Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – el Prat

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – el Prat
  • IATA: BCN Modifica el valor a Wikidata
  • OACI: LEBL Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Nom en la llengua original(ca) Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – el Prat Modifica el valor a Wikidata
Epònimel Prat de Llobregat, Barcelona i Josep Tarradellas i Joan Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusAeroport internacional i aeròdrom de tràfic comercial Modifica el valor a Wikidata
Construcció1916 Modifica el valor a Wikidata
Obertura1916 Modifica el valor a Wikidata
Dona servei aBarcelona Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsen funcionament Modifica el valor a Wikidata
Superfície1.300 ha Modifica el valor a Wikidata
Altitud4 m Modifica el valor a Wikidata
Centre de connexions
Actualitza ara

Spanair, Girjet, Norwegian Air Shuttle, Air Nostrum, Vueling Airlines, Norwegian Long Haul, Level,

Fi de la llista autogenerada.
Pista d'aterratge
Material de construcció
06L/24R3.352 m60 mformigó asfàltic
02/202.528 m45 mformigó asfàltic
06R/24L2.660 m60 mformigó asfàltic Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativael Prat de Llobregat (Baix Llobregat) Modifica el valor a Wikidata
Localitzaciódelta del Llobregat Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 17′ 49″ N, 2° 04′ 42″ E / 41.29694°N,2.07833°E / 41.29694; 2.07833
Format perTerminal 1
Terminal 2 Modifica el valor a Wikidata
Bé integrant del patrimoni cultural català
Terminal 2
Id. IPAC46317 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Propietat deAena Modifica el valor a Wikidata
Gestor/operadorAena Modifica el valor a Wikidata
Passatgers41.639.622 (2022) Modifica el valor a Wikidata
Lloc webaena.es… Modifica el valor a Wikidata

L'aeroport del Prat o aeroport de Barcelona, oficialment i per imposició de l'Estat espanyol[1][2][3] Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – el Prat[4] (codi IATA: BCNcodi OACI: LEBL), és un aeroport que dona servei a la ciutat de Barcelona i a Catalunya i zones properes en general. Està situat a 12 km al sud-oest de la capital catalana, al municipi del Prat de Llobregat, a 3,8 m sobre el nivell del mar i envoltat dels espais naturals dels aiguamolls del delta del Llobregat. La seva directora és Sonia Corrochano.[5]

És l'aeroport més gran de Catalunya, el setè amb més trànsit de passatgers d'Europa i el 27è del món. Els anys 2008 i 2009, la competència del tren d'alta velocitat[6] en el trajecte Barcelona-Madrid així com l'impacte de la crisi econòmica, disminuí el trànsit de passatgers per primera vegada des de l'any 1993. A partir de 2010 ha tornat a incrementar-se el nombre de passatgers fins als 52,7 milions de l'any 2019. A més, l'agost de 2013, per primera vegada, l'Aeroport de Barcelona va convertir-se en l'aeroport amb més passatgers d'Aena.

És el centre de connexions més important de Vueling i Level i era la base de Spanair fins al seu cessament, així com un focus important per a Air Europa, Ryanair i easyJet, des del febrer del 2016.[7] L'aeroport serveix principalment a diferents destinacions d'Europa i del nord d'Àfrica, però també ofereix diversos vols intercontinentals a Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Àsia.[8]

Al febrer del 2014 l'aeroport de Barcelona va ser el primer aeroport de l'estat espanyol en rebre un vol diari d'un Airbus A380, operat per Emirates en la seva ruta cap a l'Aeroport Internacional de Dubai, una fita important a la història de l'aeroport.

Descripció[modifica]

L'aeroport té tres pistes d'enlairament i aterratge. Dos en paral·lel denominades 06L/24R i 06R/24L, i una creuada anomenada 02/20.

Disposa de dues terminals: T1 i la T2. Les dues terminals sumen un total de 268 mostradors de facturació i 64 passarel·les d'embarcament. Les operacions a l'aeroport estan restringides exclusivament a vols instrumentals, estant prohibits els vols VFR (Vol en regles visuals) excepte els vols sanitaris, d'emergències i governamentals. La principal aerolínia és Vueling, seguida de Ryanair.

L'aeroport és objecte d'una discussió política entre Generalitat de Catalunya i Govern d'Espanya sobre la seva gestió i control, que ha involucrat a AENA (gestor de l'aeroport) i diverses línies aèries, Iberia i Vueling principalment (principals usuaris). Part de la polèmica és sobre els beneficis que l'aeroport genera, que s'utilitzen en inversions i manteniment en altres aeroports de la xarxa d'AENA i en inversions del govern en altres àrees econòmiques.

Amb les dades dels últims anys, amb més de 44 milions de passatgers el 2016 i l'augment d'uns 3 milions de passatgers/any, s'arribaria al col·lapse de 55 milions en 2023 o 2025, el que fa necessària l'ampliació de la T1 amb una terminal satèl·lit al voltant de la torre de control, entre les pistes, com es preveu en el Pla Barcelona de 1999.

Altres opcions més econòmiques serien la connexió amb l'AVE i regionals a l'Aeroport de Girona - Costa Brava, i en menor mesura, Reus, per desviar el trànsit de baix cost cap allà.

Història[modifica]

Interior de la T1.

El primer camp d'aviació de Barcelona es va situar al Remolar (Viladecans), el 1916, en terrenys d'una granja avícola anomenada La Volateria, de la qual va prendre el nom. Dos anys més tard, un nou camp d'aviació va ser obert al Prat de Llobregat a uns centenars de metres de l'anterior emplaçament. El primer avió en aterrar va ser un Latecoere Salmson 300 de la línia de Pierre-Georges Latécoère, que va arribar de Tolosa amb destinació final a Casablanca. L'aeroport va ser utilitzat com a seu de l'Aeroclub de Catalunya i com a base per a la flota de Zeppelin i hidroavions de l'Armada i de l'Exèrcit de Terra Espanyol. Els serveis comercials regulars van començar el 1927 amb la línia d'Iberia que l'unia amb l'Aeroport de Cuatro Vientos de Madrid. Aquesta línia va ser la primera línia d'Iberia.

En els anys 40 es va decidir ampliar l'aeroport, per la qual cosa entre 1941 i 1946 es van realitzar un seguit d'obres per unir aeròdroms propers. A finals dels 40, arran de la fusió de l'Aeròdrom Latécoère, de l'antic Aeròdrom de la Volateria i de l'antic aeròdrom Canudas (de Josep Canudas, divulgador de l'aviació civil) podem parlar de l'aeroport del Prat pròpiament.[9]

Ja des del 1939, l'Aeròdrom Canudas (essent el seu referent, Josep Canudas, del bàndol republicà), va ser reanomenat Aeròdrom Muntadas, en honor de Carles Muntadas Prim, un dels propietaris de l'Espanya Industrial i aviador del bàndol nacional que morí durant la Guerra Civil espanyola. El successor aeroport del Prat va mantenir aquesta denominació durant tota la dictadura franquista.[10]

El 1948 es va construir la pista 07-25 i va operar el primer vol intercontinental operat per l'aerolínia Pan American a Nova York amb avions Lockheed Constellation. Entre 1948 i 1952 es va construir una segona pista perpendicular a l'anterior, així com carrers de rodatge i una terminal per atendre els passatgers.

El 1963 es va assolir el milió de passatgers anuals i dos anys més tard es va tornar a ampliar la pista principal i se li va afegir un carrer de rodatge amb carrers de sortida ràpida. Aquest mateix any també es va construir una torre de control i una nova plataforma d'estacionament d'aeronaus. El 1968 es va obrir una nova terminal que actualment és l'ala més vella de la terminal T2B.

El dia 3 d'agost de 1970 l'companyia aèria Pan American va inaugurar una línia regular entre Barcelona - el Prat, Lisboa i Nova York operada amb un Boeing 747SP. El 4 de novembre de 1974 la aerolínia Iberia va iniciar el servei de pont aeri entre Barcelona - el Prat i Madrid-Barajas. Pocs anys més tard, el 1976, es va construir una terminal específica per a aquesta ruta, una terminal exclusiva per a càrrega, un servei annex de correus i una plataforma d'estacionament per a avions de càrrega aèria. L'any 1977 l'aeroport supera els 5 milions de passatgers anuals.

Des de finals dels setanta fins a principis dels noranta l'aeroport va estar estancat tant en tràfic com a inversions fins que la preparació per als Jocs Olímpics de Barcelona 1992 va impulsar una nova reforma que va consistir en la modernització i ampliació de la terminal existent en aquell moment (Terminal B) i la construcció de les altres dues (Terminals A i C) que ja incorporaven passarel·les d'accés directe a l'avió. Aquesta reforma va ser dissenyada per l'arquitecte Ricardo Bofill Levi. El 1996 s'inaugura la nova torre de control també dissenyada per Ricardo Bofill Levi.

A causa de la forta baixada del trànsit aeri que es va patir després de 1999 i la crisi del sector aeri el 2001, es van desviar a Barcelona - el Prat moltes operacions xàrter que es realitzaven en els aeroports de Girona i Reus, la qual cosa va ajudar l'aeroport a aguantar la crisi.

El 22 de març de 2007, més de 130 entitats van donar suport en un acte reivindicatiu a l'Aula Magna del IESE per un aeroport transoceànic i amb gestió individualitzada.[11] El 30 de març de 2011, l'aeroport va rebre el premi com a millor aeroport del sud d'Europa concedit per Skytrax dins els World Airport Awards 2011.[12]

El juliol de 2009, amb un vol d'Spanair, va quedar inaugurada la terminal T1, i es van unificar les antigues A,B i C amb el nom de T2, però quedant dividida en les ales T2A, T2B i T2C.

Fins al 6 de juny de 2011 l'aeroport es deia oficialment Aeroport de Barcelona, amb la qual cosa el Ministeri de Foment davant les pressions de l'Ajuntament del Prat de Llobregat decideix canviar el nom oficial pel d'Aeroport de Barcelona - el Prat. No obstant això, el canvi no s'ha aplicat a la informació aeronàutica de l'aeroport, on almenys fins al 30 de juny de 2019 seguirà sent Aeroport de Barcelona per a fins tècnics i de navegació aèria.

Des de l'1 de febrer de 2014, la companyia Emirates vola Barcelona-Dubai amb l'Airbus A380, sent l'Aeroport de Barcelona el primer aeroport espanyol a disposar d'una ruta permanent operada amb l'avió comercial més gran del món.

Al setembre de 2016 Norwegian va anunciar la creació d'una base de llarg radi des de Barcelona, basant dos Boeing 787 que realitzaran vols a partir de juny de 2017 a les ciutats nord-americanes de Fort Lauderdale, Los Angeles, Newark i Oakland. En aquest mateix mes, American Airlines va anunciar un nou vol directe a Chicago per a la temporada d'estiu de 2017.

El dia 12 de febrer del 2016 es va inaugurar el tram sud de la Línia 9 del Metro de Barcelona, que connecta les dues terminals de l'aeroport amb la Zona Universitària.

L'1 de juny de 2017, es va inaugurar la nova marca comercial d'IAG anomenada Level, una aerolínia de baix cost que connecta Barcelona amb Los Angeles, Nova York (Newark) San Francisco (Oakland), Punta Cana i Buenos Aires amb vols directes.

La placa explica que el president de Catalunya Sr. Josep Tarradellas va retornar a Catalunya per aquest aeroport del Prat el 23 d'octubre de 1977

El consell de ministres del govern espanyol celebrat a Barcelona el 21 de desembre de 2018 va aprovar que l'aeroport passaria a anomenar-se Josep Tarradellas Barcelona - el Prat.[13]

El 14 de març de 2022 Singapore Airlines va operar per primer cop amb 2 avions A380 simultàniament a part de 2 avions A350 tots des de Los Angeles.

Cronologia[modifica]

  • 1916: Primeres instal·lacions a la granja de La Volateria.
  • 1948: Es construeix una segona pista, la 07-25
  • 1948-1952: Es construeix una tercera pista, la 16-34, amb traçada perpendicular a la 07-25. També es construeixen carreteres de rodatge i una terminal de passatgers.
  • 1963: Es supera el milió de passatgers
  • 1965: es construeix una torre de control i s'amplia la terminal i la pista 07-25
  • 1968: nova terminal de passatgers
  • agost de 1970: Pan Am inaugura la ruta Nova York-Lisboa-Barcelona operada amb un Boeing 747
  • 1977: es superen els 5 milions de passatgers
  • 1990: l'aeroport es prepara per als jocs olímpics
  • 1992: s'amplia la terminal B i es construeixen la terminal A i C. Es superen els 10 milions de passatgers.
  • 2003: Es reforma la terminal B i s'amplia la terminal A
  • 2008: S'amplia la terminal C
  • 2009: s'inaugura la nova terminal de passatgers, la Terminal 1. Es construeix una nova torre de control. Les terminals A, B i C passen a dir-se T2A, T2B i T2C
  • 2010: Ryanair comença a operar a l'aeroport.
  • 2011: L'aeroport passa a anomenar-se Barcelona-El Prat.
  • 2014: Emirates comença a operar un vol diari amb un A380.
  • 2018: es superen els 50 milions de passatgers.
  • 24 de març de 2022: es modifiquen els designadors de les pistes 07L/R y 25L/R a 06L/R y 24L/R amb motiu de la variació magnètica soferta des de la seva construcció.

Terminals[modifica]

Terminal T1[modifica]

La T1 és la terminal més gran i més nova de l'aeroport, amb 545.000 m². Va ser inaugurada el 16 de juny de 2009 pel president del govern José Luis Rodríguez Zapatero, pel president de la Generalitat de Catalunya José Montilla i pel ministre de Foment José Blanco. L'objectiu d'aquesta nova terminal va ser pal·liar el dèficit d'espai del que patia l'aeroport a causa del continu augment de passatgers en els últims anys i l'agudesa per la sobreocupació de l'espai interior de la terminal per establiments comercials. La nova terminal va ser dissenyada per Ricard Bofill, el mateix arquitecte que ja havia dissenyat reformes anteriors. Amb aquesta terminal es va augmentar la capacitat de l'aeroport fins als 55 milions de passatgers anuals, podent-se operar 90 vols per hora en lloc dels 62 anteriors. Per aquesta terminal passen fins a 100.000 passatgers diaris.

Té 101 portes repartides entre A, B, C, D i E. Les A i D estan en el dic Nord, les B al central, i les C i E al Sud. Totes les portes A, B i C es corresponen a la zona Schengen (primera planta) i les portes D i E són No-Schengen (tercera planta). Les C estan dedicades a vols regionals (tot i que estan sent adapatades per acomodar més avions No-Schengen, pel continu creixement de vols intercontinentals), i les A són pel Pont Aeri Barcelona-Madrid.

La terminal també disposa de 3 sales VIP, 1 centre balneari, un centre de negocis, gimnàs, perruqueria, una capella, un oratori, dutxes i habitacions per dormir (Air Rooms).

Restaurants i cafeteries: Burguer King, Pans&Company, Eat, Piscolabis, Go Natural, Tapa Tapa, Pannus, Häagen Dazs, La Plaza, Mediterranean Terrace, Como, La Botiga, Fridays, MásQmenos, Boldú, Enrique Tomás. Starbucks, Coofe bar, Central Cafè, Cafe Di Fiore

Terminal T2[modifica]

La T2 va ser construïda per Ricardo Bofill Leví. L'objectiu va ser ampliar l'aeroport davant l'arribada dels Jocs Olímpics de Barcelona 92. Aquesta terminal està dividida alberga les portes d'embarcament M, R, S, O, W i Y. Ajunta les antigues terminals A, B i C.

Restaurants i cafeteries: Burguer King, Breadway, Dots Bakery, Eat, Enrique Tomás, Exki, Food Market, Go Natural, Mussol, Santa Gloria

Terminal satèl·lit[modifica]

És un projecte que augmentarà la capacitat de pasatgers de 55 milions a 70 milions. El projecte consta d'una terminal que es construirà on es troba la torre de control i s'hi accedirà a través d'un tren llançadora des de la terminal 1. Des de la terminal satèl·lit es faran vols internacionals i intercontinentals.[cal citació]

Aerolínies i destinacions[modifica]

Vols nacionals[modifica]

En asterisc (*), la capital de país.

(Última actualització: 27 de desembre de 2023)

Ciutat Nom de l'aeroport Codi IATA Aerolínies Terminals Avions
Andalusia (5 destinacions, 3 aerolínies)
Almeria Aeroport d'Almeria LEI Vueling 1 A320/21
Granada i Jaén Aeroport de Granada-Jaén FGL GRX Vueling 1 A320/21
Jerez de la Frontera Aeroport de Jerez de la Frontera XRY Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Màlaga Aeroport de Màlaga-Costa del Sol AGP Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Sevilla Aeroport de Sevilla SVQ Vueling / Ryanair 1 / 1 / 2 Boeing 737 / A320/21 / Boeing 737
Principat d'Astúries (1 destinació, 2 aerolínies)
Astúries Aeroport d'Astúries OVD Vueling / Volotea 1 / 2 A320/21 / A319
Illes Balears (3 destinacions, 3 aerolínes)
Eivissa Aeroport d'Eivissa IBZ Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Menorca Aeroport de Menorca MAH Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Palma Aeroport de Palma PMI Air Europa / Vueling / Ryanair 1 / 1 / 2 Boeing 737 / A320/21 / Boeing 737
Illes Canàries (5 destinacions, 2 aerolínies)
Fuerteventura Aeroport de Fuerteventura FUE Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Gran Canària Aeroport de Gran Canària LPA Air Europa / Vueling / Ryanair 1 / 1 / 2 Boeing 737 / A320/21 / Boeing 737
La Palma Aeroport de La Palma SPC Vueling 1 A320/21
Lanzarote Aeroport de Lanzarote César Manrique ACE Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21
Tenerife Aeroport de Tenerife Norte-C. La Laguna TFN Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Aeroport de Tenerife Sud TFS Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Cantàbria (1 destinació, 1 aerolínia)
Santander Aeroport de Santander-Seve Ballesteros SDR Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Castella i Lleó (2 destinacions, 2 aerolínies)
Lleó Aeroport de Lleó LEN Air Nostrum 1 Bombardier CRJ-1000
Valladolid Aeroport de Valladolid VLL Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
País Valencià (2 destinacions, 2 aerolínies)
Alacant i Elx Aeroport d'Alacant-Elx ALC Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
València Aeroport de València VLC Vueling / Air Nostrum 1 / 1 A320/21 / Bombardier CRJ-1000
Extremadura (1 destinació, 1 aerolínia)
Badajoz Aeroport de Badajoz BJZ Air Nostrum 1 Bombardier CRJ-1000
Galícia (3 destinacions, 2 aerolínies)
La Corunya Aeroport de la Corunya LCG Vueling 1 A320/21
Santiago de Compostel·la Aeroport de Santiago-Rosalía de Castro SCQ Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Vigo Aeroport de Vigo VGO Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Comunitat de Madrid (1 destinació, 3 aerolínies)
Madrid * Aeroport de Madrid-Barajas Adolfo Suárez MAD Air Europa / Iberia / Vueling 1 / 1 / 1 Boeing 787 / A319/20/21 / A320/21
Regió de Múrica (1 destinació, 1 aerolínia)
Múrcia Aeroport de Múrcia-San Javier RMU Volotea 2 A319/20
Comunitat Foral de Navarra (1 destinació, 1 aerolínia)
Pamplona Aeroport de Pamplona PNA Air Nostrum 1 Bombardier CRJ-1000
País Basc (2 destinacions, 1 aerolínia)
Bilbao Aeroport de Bilbao BIO Vueling 1 A320/21
Sant Sebastià Aeroport de Sant Sebastià EAS Vueling 1 A320/21
Ciutat Autònoma de Melilla (1 destinació, 1 aerolínia)
Melilla Aeroport de Melilla MLN Air Nostrum 1 ATR 72 600

Mapa de vols nacionals[modifica]

Map

Vols intercontinentals[modifica]

En asterisc (*), la capital de país.

Ciutat Nom de l'aeroport Codi IATA Aerolínies Terminals Avions Freqüències setmanals Observacions
Amèrica del Nord
Canadà Canadà (3 destinacions, 3 aerolínies)
Mont-real Aeroport Internacional Pierre Elliott Trudeau YUL Air Canada / Air Transat 1 / 2 Boeing 777-300ER 7 (Diari) / 3-7
Toronto* Aeroport Internacional Toronto Pearson YYZ Air Canada / Air Transat 1 / 2 Boeing 777-300ER / A330-200 7 (Diari) / 2-4
Calgary Aeroport Internacional de Calgary YYC Westjet 2 Boeing 787-9 4 Del 30 d'abril al 10 de novembre.
Estats Units Estats Units (11 destinacions, 4 aerolínies)
Atlanta Aeroport Internacional Hartsfield-Jackson ATL Delta Airlines 1 A350-900 7 (Diari)
Boston Aeroport de Boston-Logan BOS Level[14] 1 A330-200 7 (Diari)
Chicago Aeroport Internacional O'Hare ORD American

Airlines/ [[United Airlines| United Airlines]]

1 / 1 Boeing 787-8 / Boeing 787-10 7 (Diari) / 7(Diari)
Dallas Aeroport Internacional de Dallas-Fort Worth DFW American Airlines 1 Boeing 777-200ER 7 (Diari) Comença el 5 de juny de 2024
Filadèlfia Aeroport de Filadèlfia PHL American Airlines 1 Boeing 787-8 7 (Diari)
Los Angeles Aeroport Internacional de Los Angeles LAX Level 1 A330-200 7 (Diari)
Miami Aeroport Internacional de Miami MIA American Airlines / Level* 1 / 1 Boeing 787-8 / A330-200 7 (Diari) / 4 *Comença el 31 de març de 2024.
Nova York Aeroport Internacional de Newark Liberty EWR United Airlines 1 Boeing 777 7 (Diari)
Aeroport Internacional John F. Kennedy JFK American Airlines/ Delta Airlines/ Level [15] 1 / 1 / 1 Boeing 777 / Boeing 767 / A330 7 (Diari) / 14 (doble diari) / 7 (Diari)
San Francisco Aeroport Internacional de San Francisco SFO Level[16]/ United Airlines 1 / 1 A330-200 / Boeing 777-200 ER 3-4 / 7 (diari) Comencen el 31 i 24 de maig de 2024.
Washington D.C.* Aeroport Internacional de Washington-Dulles IAD United Airlines Boeing 777-200ER 7 (Diari)
Mèxic (2 destinacions, 2 aerolínies)
Cancun Aeroport de Cancun CUN IberoJet 2 A330-300 1 Estacional
Ciutat de Mèxic* Aeroport Internacional de Ciutat de Mèxic MEX Emirates 1 Boeing 777-200LR 1
Amèrica Central i Amèrica del Sud
Argentina Argentina (1 destinacions, 1 aerolínies)
Buenos Aires* Aeroport Internacional Ministro Pistarini EZE Level[17] 1 A330-200 6
Brasil Brasil (1 destinacions, 1 aerolínies)
São Paulo Aeroport Internacional de São Paulo-Guarulhos GRU LATAM Brasil 1 Boeing 777-300ER 4
Colòmbia Colòmbia (1 destinacions, 1 aerolínies)
Bogotà Aeroport Internacional El Dorado BOG Avianca 1 Boeing 787 14 (Doble Diari)
Cuba Cuba (1 destinacions, 1 aerolínies)
La Habana* Aeroport Internacional José Martí HAV Cubana de Aviación 2 A340 1 Estacional
Xile Xile (1 destinacions, 1 aerolínies)
Santiago de Xile* Aeroport Internacional Comodoro Arturo Merino Benítez SCL Level 1 A330-200 5
República Dominicana República Dominicana (1 destinacions, 1 aerolínies)
Punta cana Aeroport internacional de Punta Cana PUJ IberoJet 2 A330-300 1 Estacional
Àsia
Aràbia Saudita Aràbia Saudita (2 destinacions, 1 aerolínia)
Jeddah Aeroport de Jiddah Rei Abdulaziz JED SAUDIA 1 Boeing 787-9 3
Riad* Aeroport Internacional Rei Khalid RUH SAUDIA 1 Boeing 787-9 / Boeing 787-10 2 Estacional (7/7/2024 - 23/8/2024 ).
Armènia (1 destinació, 1 aerolínia)
Erevan Aeroport Internacional de Zvartnots EVN FlyOne 2 A320 2 Comença el 14 de juny de 2024
Azerbaidjan (1 destinació, 1 aerolínia)
Bakú* Aeroport Internacional Heydar Aliyev GYD Azerbaijan Airlines 2 A319 3
Corea del Sud Corea del Sud (1 destinacions, 3 aerolínies)
Seül* Aeroport de Seül-Incheon ICN Air Premia* / Asiana Airlines[18][19] / Korean Air 2 / 1 / 1 Boeing 787-9 / Boeing 777-200ER **/ Boeing 787-9 2 / 3 / 4 * Vols xàrter

** Alguns vols operats amb A380 durant el MWC.

Durant el 2024 es durà a terme la fusió d'Asiana Airlines amb Korean Air, pel que es preveu un canvi no anunciat de freqüències.

Emirats Àrabs Units Emirats Àrabs Units (2 destinacions, 2 aerolínies)
Abu Dhabi Aeroport d'Abu Dhabi AUH Etihad Airways 1 Boeing 787-9 10
Dubai Aeroport Internacional de Dubai DXB Emirates 1 Boeing 777-300ER / Airbus A380 14 (Doble Diari)
Geòrgia Geòrgia (1 destinació, 1 aerolínia)
Kutaïsi Aeroport de Kutaïsi KUT Wizz Air[20] 2 A320 3
Hong Kong Hong Kong (1 destinacions, 1 aerolínies)
Hong Kong * Aeroport Internacional de Hong Kong HKG Cathay Pacific[21][22] 1 A350-900 3 Comença el 17 de juny de 2024.
Israel Israel (1 destinacions, 3 aerolínies)
Tel Aviv* Aeroport Internacional de Ben Gurion TLV El Al / Vueling / Arkia Israel Airlines 1 / 1 / 1 Boeing 737 / A320/21 / A321 7 (Diari) / 7 (Diari) / 5
Jordània Jordània (1 destinacions, 2 aerolínies)
Amman Aeroport Reina Alia AMM Royal Jordanian / Vueling 1 / 1 A320/21 4 / 2
Kuwait (1 destinació, 1 aerolínia)
Ciutat de Kuwait Aeroport Internacional de Kuwait KWI Kuwait Airways 2 A320 neo / A330-800 neo 3
Líban Líban (1 destinació, 1 aerolínia)
Beirut * Aeroport Internacional Beirut-Rafic Hariri BEY Vueling[23] 1 A320/21 2
Qatar Qatar (1 destinacions, 1 aerolínies)
Doha* Aeroport Hamad DOH Qatar Airways Boeing 787-9, Boeing 787-9, A350-900 21 (3 diaris)
Singapur Singapur (1 destinacions, 1 aerolínies)
Singapur* Aeroport de Changi SIN Singapore Airlines 1 A350-900 5 3 vols setmanals amb escala a Milà.
República de l'Uzbekistan (1 destinació, 1 aerolínia)
Taskent* Aeroport Internacional de Taskent TAS Qanot Sharq 1 A321neo 1 Vols a partir del 25 d'agost de 2024.

Ruta triangular procedent d'Urganch.

República Popular de la Xina R.P. de la Xina (2 destinacions, 1 aerolínies)
Pequín* Aeroport Internacional de Pequín PEK Air China 1 A330-200 7 (Diari) 3 vols setmanals entre octubre i abril.
Shenzhen Aeroport Internacional de Shenzhen-Bao'an SZX Shenzhen Airlines 1 A330-300 2 El 3 de febrer de 2024 amplia a 4 freqüències setmanals.
Àfrica
Algèria Algèria (2 destinacions, 2 aerolínies)
Alger * Aeroport Internacional Houari Boumedienne ALG Air Algérie / Vueling 1 / 1 Boeing 737 / A320/21 6 / 4
Orà Aeroport d'Orà Es Sénia ORN Vueling 1 A320/21 2
Cap Verd (1 destinació, 1 aerolínia)
Espargos* Aeroport Internacional Amílcar Cabral SID Vueling 1 A320 1
Egipte Egipte (2 destinacions, 2 aerolínies)
El Caire* Aeroport Internacional del Caire CAI EgyptAir / Vueling 1 / 1 A321 neo / A320/21 6 / 5
Luxor Aeroport de Luxor LXR EgyptAir 1 Boeing 737-800 1
Gàmbia Gàmbia (1 destinació, 1 aerolínia)
Banjul* Aeroport Internacional Yundum BJL Vueling 1 A320/21 4
Marroc Marroc (9 destinacions, 4 aerolínies)
Casablanca Aeroport Mohammed V CMN Air Arabia Maroc / Royal Air Maroc 2 / 1 A320 / Boeing 737-800 3 / 7
Fes Aeroport de Fes–Saïss FEZ Air Arabia Maroc / Ryanair[24] 2 / 2 A320 / Boeing 737-800 4 / 7
Marràqueix Aeroport de Marràqueix–Menara RAK Vueling / Ryanair[24] 1 / 2 A320/21 6 / 7
Nador Aeroport Internacional de Nador NDR Royal Air Maroc / Ryanair[24] 1 / 2 Boeing 737-800 / Boeing 737-800 2 / 5
Ouarzazate Aeroport d'Ouarzazate OZZ Ryanair 2 Boeing 737-800 4
Oujda Aeroport d'Oujda-Angads OUD Ryanair[24] / Air Arabia Maroc 2 / 2 Boeing 737-800 / A320 3 / 3
Rabat* Aeroport de Rabat–Salé RBA Ryanair[24] / Air Arabia Maroc 2 / 2 Boeing 737-800 / A320 4 / 3
Tànger Aeroport de Tànger Ibn Battuta TNG Vueling / Air Arabia Maroc / Royal Air Maroc / Ryanair 1 / 2 / 1 / 2 A320/21 / A320 / Boeing 737-800 / Boeing 737-800 7 / 7 / 3
Tetuan Aeroport de Tetuan-Sania Ramel TTU Air Arabia Maroc 2 A320 3
Senegal Senegal (1 destinacions, 2 aerolínies)
Dakar* Aeroport de Dakar DSS Vueling 1 A320/21 5
Tunísia Tunísia (1 destinacions, 2 aerolínies)
Tunis* Aeroport Internacional de Tunis TUN Tunisair / Vueling / Nouvelair Tunisie 1 / 1 / - A320 / A320/21 / A320 3 / 3 / 2

Mapa de vols intercontinentals desde l'aeroport de Barcelona-El Prat[modifica]

Map













Vo[modifica]

Vols al continent europeu desde l'aeroport de Barcelona-El Prat[modifica]

Ciutat Nom de l'aeroport Codi IATA Aerolínies Terminals Avions Freqüències setmanals Observacions
Albània Albània (1 destinacions, 1 aerolínies)
Tirana* Aeroport Internacional Mare Teresa TIA Wizz Air 2 A320
Alemanya Alemanya (10 destinacions, 5 aerolínies)
Berlín * Aeroport de Berlín Brandenburg BER Vueling / EasyJet / Ryanair 1/ 2 / 2 A320/21 / A319/20 / Boeing 737
Colònia Aeroport de Colònia/Bonn CGN Eurowings / Ryanair 2 / 2 A320 / Boeing 737
Düsseldorf Aeroport Internacional de Düsseldorf DUS Vueling / Eurowings 1 / 2 A320/21 / A320
Frankfurt Aeroport de Frankfurt FRA Lufthansa 1 A320/21
Hamburg Aeroport d'Hamburg HAM Vueling / Eurowings 1 / 2 / 2 A320/21 / A320
Hannover Aeroport de Hannover HAJ Vueling 1 A320/21
Múnic Aeroport Internacional de Múnic-Franz Josef Strauss MUN Lufthansa / Vueling 1 / 1 A320/21 / A320/21
Nuremberg Aeroport de Nuremberg NUE Vueling 1 A320/21
Stuttgart Aeroport de Stuttgart STR Vueling / Eurowings 1 / 2 A320/21 / A320
Àustria Àustria (1 destinació, 4 aerolínies)
Viena * Aeroport de Viena-Schwechat VIE Austrian Airlines / Vueling / Laudamotion[25] / Wizz Air 1 / 1 / 2 / 2 Embraer E195 / A320/21 / A320 / A320/21
Bèlgica Bèlgica (2 destinacions, 3 aerolínies)
Brussel·les * Aeroport de Zaventem BRU Brussels Airlines / Vueling / Ryanair 1 / 1 / 2 A320 / A320/21 / Boeing 737
Aeroport de Charleroi CRL Ryanair 2 Boeing 737
Belarús Belarús (1 destinacions, 2 aerolínies) Anul·lats
Minsk * Aeroport de Minsk MSQ Vueling / Belavia[26] 1 / 2 A320/21
Bulgària Bulgària (1 destinacions, 2 aerolínies)
Sofia * Aeroport de Sofia SOF Ryanair / Wizz Air 2 / 2 Boeing 737 / A320
Croàcia Croàcia (2 destinacions, 2 aerolínies)
Zadar Aeroport de Zadar ZAD Ryanair 2 Boeing 737
Zagreb * Aeroport de Zagreb-Pleso ZAG Croatia Airlines 1 A320/21
Dinamarca Dinamarca (3 destinacions, 2 aerolínies)
Ålborg Aeroport d'Ålborg AAL Vueling / Norwegian 1 / 2 A320/21 / Boeing 737 Norwegian comença el 3 de juny
Billund Aeroport de Billund BLL Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21/ Boeing 737
Copenhaguen * Aeroport de Copenhaguen-Kastrup CPH Vueling / Norwegian / SAS / Ryanair 1 / 2 / 1 / 2 A320/21 / Boeing 737 / Boeing 737 / Boeing 737
Finlàndia Finlàndia (1 destinacions, 2 aerolínies)
Hèlsinki * Aeroport de Hèlsinki-Vantaa HEL Finnair / Vueling 1 / 1 A320/21
França França (13 destinacions, 6 aerolínies)
Brest Aeroport de Brest–Bretanya BES Vueling / Volotea 1 / 2 A320/21
Bastia Aeroport Bastia-Poretta BIA Vueling 1 A320/21
Bordeus Aeroport de Bordeaux - Mérignac BOD Vueling / EasyJet / Ryanair 1 / 2 / 2 A320/21 / A319/20 / Boeing 737
Estrasburg Aeroport d'Estrasburg SXB Volotea 2 A319/20
Lilla Aeroport de Lilla - Lesquin LIL Vueling / Volotea 1 / 2 A320/21 / A319
Lió Aeroport de Lió–Saint-Exupéry LYS Vueling / EasyJet 1 / 2 A320/21 / A319/20
Marsella Aeroport de Marsella-Provença MRS Vueling / Volotea 1 / 2 A320/21 / A319
Nantes Aeroport de Nantes Atlantique NTE Vueling / Volotea 1 / 2 A320/21 / A319/20
Niça Aeroport Internacional de Niça NCE Vueling / EasyJet 1 / 2 A320/21 / A319/20
París * Aeroport Beauvais-Tillé BVA Ryanair 2 Boeing 737
Aeroport de París-Charles de Gaulle CDG Air France / Vueling / EasyJet 1 / 1 / 2 A319/20 / A320/21 / A319/20
Aeroport de París-Orly ORY Vueling[27] / Transavia 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Rennes Aeroport de Rennes - Bretagne RNS Vueling 1 A320/21
Grècia Grècia (6 destinacions, 3 aerolínies)
Atenes * Aeroport Elefthérios Venizelos ATH Aegean Airlines / Vueling / Ryanair 1 / 1 / 2 A320 / A320/21 / Boeing 737
Creta Aeroport de Càndia - Nikos Kazantzakis HER Vueling 1 A320/21
Míkonos Aeroport de Míkonos JMK Vueling 1 A320/21
Santorí Aeroport Nacional de Santorí JTR Vueling 1 A320/21
Salònica Aeroport Nacional de Salònica SKG Aegean Airlines 1 A320 A partir del 29 de maig
Hongria Hongria (2 destinacions, 3 aerolínies)
Budapest * Aeroport de Budapest-Ferenc Liszt BUD Vueling / Ryanair / Wizz Air 1 / 2 / 2 A320/21 / Boeing 737 / A320
Debrecen Aeroport de Debrecen DEB Wizz Air 2 A320
Irlanda Irlanda (3 destinacions, 3 aerolínies)
Cork Aeroport de Cork ORK Aer Lingus 2 A320
Dublín * Aeroport de Dublín DUB Vueling / Aer Lingus / Ryanair 1 / 2 / 2 A320/21 / A320 / Boeing 737
Shannon Aeroport de Shannon SNN Aer Lingus 2 A320
Islàndia Islàndia (1 destinacions, 2 aerolínies)
Reykjavík * Aeroport Internacional de Keflavík RKV Vueling / Icelandair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Illes Fèroe Illes Fèroe (1 destinacions, 1 aerolínies)
Vágar * Aeroport de Vágar FAE Atlantic Airways 2 A320
Itàlia Itàlia (16 destinacions, 5 aerolínies)
Bari Aeroport de Bari-Palese BRI Vueling 1 A320/21
Bolonya Aeroport de Bolonya BLQ Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Càller Aeroport de Càller-Elmas CAG Vueling 1 A320/21
Catània Aeroport de Catània-Fontanarossa CTA Vueling 1 A320/21
Florència Aeroport de Florència FLR Vueling 1 A320/21
Gènova Aeroport de Gènova GOA Vueling 1 A320/21
Milà Aeroport de Milà-Bèrgam BGY Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Aeroport de Milà-Malpensa MXP Singapore Airlines / Vueling / EasyJet 1 / 1 / 2 A350 / A320/21 / A319/20
Nàpols Aeroport de Nàpols NAP Vueling / EasyJet / Ryanair 1 / 2 / 2 A320/21 / A319/20 / Boeing 737
Olbia Aeroport d'Olbia OLB Vueling / Volotea 1 / 2 A320/21 / A319 Volotea comença el 26 de maig
Palerm Aeroport de Palerm-Punta Raisi PMO Vueling 1 A320/21
Pisa Aeroport de Pisa PSA Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Regio Calabria Aeroport de Regio Calabria REG Ryanair 2 Boeing 737
Roma * Aeroport de Fiumicino FCO ITA Airways / Vueling / Ryanair / Wizz Air 1 / 1 / 2 / 2 A320 / A320/21 / Boeing 737 / A320
Torí Aeroport de Torí-Caselle TRN Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Trieste Aeroport de Trieste TRS Ryanair 2 Boeing 737
Venècia Aeroport de Venècia Marco Polo VCE Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Letònia Letònia (1 destinacions, 2 aerolínies)
Riga * Aeroport Internacional de Riga RIX Air Baltic / Ryanair 1 / 2 A220 / Boeing 737
Lituània Lituània (1 destinacions, 2 aerolínies)
Vílnius * Aeroport Internacional de Vílnius VNO Ryanair / Wizz Air 2 / 2 Boeing 737 / A320/21
Luxemburg Luxemburg (1 destinacions, 2 aerolínies)
Luxemburg * Aeroport de Luxemburg LUX Luxair / Ryanair 2 / 2 De Havilland Canada Dash 8-400 / Boeing 737
Macedònia Macedònia del Nord (1 destinacions, 1 aerolínies)
Skopje * Aeroport de Skopje SKP Wizz Air 2 A320/21
Malta Malta (1 destinacions, 2 aerolínies)
Malta * Aeroport Internacional de Malta MAL Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Moldàvia Moldàvia anul·lats
Chisinau * Aeroport Internacional de Chisinau KIV Wizz Air / Fly One 2 / 2 A319 / A320/21 / A320/21
Montenegro Montenegro (1 destinacions, 1 aerolínies)
Podgorica * Aeroport de Podgorica TGD Ryanair 2 Boeing 737
Noruega Noruega (3 destinacions, 4 aerolínies)
Bergen Aeroport de Bergen-Flesland BGO SAS / Norwegian 1 / 2 A320 /
Oslo * Aeroport d'Oslo-Gardermoen OSL Vueling / SAS / Norwegian / Flyr 1 / 1 / 2 A320/21 / A320 / Boeing 737 / Boeing 737
Stavanger Aeroport de Stavanger-Sola SVG Norwegian 2 Boeing 737
Països Baixos Països Baixos (3 destinacions, 3 aerolínies)
Amsterdam * Aeroport de Schiphol AMS KLM / Vueling / Transavia 1 / 1 / 2 Boeing 737 / A320/21 / Boeing 737
Eindhoven Aeroport d'Eindhoven EIN Transavia 2 Boeing 737
Rotterdam Aeroport de Rotterdam-La Haia RTM Transavia 2 Boeing 737
Polònia Polònia (7 destinacions, 4 aerolínies)
Breslau Aeroport de Breslau-Copèrnic WRO Wizz Air 2 A320/21
Cracòvia Aeroport de Cracòvia KRK Wizz Air / Ryanair 2 / 2 A320/21 / Boeing 737
Gdańsk Aeroport de Gdańsk - Lech Wałęsa GDN Wizz Air 2 A320/21
Katowice Aeroport de Katowice KTW Wizz Air 2 A320/21
Varsòvia * Aeroport de Chopin WAW LOT / Wizz Air / Buzz 1 / 2 Boeing 737 / A320/21 / Boeing 737
Aeroport de Modlin WMI Ryanair 2 Boeing 737
Portugal Portugal (3 destinacions, 3 aerolínies)
Faro Aeroport de Faro FAO Vueling 1 A320/21
Funchal Aeroport de Madeira FNC Air Nostrum 2 Bombardier CRJ-1000
Lisboa * Aeroport Internacional de Lisboa LIS TAP Portugal / Vueling / EasyJet / Ryanair 1 / 1 / 2 / 2 A320 E190 / A320/21 / A319/20 / Boeing 737
Ponta Delgada Aeroport João Paulo PDL Azores Airlines 1 A320/21
Porto Aeroport de Francisco Sá Carneiro OPO Vueling / Ryanair 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Regne Unit Regne Unit (17 destinacions, 6 aerolínies)
Belfast Aeroport de Belfast BFS EasyJet 2 A319/20
Birmingham Aeroport de Birmingham BHX Vueling / Ryanair / Jet2.com / EasyJet 1 / 2 / 2 / 2 A320/21 / Boeing 737 / Boeing 737 / Boeing 737
Bristol Aeroport de Bristol BRS EasyJet 2 A319/20
Cardiff Aeroport de Cardiff CWL Ryanair 2 Boeing 737
Edimburg Aeroport d'Edimburg EDI Ryanair 2 Boeing 737
Glasgow Aeroport de Glasgow GLA Jet2.com / EasyJet 2 / 2 Boeing 737 / A319/20
Aeroport de Glasgow Prestwick PIK Ryanair 2 Boeing 737
Leeds Aeroport de Leeds Bradford LBA Jet2.com 2 Boeing 737
Liverpool Aeroport de Liverpool-John Lennon LPL EasyJet / Ryanair 2 / 2 A319/20
Londres * Aeroport de Gatwick LGW Vueling / EasyJet / Norwegian 1 / 2 / 2 A320/21 / A319/20
Aeroport de Heathrow LHR British Airways / Vueling 1 / 1 A320
Aeroport de la Ciutat de Londres LCY British Airways Cityflyer 1
Aeroport de Luton LTN EasyJet / Ryanair 2 / 2 A319/20 / Boeing 737
Aeroport de Southend-on-Sea SEN EasyJet 2 A319/20
Aeroport de Stansted STN Ryanair 2 Boeing 737
Manchester Aeroport de Manchester MAN Vueling / EasyJet / Jet2 / Ryanair 1 / 2 / 2 / 2 A320/21 / A319/20 / Boeing 737
Newcastle Aeroport de Newcastle upon Tyne NCL EasyJet / Ryanair 2 / 2 A319/20 / Boeing 737
Nottingham Aeroport de Nottingham EMA Ryanair 2 Boeing 737
Txèquia Txèquia (1 destinacions, 3 aerolínies)
Praga * Aeroport Internacional de Ruzyně PRG Czech Airlines / Vueling / Ryanair 1 / 1 / 2 / A320/21 / Boeing 737
Romania Romania (5 destinacions, 4 aerolínies)
Bucarest * Aeroport Internacional Henri Coandă OTP TAROM / Vueling / Wizz Air 1 / 1 / 2 Boeing 737/ A320/21 / A320
Cluj-Napoca Aeroport de Cluj-Napoca CLJ Wizz Air 2 A320
Craiova Aeroport de Craiova CRA Wizz Air 2 A320
Iasi Aeroport Internacional d'Iași IAS Wizz Air 2 A320 / Boeing 737
Timișoara Aeroport de Timișoara TSR Wizz Air 2 A320
Rússia Rússia anul·lats
Iekaterinburg Aeroport d'Iekaterinburg SVX Azur Air / Ural Airlines 2 / 2
Krasnodar Aeroport de Krasnodar KRR Azur Air 2
Moscou * Aeroport de Moscou-Domodédovo DME Vueling / S7 Airlines / Ural Airlines 1 / 1 / 2
Aeroport de Moscou-Xeremètievo SVO Aeroflot 1
Aeroport de Moscou-Vnúkovo VKO Azur Air 2
Sant Petersburg Aeroport Púlkovo LED Vueling / Rossiya Airlines / S7 Airlines / Ural Airlines 1 / 2 / 1 / 2
Sèrbia Sèrbia (1 destinacions, 2 aerolínies)
Belgrad * Aeroport de Belgrad - Nikola Tesla BEG Vueling / Air Serbia 1 / 2 A320/21 / A319
Suècia Suècia (2 destinacions, 3 aerolínies)
Estocolm * Aeroport d'Estocolm - Arlanda ARN Vueling / Norwegian / SAS / Ryanair 1 / 2 / 1 / 2 A320/21 / Boeing 737
Göteborg Aeroport de Göteborg-Landvetter GOT Norwegian / Ryanair / Vueling 2 / 2 / 1 Boeing 737 / A320/21
 Suïssa (3 destinacions, 3 aerolínies)
Basilea Aeroport de Basilea-Mulhouse-Friburg BSL / MLH / EAP Vueling / EasyJet 1 / 2 A320/21 / A320
Ginebra Aeroport Internacional de Ginebra GVA Swiss / Vueling / EasyJet 1 / 1 / 2 A321 / A320/21 / A320
Zuric Aeroport Internacional de Zuric ZRH Swiss / Vueling 1 / 1 A321 / A320/21
Turquia Turquia
Istanbul * Aeroport d'Istanbul IST Turkish Airlines 1 A321 A330
Aeroport Internacional Sabiha Gökçen SAW Turkish Airlines / Pegasus Airlines 1 / 2 A321 / A320/21
Ucraïna anul·lats
Kíev * Aeroport de Kíev - Boryspil KBP Ukraine International Airlines / Ryanair / Skyup Airlines / Windrose 1 / 2 / 2 / 2
Aeroport de Kíev - Zhuliany IEV Vueling/ Bees Airline 1
Lviv Aeroport de Lviv LWO Ukraine International Airlines / SkyUp Airlines 1 / 2
Odessa Aeroport d'Odessa ODS Skyup Airlines 2
Zaporíjia Aeroport de Zaporíjia - Mokre OZH Skyup Airlines 2
Xipre (1 destnació, 1 aerolínia)
Larnaca Aeroport Internacional de Larnaca LCA Cyprus Airways 2 A220-300

(Última actualització: febrer de 2024)

Map








Vols de[modifica]

Vols de càrrega[modifica]

Ciutat Nom de l'aeroport Aerolínies Avió
Espanya
Madrid* Aeroport de Madrid-Barajas Swiftair Boeing 757
Palma Aeroport de Palma Swiftair Embraer EMB-120FC Brasilia
València Aeroport de València ASL Airlines / UPS Boeing 737 / Boeing 767
Vitòria Aeroport de Vitòria DHL Boeing 757
Alemanya Alemanya
Leipzig Aeroport de Leipzig/Halle DHL-European Air Transport / Cygnus Air Airbus A300 Boeing 737 Boeing 757 / Boeing 757
Colònia Aeroport de Colònia/Bonn UPS Boeing 767
Algèria Algèria
Alger * Aeroport Internacional Houari Boumedienne Swiftair ATR 72
Bèlgica Bèlgica
Brussel·les* Aeroport de Brussel·les Cygnus Air Boeing 757
Lieja Aeroport de Lieja ASL Airlines Boeing 737
França França
París* Aeroport de París-Charles de Gaulle FedEx Boeing 757
Itàlia Itàlia
Roma* Aeroport de Roma-Fiumicino Amazon Air-ASL Airlines Boeing 737
Regne Unit Regne Unit
Midlands de l'Est Aeroport East Midlands Amazon Air-ASL Airlines Boeing 737
Turquia Turquia
Istambul* Aeroport Internacional Sabiha Gökçen Cygnus Air-USL Airlines Boeing 757
Any Passatgers Increment anual (%)
1990 9 205 000 -
1991 9 145 000 - 0,7
1992 10 196 000 +11,5
1993 9 999 000 - 2,0
1994 10 647 285 + 6,5
1995 11 727 814 +10,1
1996 13 434 679 +14,6
1997 15 065 724 +12,1
1998 16 194 805 + 7,3
1999 17 421 938 + 7,6
2000 19 809 567 +13,8
2001 20 745 536 + 4,7
2002 21 348 211 + 2,9
2003 22 752 667 + 6,6
2004 24 558 138 + 7,9
2005 27 152 745 +14,6
2006 30 008 152 +10,5
2007 32 898 249 +9,6
2008 30 272 084 -8,0
2009 27 421 682 -9,4
2010 29 209 595 +6,5
2011 34 399 180 +17,8
2012 35 144 503 +2,2
2013 35 210 735 +0,2
2014 37 559 044 +6,7
2015 39 711 276 +5,7
2016 44 154 693 +11,2
2017 47 284 500 +7,1
2018 50 172 457 +6,1
2019 52.686.314 +5,0
2020 12.739.259 -75,8
2021 18.874.896 +48,2
2022 41.639.622 +120,6
2023 46.037.204 +20,1

Gràfic[modifica]

See source Wikidata query and sources.


Rutes nacionals més importants (2019)[modifica]

Posició Ciutat Passatgers AugmentDisminució %

(any anterior)

1 Madrid - Barajas 2.575.836 Augment 4,33
2 Palma 2.176.000 Augment 6,66
3 Eivissa 1.208.148 Augment 2,59
4 Sevilla 1.046.065 Augment 6,88
5 Màlaga - Costa del Sol 846.899 Augment 7,81
6 Menorca 838.334 Augment 3,71
7 Bilbao 626.048 Disminució 0,89
8 Tenerife - Nord 572.101 Disminució 3,70
9 Gran Canària 510.603 Augment 1,18
10 Granada - Jaén 492.258 Augment 10,41
11 Alacant - Elx 450.072 Augment 8,87
12 Santiago de Compostel·la 422.537 Disminució 0,14
13 La Corunya 326.083 Augment 10,71
14 Astúries 291.053 Augment 6,35
15 Santander 198.070 Augment 17,63

Rutes internacionals més importants dins d'Europa (2019)[modifica]

Posició Ciutat Passatgers AugmentDisminució %

(any anterior)

1 Londres - Gatwick, Regne Unit 1.588.280 Augment 2,03
2 Roma - Fiumicino, Itàlia 1.403.528 Augment 5,32
3 Amsterdam - Schipol, Països Baixos 1.385.062 Disminució 2,48
4 París - Charles de Gaulle, França 1.377.205 Augment 8,14
5 París - Orly, França 1.148.504 Disminució 5,31
6 Frankfurt, Alemanya 1.037.989 Augment 2,15
7 Lisboa, Portugal 1.008.312 Augment 12,67
8 Brussel·les, Bèlgica 951.526 Augment 0,74
9 Milà - Malpensa, Itàlia 892.824 Augment 8,89
10 Múnic - Alemanya 891.651 Augment 3,13
11 Londres - Heathrow, Regne Unit 785.496 Augment 2,77
12 Porto, Portugal 692.374 Augment 16,66
13 Zúric, Suïssa 660.229 Disminució 0,38
14 Ginebra, Suïssa 643.803 Augment 0,02
15 Viena, Àustria 641.755 Augment 50,31
Avió de Delta Airlines a l'Aeroport de Barcelona.

Rutes internacionals més importants fora d'Europa (2019)[modifica]

Avió de Lufthansa a l'Aeroport de Barcelona.
Posició Ciutat Passatgers AugmentDisminució %

(any anterior)

1 Dubai, Emirats Àrabs Units 528.083 Disminució 3,08
2 Doha, Qatar 449.688 Augment 15,09
3 Tel Aviv, Israel 432.338 Augment 4,43
4 Nova York - JFK, Estats Units 412.394 Augment 26,38
5 Nova York - Newark, Estats Units 330.900 Disminució 0,32
6 Seül, Corea del Sud 206.179 Augment 57,28
7 Buenos Aires, Argentina 200.836 Augment 17,33
8 Marràqueix, Marroc 193.055 Augment 21,14
9 Alger, Algèria 192.842 Augment 4,31
10 Tànger, Marroc 172.416 Augment 11,56
11 Toronto, Canadà 191.273 Augment 26,67
12 Casablanca, Marroc 186.504 Augment 0,12
13 Bogotà, Colòmbia 180.859 Augment 8,51
14 Miami, Estats Units 180.233 Augment 6,78
15 São Paulo, Brasil 177.303 Augment 3,36

Principals aerolínies (2019)[modifica]

Avió de Vueling a l'Aeroport de Barcelona.
Posició Aerolínies Total

Passatgers

AugmentDisminució Pax

(any anterior)

1 Vueling 20.381.278 Augment 6,08
2 Ryanair 7.828.218 Augment 4,79
3 EasyJet 3.625.548 Augment 3,04
4 Iberia + Level 1.761.837 Augment 12,59
5 Norwegian 1.743.719 Disminució 5,35
6 Lufthansa 1.492.778 Augment 1,41
7 Air Europa 1.096.243 Augment 2,18
8 Wizz Air 1.041.784 Augment 13,63
9 British Airways 784.889 Disminució 6,27
10 Air France 748.886 Augment 7,33
11 Eurowings 719.296 Disminució 3,02
12 TAP Portugal 692.205 Augment 4,14
13 KLM 573.103 Disminució 0,11
14 American Airlines 569.225 Augment 6,89
15 Emirates 536.150 Disminució 1,59

Rutes indirectes amb més passatgers (2019)[modifica]

Ciutat Passatgers
Tòquio 241.500
Seül 161.000
Shanghai 109.200
Bangkok 89.000
Delhi 78.000
Pequín 75.000
Manila 62.000
L'Havana 59.000
Guayaquil 56.600
Santo Domingo 56.500
Osaka 51.000
Dallas 51.000
Manila 47.000
Montevideo 46.000

Projecte d'ampliació[modifica]

Actualment hi ha un projecte d'ampliació per part d'AENA en el qual es pretén invertir 1.700 milions al llarg dels pròxims 10 anys. Les principals actuacions serien la creació de la terminal satèl·lit entre les dues pistes i l'ampliació del la pista 24/L-06/R per a que pugui operar tot tipus d'avions. L'ampliació de la pista passa per l'eliminació de l'estany de la Ricarda, un espai protegit per la Unió Europea i que està creant moltes opinions diferents respecte a l'ampliació de l'aeroport. AENA manté que es protegiran 10 cops els terrenys afectats.

Terminal satèl·lit[modifica]

Seria una terminal destinada a vols transatlàntics i de llarg rang que pretén fer de l'aeroport un HUB intercontinental. Es connectaria amb la T1 a través d'un servei llençadera subterrani.

Accessos i transport públic[modifica]

Cotxe[modifica]

Per tal d'accedir a la terminal T1 es pot fer a través de l'autovia B-22 a la que s'accedeix des de la C-31, tant en direcció Barcelona com en direcció Castelldefels.[28] o bé mitjançant vials interns que connecten amb les carreteres de la T2. La C-32B connecta la terminal T2 amb el ramal principal de l'autopista C-32 però també amb l'autovia de Castelldefels, la C-31.

Taxi[modifica]

Existeixen 3 parades de taxi a la terminal T1, dues a la zona d'arribades (planta 0) i una altra situada al corredor Madrid-Barcelona. A la T2 hi ha una parada al davant de les terminals T2A, T2B i T2C.

Transfer Privat[modifica]

Hi ha múltiples companyies[29] que presten servei de transfer a l'aeroport de barcelona, la majoria compta amb un servei d'espera i recollida a la terminal per evitar pèrdues de temps i fer més agradable l'arribada dels passatgers.

Autobús[modifica]

Serveis urbans
Línia Gestionat per Servei
46 Aeroport (T1 i T2) - Plaça Espanya TMB Dïurn
A1 Aeroport (T1) - Plaça Catalunya Aerobús Dïurn
A2 Aeroport (T2) - Plaça Catalunya Aerobús Dïurn
  N16  Plaça Catalunya - Castelldefels (Bellamar) per Aeroport (T2) Avanza Nocturn
  N17  Plaça Catalunya - Aeroport (T1) Avanza Nocturn
  N18  Plaça Catalunya - Aeroport (T1 i T2) Avanza Nocturn
  L77  Hospital Moisès Broggi (Sant Joan Despí) - Aeroport (T1 i T2) Monbus Dïurn
  L99  Plaça Estació (Castelldefels) - Aeroport (T1) Avanza Dïurn
  PR1  El Prat de Llobregat (Estació de Renfe) - Aeroport (T1 i T2) Baixbus Dïurn
  PR2  El Prat de Llobregat (Estació de Renfe) - Av. del Remolar Baixbus Dïurn
  PR3  El Prat de Llobregat (Estació de Renfe) - Av. del Remolar Baixbus Dïurn
Serveis interurbans i internacionals
Línia Gestionat per Servei
Aeroport (T1) - Girona - Figueres Alsa Dïurn
Aeroport (T1) - Lleida Alsa Dïurn
Aeroport (T1) - Tarragona - Reus Alsa Dïurn
Aeroport (T1) - Tarragona - Castelló - València - Alacant - Múrcia - Almeria Alsa Dïurn
Aeroport (T1 i T2) - La Pineda - Salou - Cambrils - Reus Empresa Plana Dïurn
Barcelona (Bellvitge) - Aeroport (T1) - El Vendrell Mon-bus Dïurn
Aeroport (T1 i T2) - Girona - Figueres Sagalés Dïurn
Aeroport (T1 i T2) - Calella - Blanes Sagalés Dïurn
Aeroport (T1 i T2) - Zona Universitària - Terrassa Sarbus (Moventis) Dïurn
Aeroport (T1 i T2) - Barcelona - Costa Brava Centre Sarfa (Moventis) Dïurn
Aeroport (T1 i T2) - Barcelona - Lloret de Mar - Tossa de Mar Sarfa (Moventis) Dïurn
Aeroport (T1 i T2) - Barcelona - Costa Brava Nord Sarfa (Moventis) Dïurn
Línia Gestionat per Servei
Aeroport (T2) - Ais de Provença Flixbus Nocturn
Aeroport (T1 i T2) - Andorra la Vella Andbus Dïurn
Aeroport (T1 i T2) - Andorra la Vella Directbus Dïurn
Aeroport (T2) - Ginebra Flixbus Nocturn
Aeroport (T2) - Lió Flixbus Ambos
Aeroport (T2) - Marsella Flixbus Nocturn
Aeroport (T2) - Montpeller Flixbus Nocturn
Aeroport (T2) - Niça (Aeroport T2) Flixbus Nocturn
Aeroport (T2) - Perpinyà Flixbus Nocturn

Metro[modifica]

Estació de metro (L9 Sud) a la terminal 1.

La L9 Sud del Metro de Barcelona finalitza el seu recorregut a l'Aeroport amb dues parades, una per a la T2, i l'altra a la T1. L'interval de pas en hora punta és de 7 minuts. D'aquesta manera, connectant l'Aeroport amb el Prat de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat i els barris barcelonins del sud (Zona Universitària).

Terminal 1

Terminal 2

En el futur, per les mateixes vies de la L9 circularan también els trens de la L2, que connectaran l'aeroport amb el centre de Barcelona.

El bitllet senzill i la targeta T-10 no són vàlids en aquestes estacions. És necessari el bitllet de l'Aeroport amb un cost de 4,50 euros. La resta de bitllets (T-50/30, T-Mes, T-Trimestre, etc.) i altres títols bonificats són vàlids.

Tren[modifica]

Estació de tren (R2 Nord) a la terminal 2.

L'Aeroport del Prat està connectat amb les principals estacions de ferrocarril de Barcelona a través de la línia de rodalia R2 Nord de Rodalies de Catalunya. Amb una freqüència de 30 minuts, els trens van circulant a través d'un ramal de la línia 2, que el connecta amb l'estació de Sants i la de Passeig de Gràcia on es pot fer un transbord amb els serveis del metro de Barcelona i altres línies de rodalia, regionals, llarga distància i alta velocitat.

L'estació de l'aeroport està situada al davant de la terminal T2B i es connecta amb ella gràcies a una passarel·la coberta que travessa la carretera i surt a l'interior de la terminal. Un cop a dins, és fàcil accedir a la resta de terminals de la T2. Per tal de poder connectar amb la T1, hi ha un servei gratuït d'autobusos que connecta les dues terminals.

Terminal 2

Està en construcció un túnel que unirà la terminal T1 de l'aeroport amb la terminal T2 per serveis de rodalia possibilitant la connexió de totes les terminals amb l'Estació de Sants i amb el Passeig de Gràcia de Barcelona.[30]

Accidents i incidents[modifica]

  • El 21 d'octubre de 1994, un avió de càrrega Falcon 20 va realitzar un aterratge d'emergència a l'aeroport després de patir una avaria al tren d'aterratge, cap dels tres membres de la tripulació van resultar ferits.
  • El 19 de febrer de 1998, el comanadant i el primer oficial van morir en estavellar-se un aparell d'aviació general d'Ibertrans al municipi de Gavà poc després que s'hagués enlairat del Prat.
  • El 28 de juliol de 1998, una avioneta de càrrega procedent de Palma carregada de premsa estrangera es va estavellar poc abans d'aterrar al costat d'una de les tanques que envolten l'aeroport, matant dos membres de la tripulació i el copilot.[31]
  • L'any 2002, el vol 2937 de Bashkirian Airlines procedent de l'aeroport de Domodedovo de Moscou, va xocar amb el vol 611 de DHL a Alemanya en ruta a Barcelona.
  • A l'octubre de 2004 un avió de KLM va tenir un petit accident i es va quedar a pista sense tren d'aterratge.
  • El 3 de desembre de 2010, la vaga portada a terme pels controladors aeris a tot l'espai aeri espanyol, va deixar inoperatiu l'Aeroport de Barcelona. Durant el matí del 4 de desembre, el govern espanyol va declarar l'estat d'alarma i va autoritzar a l'exèrcit de fer-se càrrec de les operacions de control del trànsit aeri.[32] Poc després d'aquestes mesures els controladors aeris van anar tornant progressivament als seus llocs de treball.
  • El 24 de març del 2015, un avió A320 que operava el vol 9525 de Eurowings que sortí de l'Aeroport de Barcelona - el Prat en direcció Düsseldorf es va estavellar intencionadament pel seu copilot als Prats de Blèuna Auta, França. Van morir la totalitat dels passatgers i tripulació (150).

Referències[modifica]

  1. «El canvi de nom de l'Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat ja és una realitat». Betevé. [Consulta: 3 març 2019].
  2. Villanueva, Marc. «Aeroport Josep Tarradellas? "Ho dirà sa tia". Rebel·lió popular pel bateig». El Nacional. [Consulta: 3 març 2019].
  3. «La Moncloa imposa el canvi de nom de l'aeroport del Prat pel de Josep Tarradellas». Vilaweb. [Consulta: 3 març 2019].
  4. «Orden FOM/210/2019, de 27 de febrer, por la que se modifica la denominación oficial del Aeropuerto de Barcelona-El Prat.» (en castellà). Boletín Oficial del Estado, 01-03-2019. [Consulta: 1r març 2019].
  5. «Sonia Corrochano, nueva directora del Aeropuerto de El Prat». Europa Press, 29-02-2012.
  6. «El AVE ya supera al avión en la ruta entre Barcelona y Madrid» (en castellà). La Vanguardia, 15-08-2009. Arxivat de l'original el 11 de gener 2012. [Consulta: 17 agost 2009].
  7. «EasyJet abre su base operativa en Barcelona tras cerrar Madrid en 2012» (en castellà). La Vanguardia, 26-11-2015. [Consulta: 6 gener 2016].
  8. «Vols Intercontinentals». Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona. [Consulta: 2 gener 2011].
  9. «Aeròdrom Canudas | enciclopèdia.cat». [Consulta: 22 desembre 2018].
  10. «Aeròdrom Muntadas | enciclopèdia.cat». [Consulta: 22 desembre 2018].
  11. «Clam empresarial per la gestió individualitzada d'un aeroport del Prat transoceànic». Notícies. VilaWeb, 22-03-2007. [Consulta: 23 març 2007].
  12. «Barcelona Airport wins the 2011 Best Airport Southern Europe Award» (en anglès). Skytrax. Arxivat de l'original el 10 d'abril 2011. [Consulta: 27 abril 2011].
  13. 324cat. «El govern espanyol canvia el nom de l'aeroport de Barcelona: es dirà Josep Tarradellas», 21-12-2018. [Consulta: 21 desembre 2018].
  14. «El primer vol directe Barcelona-Boston ja és una realitat». El Nacional, 29-03-2018. [Consulta: 7 octubre 2018].
  15. 2018, UBM (UK) Ltd. «LEVEL adds new Barcelona Trans-Atlantic routes in NS19» (en anglès). Routesonline.
  16. «Level to switch from Oakland to San Francisco International» (en anglès). Business Traveller, 11-06-2018. [Consulta: 7 octubre 2018].
  17. «Level to increase Barcelona-Buenos Aires service» (en anglès). Business Traveller, 20-07-2017. [Consulta: 7 octubre 2018].
  18. «Asiana Airlines se pose à Barcelone» (en francès). Air Journal, 03-09-2018. [Consulta: 7 octubre 2018].
  19. «Asiana is heading to Venice and Barcelona» (en anglès). Business Traveller, 08-12-2017. [Consulta: 7 octubre 2018].
  20. «WizzAir expands Kutaisi routes from maig 2018» (en anglès). Routes Online, 13-10-2017. [Consulta: 7 octubre 2018].
  21. «Cathay Pacific is upping its Barcelona, Tel Aviv and Fukuoka frequencies» (en anglès). Business Traveller, 03-10-2017. [Consulta: 7 octubre 2018].
  22. «Cathay Pacific Airways starts second service to Spain» (en anglès). Airline Network News & Analysis, 05-07-2017. [Consulta: 7 octubre 2018].
  23. «Vueling adds A321 service to Beirut from abril 2018» (en anglès). Routes Online, 26-04-2018. [Consulta: 7 octubre 2018].
  24. 24,0 24,1 24,2 24,3 24,4 «Ryanair : trois routes marocaines au départ de Barcelone» (en francès). Air Journal, 11-09-2021. [Consulta: 14 setembre 2021].
  25. «Laudamotion adds Vienna base in W18» (en anglès). Routes Online, 25-05-2018. [Consulta: 6 octubre 2018].
  26. «Barcelona-El Prat estrena una nueva ruta regular a Minsk operada por Belavia» (en castellà). AeroTendencias.com, 27-12-2012. [Consulta: 7 octubre 2018].
  27. «Vueling continues to grow at Paris Orly; fourth largest carrier in 2018, Barcelona is biggest route» (en anglès). Airline Network News & Analysis, 26-09-2018. [Consulta: 7 octubre 2018].
  28. «El 5% dels usuaris del Prat venen de Girona» (en castellà). Diari de Girona, 14-06-2009. [Consulta: 5 desembre 2023].
  29. «Traslados de Aeropuerto» (en castellà). [Consulta: 4 febrer 2023].
  30. «Tren llançadora T1 aeroport del Prat». ara, 21-01-2015. [Consulta: 22 gener 2015].
  31. Digital, La Vanguardia. «[http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1998/07/29/pagina-1/33858075/pdf.html Edición del miércoles, 29 julio 1998, página 1 - Hemeroteca - Lavanguardia.es]» (en castellà). [Consulta: 23 desembre 2017].
  32. «Zapatero declara l'estat d'alarma per provar d'aturar la vaga salvatge dels controladors aeris». directe!cat. Arxivat de l'original el 2017-12-24 [Consulta: 23 desembre 2017].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aeroport Josep Tarradellas Barcelona – el Prat