Adolf Hurwitz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAdolf Hurwitz

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement26 març 1859 Modifica el valor a Wikidata
Hildesheim Modifica el valor a Wikidata
Mort18 novembre 1919 Modifica el valor a Wikidata (60 anys)
Zúric (Suïssa) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Sihfeld (Zuric), D 81201 Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicJueus Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Leipzig Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaGrundlagen einer independenten Theorie der elliptischen Modulfunctionen und Theorie der Multiplicatorgleichungen erster Stufe  (1881 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiFelix Klein i Wilhelm Scheibner Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorETH Zürich (1892–1919)
Universitat de Königsberg (1884–1892)
Universitat de Göttingen (1882–1884) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsKarl Weierstrass Modifica el valor a Wikidata
AlumnesÉmile Marchand (en) Tradueix i Jacques Wildhaber (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Estudiant doctoralErnst Julius Amberg, Alfred Kienast (en) Tradueix, Ernst Meissner, L. Gustave du Pasquier, Eugène Chatelain (en) Tradueix, Gottfried Schlumberger (en) Tradueix, Karl Matter (en) Tradueix, Otto Bohler (en) Tradueix, Adolf Hess (en) Tradueix, Alfred Kienast (en) Tradueix, Henri Kreis (en) Tradueix, Samuel Dumas (en) Tradueix, Eugène Robert (en) Tradueix, Jakob Klotz (en) Tradueix, Fernand Lévy (en) Tradueix, Charles Vuille (en) Tradueix, Otto Pfenninger (en) Tradueix, Heinrich Frick (en) Tradueix, Adolf Widmer (en) Tradueix, Henri Lauer (en) Tradueix, Rudolf Hiltbrunner (en) Tradueix i Felix Klitzkowski (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Família
ParentsMoses Heinemann Wertheimer (en) Tradueix (oncle) Modifica el valor a Wikidata

Adolf Hurwitz (Hildesheim, 26 de març de 1859 - Zúric, 18 de novembre de 1919) va ser un matemàtic alemany.

Va néixer a Hildesheim, aleshores Regne de Hannover, avui Baixa Saxònia, Alemanya en una família jueva, i va morir a Zúric, Suïssa. El seu pare, Salomon Hurwitz, era un petit industrial. La seva mare, Elise Wertheimer, va morir quan ell tenia només tres anys. Hurwitz va començar a estudiar al Realgymnasium Andreanum de Hildesheim el 1868. Aquí el seu professor de matemàtiques va ser Hermann Schubert. Schubert va convèncer el seu pare de deixar-lo anar a la Universitat i ho va arranjar tot perquè estudiés amb Felix Klein a Múnic. Hurwitz va entrar a la Universitat de Múnic el 1877, amb només 17 anys. Només hi va romandre un curs atenen les classes de Felix Klein; els tres trimestres següents va estar a la Universitat de Berlín on va anar a les classes de Ernst Kummer, Karl Weierstrass i Leopold Kronecker,[1] abans de tornar a Múnic.

L'octubre de 1880, Felix Klein se’n va anar a la Universitat de Leipzig i Hurwitz el va seguir, convertint-se en estudiant de doctorat sota la seva supervisió. El 1881 va obtenir aquest grau amb una tesi sobre les funcions el·líptiques modulars. Després de dos anys a la Universitat de Göttingen, el 1884 va obtenir una plaça de Professor Associat a la Universitat de Königsberg, on va conèixer els joves David Hilbert i Hermann Minkowski, sobre els qui va exercir certa influència.[2] Aquest mateix any, es va casar amb Ida Samuel, filla d'un professor de medicina de la Universitat, amb qui va tenir tres fills. Finalment, el 1892, va obtenir una plaça de professor titulat al ETH Zürich on va romandre la resta de la seva vida. Aquell mateix any li van oferir una plaça a Göttingen, però tot i ser una Universitat molt més prestigiosa que Zúric, la va rebutjar perquè ja s'havia compromès amb Zúric i era una persona d'extremada lleialtat.

L'obra de Hurwitz està fortament influenciada per Klein i Riemann.[3] Va ser el primer gran estudiós de la Superfície de Riemann

Referències[modifica]

  1. O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Adolf Hurwitz» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  2. Reid, Constance. Hilbert. Springer Verlag. Berlin, 1996 ISBN 0-387-94674-8., p. 11. Reid posa èmfasi en senyalar lo profitosa que va ser la relació dels tres joves
  3. William Young deia en la seva necrològica: Va considerar la força de Klein més com un conjunt d'idees fèrtils i genials que no pas com una possibilitat de desenvolupament. Necrològica de Hurwitz, escrita per William Young, Proceedings London Mathematical Society, Num. 20 (1922), pàgines LII-LIV.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Adolf Hurwitz