Adh-Dhàhir Tàtar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAdh-Dhàhir Tàtar
Biografia
Naixementsegle XIV Modifica el valor a Wikidata
Mort30 novembre 1421 Modifica el valor a Wikidata
Soldà mameluc burjita Egipte
1421 – 1421
← al-Mudhàffar Àhmadas-Sàlih Muhàmmad → Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata

Al-Màlik adh-Dhàhir Sayf-ad-Din Tàtaràrab: االملك الظاهر سيف الدين طاطار, al-Malik aẓ-Ẓāhir Sayf ad-Dīn Ṭāṭār—, més conegut simplement com a adh-Dhàhir Tàtar o com Tàtar, fou soldà mameluc de la dinastia burjita o circassiana (1421).

Al-Mudhàffar Àhmad, segon fill de Shaykh al-Muhammudi, només tenia 17 mesos quan el pare va morir el 14 de gener de 1421. Havent mort el fill gran Ibrahim, havia estat designat successor per Shaykh i fou proclamat, sota la regència d'un amir, que en aquell moment estava en campanya. El seu atabeg (tutor) era Tàtar, que va assolir les funcions de govern. Al cap de poc es va casar amb la vídua de Shaykh i mare d'Àmhad i al cap de vuit mesos de regnat va declarar deposat a l'infant i va assolir el tron amb el títol d'al-Màlik adh-Dhàhir Sayf-ad-Din Tàtar (agost de 1421).

Tàtar va morir per causes naturals al cap de quatre mesos (desembre de 1421). Havia designat hereu al seu fill Muhammad, que era menor d'edat, amb l'amir Barsbay com a atabeg i l'amir Djanibey com a regent.


Precedit per:
al-Mudhàffar Àhmad
Soldà mameluc
1421
Succeït per:
as-Sàlih Muhàmmad

Bibliografia[modifica]

  • André Clot, L'Égypte des Mamelouks 1250-1517. L'empire des esclaves
  • Encyclopaedia of Islam, Brill Publishers, Leiden, s.v. "Mamluks".