Aigua purificada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Esquema del procés d'osmosi amb membrana semipermeable que és un dels sistemes d'obtenir aigua purificada sense canvi de fase.

Aigua purificada és l'aigua a la qual s'han eliminat les impureses. Es diferencia de l'aigua destil·lada pel fet que no ha patit un canvi de fase. Tanmateix, en sentit ampli, es pot considerar que també l'aigua destil·lada és un tipus d'aigua purificada. Els diversos mètodes de purificació d'aigua permeten obtenir aigua purificada amb només parts per bilió (ppb) o parts per trilió (ppt) de contaminants. L'aigua purificada té moltes aplicacions.

Mètodes de purificació de l'aigua[modifica]

Destil·lació[modifica]

En obtenir-se amb un canvi de fase, de líquid a gas i de gas a líquid, requereix molta energia i resulta relativament cara. La doble destil·lació (expressat abreujadament com "ddH₂O", proporcionava l'aigua altament purificada que, de facto, era l'estàndard per laboratori de bioquímica i anàlisis de traces fins que es van estendre els mètodes combinats de purificació.

Desionització[modifica]

També coneguda com a aigua desmineralitzada,[1] és aigua a la qual se li han llevat els seus ions tals com els cations de sodi, calci, ferro, coure i anions com clorurs i bromurs. La desionització és un procés físic que fa servir resines de bescanvi d'ions que filtren l'aigua alliberant-la de les sals minerals. S'obté una aigua de puresa similar a la destil·lada però no treu molècules orgàniques sense càrrega elèctrica ni virus ni bacteris excepte els pocs que puguin quedar atrapats en el filtre. Tampoc lleva els ions hidròxid i oxoni.

Altres processos[modifica]

Inclouen l'osmosi inversa, filtració amb carboni, filtració amb microporus, ultrafiltració, oxidació ultraviolada o electrodiàlisi.

Usos[modifica]

En laboratori[modifica]

Hi ha diferents paràmetres establerts per diverses organitzacions científiques respecte a la puresa requerida de l'aigua. Per exemple l'aigua requerida en microbiologia cal que sigui completament estèril cosa que normalment s'assoleix mitjançant una autoclau.

Fora de laboratori[modifica]

Tant l'aigua destil·lada com la desionitzada es fan servir en bateries àcides de plom per perllongar-ne la vida útil.

En vehicles híbrids és especialment important usar aigua destil·lada o purificada.[2]

Pel tractament de l'apnea del son, es fan servir humidificadors que cal que portin aigua purificada.

L'aigua desionitzada sovint s'usa en cosmètics i productes farmacèutics, de vegades en l'etiqueta sota el nom d'"aqua".

També en el rentat d'automòbils, ja que en assecar-se no deixa un residu visible.

Efectes en la salut[modifica]

En perdre els minerals no es considera que l'aigua purificada sigui la ideal per beure.[3]

A les llars ha esdevingut corrent disposar d'un sistema d'osmosi inversa per purificar l'aigua de la xarxa pública.[4][5][6]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]