Adelaide (Sud-àfrica)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula geografia políticaAdelaide
Imatge

Localització
Map
 32° 42′ S, 26° 18′ E / 32.7°S,26.3°E / -32.7; 26.3
EstatSud-àfrica
ProvínciaCap Oriental
Districte municipalAmathole District Municipality (en) Tradueix
Municipi localNxuba Local Municipality (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Geografia
Altitud600 m-587 m Modifica el valor a Wikidata
Creació1834 Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal5760 i 5760 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Prefix telefònic046 Modifica el valor a Wikidata


Adelaide és una ciutat i una àrea rural de la província del Cap Oriental de Sud-àfrica. Adelaide és a prop de la serralada Great Winterberg.

Història[modifica]

Abans de l'arribada europea[modifica]

La zona moderna d'Adelaide va estar habitada per primera vegada per boiximans (estimada entre 1530 i 1760), però a finals del segle xviii i XIX van arribar colons xoses i blancs. Els boiximans van ser desplaçats i ja no es troben a la zona.

Adelaide colonial[modifica]

Els orígens d'Adelaide es remunten al 1835 quan un oficial britànic anomenat capità Alexander Boswell Armstrong (1787-1862) va establir un campament militar que va anomenar "Fort Adelaide" després de Adelaida de Saxònia-Meiningen, esposa del rei Guillem IV. Malgrat els colons anglesos anteriors, que formaven part dels 1820 colons, més tard un gran nombre tant d'escocesos com d'afrikàners aviat van emigrar aquí. Els escocesos també van ser els primers a erigir una església a la zona.

Adelaide moderna[modifica]

Adelaide és un important centre per a la ramaderia de llana i ovelles. La carn de vedella, d'ovella, de cérvol i els cítrics també són productes importants. L'escorxador especialitzat per a la carn de cérvol (carn de caça de granges) que opera a la ciutat central proporciona ocupació molt necessària als residents locals.

Aproximadament 2.300 dels llunyans descendents de San-boiximans, els coloured occidentalitzats, resideixen al municipi de Bezuidenhoutville a 3 km de la ciutat central i representen el 19% dels habitants d'Adelaide. Lingelethu és el municipi africà negre més gran d'Adelaide, amb un cens superior als 6.000[1] i una proporció de població del 77% de la superfície municipal.

Referències[modifica]

  1. Sum of the Main Places Adelaide and Lingelethu from Census 2011.