Aeroport de Bristol Filton

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Aeroport de Bristol Filton
  • IATA: FZO Modifica el valor a Wikidata
  • OACI: EGTG Modifica el valor a Wikidata
Imatge
Dades
TipusAeroport Modifica el valor a Wikidata
Obertura1911 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud225 ft Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaFilton (Anglaterra) Modifica el valor a Wikidata
Map
 51° 31′ 10″ N, 2° 35′ 37″ O / 51.5194°N,2.5936°O / 51.5194; -2.5936
Lloc webbristolfilton.co.uk Modifica el valor a Wikidata

L'Aeroport de Bristol Filton (codi IATA: FZOcodi OACI: EGTG) fou un aeroport privat situat entre les localitats angleses de Filton i Patchway, dins de South Gloucestershire, a 7,4 km al nord de Bristol, Anglaterra.[1] Estigué obert des del 1910 fins al seu tancament el 2012. Tenia una pista de formigó de 2.467 m de longitud.[1] L'últim propietari abans del tancament, BAE Systems Aviation Services Limited, vengué part de les naus industrials i el sòl a Airbus, que el 2016 era la principal empresa establerta a les instal·lacions de l'antic aeroport.

L'aeroport estava envoltat per la carretera A38 a l'est i l'antiga línia de ferrocarril de Londres a Avonmouth cap al sud. Al nord estava envoltat pel Filton Bypass. Una carretera principal disseca ara aquest bypass, travessant les antigues terres d'aeroport i permetent un enllaç de Filton i Patchway cap a la Cribbs Causeway. La construcció d'habitatges de Charlton Hayes s'està construint a la secció de l'aeròdrom que es troba a la ciutat de Patchway.

L'aeròdrom tenia una llicència ordinària de l'autoritat d'aviació civil del Regne Unit (número P741) que permetia el transport públic de passatgers o instruccions de vol segons el permís del llicenciatari. Diversos avions privats van tenir la pista com a les seves llars.[2]

La pista de Filton és més àmplia que la majoria, d'uns 91 m, i té una longitud considerable a 2.467 m de llarg, després d'haver estat estesa per al vol inaugural de la línia d'aviació Bristol Brabazon el 1949. La seva mida també era important a finals dels anys seixanta i principis dels setanta per al desenvolupament i la fabricació de la supersònica Concorde.[3]

Filton va tenir una successió de propietaris. Després d'haver revisat la seva viabilitat comercial, els últims propietaris, BAE Systems Aviation Services Limited, van decidir tancar l'aeroport comercialment a partir del 31 de desembre de 2012. BAE va deixar el lloc, venent parts d'edificis industrials i aterrant Airbus, fet que allà va ampliar la seva presència. A partir de 2016, Airbus és la principal empresa que es va mantenir allà. Ha construït noves oficines i renovat un dels edificis originals de la llista "Aircraft Works", Pegasus House, i també ha restaurat l'històric Filton House. El permís de planificació també es va concedir a Airbus per construir un nou Centre de Desenvolupament de Motors (en anglès: Engine Developement Centre), així com un nou Centre de Desenvolupament de Wing i un Edifici Wing (Wing Developement Centre i Wing Builiding).[4][5]

El dipòsit regional de classificació de cartes de l'oest d'Anglaterra de Royal Mail va ser construït en una part de l'àrea de l'aeroport abans de tancar-lo.

A partir de 2016, els únics vols procedents de Filton provenen d'una zona donada al National Police Air Service (en català: Servei Aeri de la Policia Nacional) per al seu helicòpter i per a un helicòpter d'una ambulància aèria operat per la Great Western Air Ambulance Charity.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Bristol Filton – EGTGZ» (en anglès). NATS. Arxivat de l'original el 16 de febrer 2012. [Consulta: 19 desembre 2015].
  2. «Civil Aviation Authority Aerodrome Ordinary Licences». Arxivat de l'original el 28 juny 2007. [Consulta: 19 desembre 2015].
  3. "Brabazon remembered", Pilot, November 2009, p. 98
  4. «Airbus in the UK - Airbus, a leading aircraft manufacturer». Arxivat de l'original el 4 juliol 2011. [Consulta: 31 juliol 2016].
  5. «New Airbus wing facility in Filton granted planning permission by South Gloucestershire Council». [Consulta: 31 juliol 2016].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aeroport de Bristol Filton