Adelaida de Besalú (comtessa consort d'Urgell)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAdelaida de Besalú
Comtessa consort d'Urgell
1050 – 1055
← Constança de BesalúClemència de Bigorra → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeErmengol III d'Urgell Modifica el valor a Wikidata
FillsErmengol IV d'Urgell, Isabel d'Urgell Modifica el valor a Wikidata
ParesGuillem I de Besalú Modifica el valor a Wikidata  i Adelaida de Provença Modifica el valor a Wikidata

Adelaida de Besalú (m. 1055) va ser comtessa consort d'Urgell.

Hom afirma que era membre de la casa comtal de Besalú,[1] filla de Guillem I i d'Adelaida. Es va casar vers 1050 amb el comte Ermengol III d'Urgell.[2] El matrimoni vindria a confirmar la política matrimonial d'Ermengol II, d'aliar-se amb un comtat situat entre Urgell i la resta de comtats catalans.[3] Juntament amb el seu espòs, va fer algunes donacions al monestir de Sant Llorenç de Morunys.[1] Va morir el 1055. El mateix any de la seva mort, el comte vidu es va casar amb la seva segona muller, Clemència de Bigorra.[2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Aurell, Martí «Jalons pour una enquête sur les strategies matrimoniales des comtes catalans (IXe-XIe s.)». Memorias de la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona, vol. 23, 1991, pàg. 337.
  2. 2,0 2,1 Sabaté Curull, Flocel. «Armengol III» (en castellà). Diccionario biográfico electrónico. Reial Acadèmia de la Història.
  3. Fernández-Xesta Vázquez, Ernesto. Relaciones familiares del Condado de Urgell con Castilla y León (en castellà). Madrid: Real Academia Matritense de Herálidica y Genealogía, 2001, p. 15.