Afrodisíac

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Banya de Rinoceront considerat pels asiàtics com un afrodisíac.

Un afrodisíac és una determinada substància, beguda o aliment del qual hom suposa que té la capacitat de despertar o d'augmentar el desig sexual.

Les ostres i el marisc, el xampany i altres begudes alcohòliques, els espàrrecs, les pastanagues, l'api, la canyella, les avellanes, la mel, els ous, els claus d'olor, les figues, les tòfones, la xocolata, la regalèssia, la vitamina E, els perfums, són, entre moltes d'altres, algunes de les substàncies amb suposats efectes afrodisíacs. Pels seus efectes irritants, amb la possibilitat d'induir priapisme, la cantàrida s'ha utilitzat com a estimulant de la sexualitat masculina.

En realitat mai no s'ha demostrat que existeixi cap substància que augmentés pel desig sexual. Ja n'hi ha descrits molts en la imagineria popular i en diverses tradicions, però la troballa d'un pèptid anomenat bremenalotide o PT-141 potser pot canviar això en un futur immediat.

Aquest pèptid té certa similitud amb la melanotonina, una hormona, i es troba en la fase III dels assaigs clínics previs a la seva comercialització. Si supera aquesta fase es comercialitzarà cap al 2008.

Pot significar una nova revolució de la sexualitat, ja que és la primera substància que té efectes sobre la sexualitat femenina, que no respon al sildenafil i a altres inhibidors de la fosfodiesterassa 5, que no actuen sense un estímul sexual previ.

La forma d'administració emprada en els actuals assaigs clínics és per via inhalatòria nasal i es preveu fer-la servir sobretot per tractar el desig sexual inhibit i altres disfuncions sexuals d'ambdós sexes.

Vegeu també[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Afrodisíac Modifica l'enllaç a Wikidata