Air-Cobot

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aire-Cobot sota el ventre d'un Airbus A320 en un hangar.

Air-Cobot, acrònim d’Aircraft enhanced Inspection by smaRt & Collaborative rOBOT, és un projecte francès de recerca i desenvolupament d'un robot mòbil de col·laboració poden inspeccionar els avions durant les operacions de manteniment. Coordinat per Akka Technologies, aquest projecte de múltiples associats implica laboratoris de recerca i la indústria. La investigació al voltant d'aquest prototip va ser desenvolupat en tres dominis : la navegació autònoma, assaig no destructiu i la col·laboració humana-robot.[1][2] El robot i els desenvolupaments investigacions relacionades han estat presentades en exposicions i conferències.

Air-Cobot es factura com el primer robot d'inspecció visual per a avions. S'han considerat anteriorment els robots d'inspecció amb altres tipus de sensors, com el del Projecte europeu Robair. Des del llançament del projecte, s'estan començant a desenvolupar altres solucions basades en la visió, com ara el drone de l'aerolínia britànica EasyJet o l'eixam de drones de l'startup de Tolosa de Llenguadoc Donecle o el projecte Aircam del fabricant Airbus.

Des de l'inici del projecte en 2013, el robot Air-Cobot es dedica a inspeccionar les parts inferiors d'un avió. En la continuació del projecte, hi ha la perspectiva d'acoblament amb un drone per inspeccionar les parts superiors d'un avió. A l'octubre de 2016, Airbus Group va llançar el seu projecte d'investigació sobre l'hangar del futur a Singapur. S'hi inclouen els robots dels projectes Air-Cobot i Aircam.

Referències[modifica]

  1. «Air-Cobot: el robot de Akka para la revision y el mantenimiento de aviones» (en castellà), 09-10-2014. [Consulta: 16 juliol 2016].
  2. «Akka coordina el proyecto Air-COBOT para revisión y mantenimiento de aviones» (en castellà). Arxivat de l'original el 16 d’agost 2016. [Consulta: 16 juliol 2016].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Air-Cobot