Adolfo Bonilla y San Martín

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaAdolfo Bonilla y San Martín
Adolfo Bonilla y San Martín.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 setembre 1875 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mort17 gener 1926 Modifica el valor a Wikidata (50 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Central de Madrid
Activitat
OcupacióFilòsof i filòleg
OcupadorUniversitat de Madrid Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Estudiant doctoralJesús Pabón y Suárez de Urbina Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesSaturnino Bonilla Sevilla
Patrocino San Martín Arrieta
Premis

Adolfo Bonilla y San Martín (Madrid, 27 de setembre de 1875 - 17 de gener de 1926) va ser un filòleg, filòsof i crític espanyol.

El seu pare, Saturnino Bonilla Sevilla, era comandant de cavalleria; la seva mare, Patrocino San Martín Arrieta, neboda del compositor Emilio Arrieta, qui fou padrí del famós erudit. Com el seu pare va ser destinat a La Manxa, va estudiar el batxillerat en l'Institut de Ciudad Real, cosa que el familiaritzà amb l'afició a les obres de Miguel de Cervantes Saavedra. Va estudiar dues carreres, Dret i Filosofia i Lletres, a la Universitat Central (l'actual Universitat Complutense de Madrid), on va conèixer al seu mentor, Marcelino Menéndez Pelayo, i va curar l'edició de les seves les Obras completas a la impremta de Victoriano Suárez; en 1896, amb només 21 anys, es va doctorar en Dret i en Filosofia amb tesi sobre Teoría y concepto del Derecho i Luis Vives y sus tres libros De anima et vita. En 1898 era ja secretari primer de la Secció de Ciències Morals i Polítiques de l'Ateneo de Madrid, treballant a la seva Escola d'Estudis Superiors. Va traduir en 1901 la Historia de la Literatura Española desde los orígenes hasta el año 1900 de l'hispanista James Fitzmaurice-Kelly. Al mateix temps s'exerceix com a advocat i porta la secretaria de cursos de l'Ateneu; és més, tradueix l' de Plató sota el pseudònim d'Afanto Ucalego.

Al març de 1903 obté la Càtedra de Dret Mercantil de la Universitat de València, d'on lluita per sortir per tornar a Madrid. Ho va aconseguir en 1904 amb una comissió de serveis en l'Institut de Reformes Socials. Per fi aconsegueix la seva anhelada càtedra d'Història de la Filosofia en 1905 a la Universitat Central i edita els seus primers llibres de cavalleries, Baladro de Merlin, Demanda del Sancto Grial, Tristán de Leonís i Tablante de Ricamonte. Manté algunes picabaralles erudites amb l'acreditat Emilio Cotarelo y Mori. A l'abril de 1910 és escollit acadèmic de la Història i a l'octubre de 1910 pren part del tribunal que concedeix a José Ortega y Gasset la càtedra de Metafísica de la Universitat de Madrid, vacant després de la defunció de Nicolás Salmerón. En l'estiu de 1911 comença a preparar l'edició de les Obras completas de Menéndez Pelayo. En aquells dies ja portava editats dos toms de la seva Historia de la Filosofía Española i a la tardor viatja a Londres i París per visitar les biblioteques sobre llibres de cavalleries i de filosofia espanyola. En 1914 publica el que considera el millor dels seus treballs filosòfics, Coloquios filosóficos. Proteo o del devenir (Madrid, 1914). En 1921 és escollit membre de la Reial Acadèmia Espanyola, ostentant la cadira "A". A l'abril de 1924 va emprendre un llarg viatge al voltant del món (Estats Units, Hawaii, Japó, Xina, Índia i Egipte) i el 21 de febrer de 1925 es casa amb María Luisa Terson de Paleville y Espinosa. Però va tornar malalt i encara va empitjorar més darrere l'altre viatge a l'Havana, al maig de 1925, per assistir a la presa de possessió del president Gerardo Machado, doncs havia estat nomenat ambaixador extraordinari pel dictador Primo de Rivera. A la tornada se li va afegir una disenteria i va acabar assistit amb respiració mecànica fins que va morir el diumenge 17 de gener de 1926, als cinquanta anys.

Catedràtic de Dret i Filosofia, va ser un dels més prestigiosos deixebles de Marcelino Menéndez Pelayo, amb qui va intercanviar un interessant Epistolario. La seva activitat literària, molt abundant i diversa, es va dirigir essencialment en dos sentits: edicions crítiques i estudis de textos clàssics, i Història de la Filosofia. Entre les obres del primer grup cal destacar les seves edicions del Libro de los engannos e asayamientos de las mujeres, El diablo cojuelo de Luis Vélez de Guevara, diversos llibres de cavalleries i les Obras completas de Miguel de Cervantes, en col·laboració amb Rudolph Schevill. Va escriure en col·laboració amb el seu íntim amic Mariano Miguel de Val reedicions de teatre clàssic sota el pseudònim Martín de Samos. La seva obra filosòfica va ser eminentment històrica i crítica. Entre els llibres d'aquesta índole destaquen els seus estudis sobre Joan Lluís Vives (Luis Vives y la filosofía del Renacimiento (1903) i Erasmo en España (a Revue Hispanique, XVII), El mito de Psyquis (1908) i la Historia de la Filosofía española, de la qual no va arribar a publicar sinó els dos primers toms, que abasten els períodes primitius, hispanoromà, visigòtic i hispanohebraic fins al segle xii.

Obres[modifica]

Sobre Lleis
 • Concepto y teoría del Derecho (estudio de Metafísica jurídica), Victoriano Suárez, Madrid 1897, 216 págs.
 • Los Gobiernos de partido, Madrid, 1898
 • Estudios jurídicos: Gérmenes del feudalismo en España, Madrid 1898.
 • De la naturaleza y significación de los Concilios Toledanos, Madrid 1898.
 • Sobre los efectos de la voluntad unilateral (propia o ajena) en materia de obligaciones mercantiles, Madrid 1901.
 • Estudios jurídicos: Aguas, Minas y Montes, Madrid 1901.
 • Método para el estudio de la Filosofía del Derecho, Montevideo 1901.
 • Plan de Derecho Mercantil de España y de las principales naciones de Europa y América, Madrid, 1903.
 • Derecho mercantil español (contestaciones al Programa para oposiciones al Notariado), Biblioteca de Revista Jurídica (vol. 4), Madrid 1904.
 • Derecho mercantil de España y de las principales naciones de Europa y América, Valencia 1903-1904.
 • Un laboratorio de Derecho (Cuestiones teórico-prácticas resueltas en la clase de Derecho Mercantil de la Universidad de Valencia durante el curso de 1903 a 1904), Biblioteca de Revista Jurídica (bol. VII), Madrid 1904.
 • La crisis de la soberanía nacional y el fantasma de la representación parlamentaria, Madrid, 1916.
 • El delito colectivo. Estoicismo y libertad. El derecho internacional positivo, Madrid 1916.
Traduccions
 • Jaime Fitzmaurice-Kelly, Historia de la Literatura Española desde los orígenes hasta el año 1900. Traducida del inglés y anotada por Adolfo Bonilla y San Martín. Con un estudio preliminar por Marcelino Menéndez y Pelayo, La España Moderna (Biblioteca de Jurisprudencia, Filosofía e Historia), Madrid, 1901.
 • Platón, Ion. Diálogo platónico, traducido del griego por Afanto Ucalego, con un estudio preliminar acerca de las traducciones de Platón en lengua castellana, Madrid 1901.
Edicions de texts
 • "Clarorum hispaniensium epistolae ineditae ad humaniorum litterarum historiam pertinentes. Edidit, notationesque aliquot adiecit" Excerpta de Revue Hispanique, VIII, París 1901.
 • Agustín de Rojas Villandrando, El viaje entretenido (reproducción de la primera edición completa de 1604, ed. de Adolfo Bonilla y San Martín), Colección de libros picarescos (tomos III-IV), Madrid 1901, 304 y 276 págs.
 • Luis Vélez de Guevara, El Diablo Cojuelo (reproducción de la edición príncipe de Madrid 1641. ed. de Adolfo Bonilla y San Martín), Librería de Eugenio Krapf, Vigo, 1902.
 • Juan Valladares de Valdelomar, Cavallero venturoso, ed. Adolfo Bonilla y San Martín (en colaboración con Manuel Serrano y Sanz), Colección de libros picarescos (tomos V-VI), Madrid 1902).
 • Perálvarez de Ayllon y Luis Hurtado de Toledo, Comedia Tibalda, ahora por primera vez publicada según la forma original por A. Bonilla y San Martín, Bibliotheca Hispánica (tomo XIII), Barcelona-Madrid 1903.
 • Libro de los engaños y los asayamientos de las mugeres, publícalo A. Bonilla y San Martín, Bibliotheca Hispánica (tomo XIV), Barcelona-Madrid 1904.
 • Libros de Caballerías, 2 vols. Bailly-Bailliére (Nueva Biblioteca de Autores Españoles, bajo la dirección de Menéndez Pelayo, tomos 6 y 11), Madrid 1907-1908 [La 1a part conté el cicle artúric (Baladro, Demanda del sancto Grial, Tristán de Leonis, Tablante de Ricamonte) i el cicle carolingi (Cuento del emperador Carlos Maynes); la 2a part conté el cicle dels palmerins (Palmerín de Inglaterra) i extravagants (La destrucción de Jerusalén, Roberto el Diablo, Clamades y Clarmonda, Oliveros de Castilla, Rey Canamor, Conde Partinuple).]
 • Colección Oro viejo, Madrid 1909, 2 vols. Publicados por "El Bachiller Mantuano" [= Bonilla]: 1. Entremeses del siglo XVI atribuidos al Maestro Tirso de Molina; 2. Vejámenes literarios por D. Jerónimo de Cáncer y Velasco.
 • Yehudá Ha-Levi, Cuzary, diálogo filosófico, publícalo Adolfo Bonilla, con un apéndice de Menéndez Pelayo, Victoriano Suárez (Colección de filósofos españoles y extranjeros, tomo 1º), Madrid 1910.
 • Luis Vélez de Guevara, El diablo cojuelo, por A. Bonilla y San Martín, Sociedad de Bibliófilos Madrileños (vol. II), Madrid 1910.
 • Tristan de Leonis, edición por A. Bonilla y San Martín, Sociedad de Bibliófilos Madrileños (vol. VI), Madrid 1912.
 • Clásicos de la Literatura Española (colección dirigida por Adolfo Bonilla y San Martín). Ruiz Hermanos, Madrid 1915-1917. 12 vols. (en todos los tomos: «publícalo Adolfo Bonilla y San Martín»): 1. La vida del Lazarillo de Tormes. 2. Juan Ruiz de Alarcón, No hay mal que por bien no venga. 3. Lope de Vega, Peribañez y el Comendador de Ocaña. 4. Antonio García Gutiérrez, El trovador. 5. Tirso de Molina, La villana de Vallecas. 6. La Historia de los dos enamorados. 7. Fr. Luis de León, La perfecta casada. 8. José Zorrilla, Sancho García. 9. Lope de Rueda, Registro de representantes. 10. Antología de poetas de los siglos XIII-XV. 11. Flores de poetas ilustres de los siglos XVI y XVII. 12. Parnaso español de los siglos XVI y XVII.
Filologia
 • Etimología de «Pícaro» (Nota), Tirada aparte de la Revista de Archivos, Madrid 1901.
 • «El renacimiento y su influencia literaria en España», en La España Moderna, nº 158 (febrero de 1902), pág. 84-100.
 • «Algunas poesías inéditas de Luis Vélez de Guevara, sacadas de varios manuscritos», en Revista de Aragón, 1902s.
 • Anales de la literatura española publicados por Adolfo Bonilla y San Martín (años 1900-1904), Est. tip. de la Viuda e Hijos de Tello, Madrid 1904.
 • Silba de varia lección, función de desagravios en honor del insigne Lope de Rueda, desaforadamente comentado en la edición que de sus 'Obras' publicó la Real Academia Española, valiéndose de la péñola de D. Emilio Cotarelo y Mori, Madrid 1909.
 • Bachiller Alonso de San Martín, Sepan cuantos... coroza crítica puesta a la execrable edición que de las obras de Lope de Rueda perpetró Don Emilio Cotarelo y Mori ya del todo colocada en la picota después de la 'Satisfacción a la Real Academia Española', que el mismo felibre tuvo la desgràcia de concebir y dar a luz, Imprenta de Fortanet, Madrid 1910, 140 págs.
 • Cervantes y su alma. Don Quijote y el pensamiento español. Los Bancos de Flandes. Las teorías estéticas de Cervantes, Madrid 1916.
 • Las leyendas de Wagner en la Literatura Española, Madrid 1913.
Filosofia
 • El Arte simbólico (esbozo de una teoría de las formas artísticas), Madrid 1902.
 • Luis Vives y la filosofía del Renacimiento, Madrid, 1903. (Obra premiada en público certamen por la Real Academia de Ciencias Morales y Políticas, con premio extraordinario y recompensa extraordinaria) [reeditada en Madrid 1929 por la Nueva Biblioteca Filosófica].
 • Los mandamientos de Diógenes (ensayo de filosofía cínica), aprox. 1905.
 • Don Quijote y el pensamiento español, Madrid 1905.
 • Archivo de Historia de la Filosofía, nº 1, Madrid 1905, opúsculo de 64 págs. Contiene de Bonilla: «Moderato de Gades, filósofo pitagórico español» (págs. 30-36), «Nietzsche y la Historia de la Filosofía» (pág. 40), «La idea del derecho en el lenguaje» (págs. 41-57).
 • Juan Valera (decir antiguo), Barcelona 1905, folleto.
 • Historia de la Filosofía Española (desde los tiempos primitivos hasta el siglo XII), Librería General de Victoriano Suárez (Biblioteca de Derecho y de Ciencias Sociales), Madrid 1908. [El colofón lleva fecha de 28 de enero de 1908.
 • El mito de Psiquis (un cuento de niños, una tradición simbólica y un estudio sobre el problema fundamental de la filosofía), Biblioteca de Escritores Contemporáneos, Barcelona 1908. [Dedicado a Raymond Foulché-Delbosc.]
 • Archivo de Historia de la Filosofía, nº 2 [y último publicado], 1907, 104 págs. De Bonilla: «Sobre el hilo conductor de las categorías aristotélicas»; «La idea del tiempo en el lenguaje» págs. 62-66.
 • «Erasmo en España. Episodio de la Historia del Renacimiento», en Revue Hispanique, París 1907. 107 págs.
 • Historia de la Filosofía Española (siglos VIII-XII: judíos), Librería general de Victoriano Suárez (Biblioteca de Derecho y de Ciencias Sociales), Madrid 1911. [El colofón lleva fecha de 30 de junio de 1911.
 • Coloquios filosóficos. Proteo o del devenir, Madrid 1914.
 • Un antiaristotélico del renacimiento. Hernando Alonso de Herrera y su Breve disputa de ocho levadas contra Aristotil y sus secuaces, Bruges (Bélgica) 1921.
 • Obras filosóficas, Espasa Calpe, Madrid 1929, 3 vols.
 • La Metafísica y sus problemas, Universidad de Murcia 1922-23.
Narrativa
 • Bachiller Alonso de San Martín [= Adolfo Bonilla], La Hostería de Cantillana (novela del tiempo de Felipe IV), B. Rodríguez Serra, Madrid 1902, 350 págs., con numerosos dibujos de R. Marín (en colaboración con D. Julio Puyol y Alonso). Segunda edición, Biblioteca Renacimiento, Madrid, 1911.
 • Viaje a los Estados Unidos de América y al Oriente. Con un prólogo de Julio Puyol, Real Academia de Ciencias Morales y Políticas, Madrid 1926.

Enllaços externs[modifica]


Premis i fites
Precedit per:
Mariano de Cavia
Coat of Arms of the Royal Spanish Academy.svg
Acadèmic de la Reial Acadèmia Espanyola
Cadira A

1920-1926
Succeït per:
Vicente García de Diego
Precedit per:
Julián García-San Miguel
Coat of Arms of the Spanish Royal Academy of Moral and Political Sciences.svg
Acadèmic de la
Reial Acadèmia de Ciències Morals i Polítiques
Medalla 36

1911-1926
Succeït per:
Leopoldo Palacios Morini
Precedit per:
Mariano Carlos Solano y Gálvez
Coat of Arms of the Spanish Royal Academy of History.svg
Acadèmic de la Reial Acadèmia de la Història
Medalla 21

1910 - 1926
Succeït per:
Benigno de la Vega-Inclán