Adolescència

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Grup d'adolescents.

L'adolescència és un estadi del desenvolupament físic i psicològic humà, on es realitza la transició entre la infància i l'edat adulta. Des del punt de vista físic, aquest estadi s'inicia aproximadament amb la pubertat i acaba amb la formació del cos adult, però les expressions psicològiques, cognitives, culturals i socials de l'adolescència poden començar abans i acabar bastant més tard.

Moltes cultures difereixen en quina és l'edat en la qual les persones arriben a ser adultes, la qual cosa implica també canvis en la situació legal de les persones. En algunes regions el pas de l'adolescència a l'edat adulta se celebra amb actes socials.

Concepte[modifica | modifica el codi]

L'OMS defineix l'adolescència com l'etapa que va entre els 11 i 19 anys, considerant-se dues fases, l'adolescència primerenca 12 a 14 anys i l'adolescència tardana 15 a 19 anys.[1] No obstant això la condició de joventut no és uniforme i varia d'acord al grup social que es consideri.

Psicologia[modifica | modifica el codi]

L'adolescència és l'edat principal de formació de la personalitat. Es caracteritza psicològicament pels següents trets

  • cerca de nous referents, diferents a la família, fet que pot desembocar en la rebl·lia contra el món adult
  • importància del grup d'iguals
  • descoberta de la sexualitat
  • adquisició del pensament abstracte, que possibilita la implicació en moviments i grups socials i els estudis superiors
  • inestabilitat emocional
  • creació de normes morals noves, sovint desafiant els límits establerts (es pot plasmar en el desig de tenir conductes de risc o l'ànsia diferenciar-se de la resta per la roba o la parla)
  • tendència a la idealització o demonització de les institucions, corrents, persones o idees

Tradicions[modifica | modifica el codi]

L'arribada a l'adolescència s'ha celebrat sempre amb distints ritus de passada i tradicions com, per exemple, les diferents festes que, organitzades pels quintos, es realitzen a alguns països d'Amèrica (vegeu Festa de quinze anys). Al Japó la celebració de l'arribada de l'adolescència es diu "seijin shiki" (literalment, la "vinguda de l'edat"). La tradició jueva considera que els nens passen a ser membres de la comunitat adulta a l'edat de tretze anys i de les xiques a l'edat de dotze, i aquesta transició se celebra mitjançant un ritual, anomenat "Bat Mitzvah" per a les dones i "Bar Mitzvah" per als homes.

A Espanya tradicionalment es considerava que als tretze anys nens i nenes passaven a adults. Es simbolitzava típicament a Pasqua, per mitjà de la mona de Pasqua. Aquesta tenia un ou per a cada any que tenia el nen i se li oferia una fins als dotze anys. Un cop rebuda la mona amb la dotzena d'ous, l'any següent es considerava ja adult i no en tornava a rebre cap.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. M Rodríguez Rigual. Taula rodona: Adolescència - Necessitat de creació d'unitats d'adolescència (en castellà). An Pediatr 2003; 58: 104 - 106. Últim accés 19 de abril, 2008.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Adolescència Modifica l'enllaç a Wikidata