Africanisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'africanisme (o africanística) és una branca de les ciències socials que posa el seu accent en l'estudi del continent africà.

Terme sorgit a la segona meitat del s. XIX en el marc del colonialisme, el qual pretén convertir Àfrica en una àrea d'estudi universitari dotada del prestigi de què gaudia Orient i atorgant-li un reconeixement científic com a objecte de saber.

Tot i que els estudis africanistes van sorgir amb la colonialització d'Àfrica (ajudant a aquesta), en l'actualitat els estudiosos sobre el continent africà solen evidenciar la importància que té aquest continent en la història de la humanitat.

Africanisme a Catalunya[modifica]

La Universitat de Barcelona té el Departament d'Antropologia Social i Cultural i història d'Amèrica i Àfrica, que és el que s'ocupa de formar sobre la història d'Àfrica en els graus i postgraus universitaris.[1] El grup d'investigació encapçalat pel Dr. Ferran Iniesta i Vernet, Agrupament per la Recerca i la Docència d'Àfrica, està dirigit als estudis africans.

Altres universitats catalanes en què s'imparteixen estudis sobre Àfrica són la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Rovira i Virgili, que ofereix el Màster Universitari en Ciències Socials del Desenvolupament: Cultures i Desenvolupament a l'Àfrica;[2] i la Universitat Pompeu Fabra, que ofereix el Curs de Postgrau en Societats Africanes amb col·laboració amb el Centre d'Estudis Africans de Barcelona.

Una altra entitat important en l'africanisme a Catalunya és el Centre d'Estudis Africans de Barcelona, creat el 1987 i que ha editat les publicacions periòdiques Studia Africana i Nova Àfrica.[3] Aquest centre d'estudis organitza el curs i diploma de postgrau en estudis africans i desenvolupament de la UPF.

Destacats africanistes catalans[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Africanisme
  1. web del departament d'antropologia de la UB
  2. «guia del màster». Arxivat de l'original el 2012-02-03. [Consulta: 6 gener 2012].
  3. web del C.E.A.

Vegeu també[modifica]