -  3 -  4 -  5 -  6 -  7 -  8 -  9 - 10 - 11 - 12 - 13 - 14 - 15 - 16 - 17 - 18
Períodes:  1  -  2  -  3  -  4  -  5  -  6  -  7
Sèries:    Actinoides  - Lantanoides  -  Metalls de transició  -  Metalls del bloc p  -  Metal·loides  -  No-metalls  -  Terres rares  -  Transurànids
Blocs:  bloc s  -  bloc p  -  bloc d  -  bloc f  -  bloc g