Aire líquid

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L' aire líquid està compost d'aire que ha estat liquat mitjançant aplicació d'alta compressió en pistons i posteriorment refredat a molt baixes temperatures. Ha de ser conservat en un vas Dewar a temperatura ambient, l'aire líquid absorbeix ràpidament la calor i és aquesta la raó per la qual es converteix ràpidament al seu estat gasós. S'empra generalment en la refrigeració d'altres substàncies, així com a font de nitrogen, oxigen, argó, i altres gasos inerts.

Propietats[modifica]

L'aire líquid té una densitat d'aproximadament 870 kg/m 3 , encara que aquesta densitat nominal pot ser diferent en molts casos depenent de la composició elemental de l'aire. Ja que com l'aire gasós té un 78% de volum de nitrogen i un 21% d'oxigen, la densitat de l'aire líquid en composició estàndard és calculada tenint en compte la composició decimal de les densitats en estat líquid dels respectius components de l'aire líquid.

Punt de fusió: -216.2 °C Punt d'ebullició: -194.35 °C

Producció de l'aire líquid[modifica]

Hi ha diversos processos per a la destil·lació de l'aire líquid, però un dels més comuns i emprats amb més freqüència per la indústria és el cicle de dues columnes de Carl von Linde que empra l'efecte Joule-Thomson. En aquest mètode l'aire és injectat a alta pressió> 60 psig (520 kPa) a la columna inferior, i és separat en nitrogen pur i una alta concentració d'oxigen, ambdós en estat líquid. El líquid a temperatura molt baixa i obtingut a la columna inferior és injectat a la columna superior que opera a una pressió baixa <10 psig (170 kPa), en ella passa la separació final entre el nitrogen pur i l'oxigen pur. Se sol treure el gas argó del mitjà de la segona columna per a posteriors purificacions. S'obtenen així l'aire líquid en els anomenats cicles de Linde (isentàlpic) i de Claude (isentròpic).

Usos[modifica]

Els usos més freqüents de l'aire líquid són la refrigeració industrial (per exemple es fa servir per refrigerar els dispositius de superconductivitat) i de dispositius de laboratori (fonamentalment detectors i càmeres d'infraroig, detectors, etc.), Alguns inventors com l'enginyer francès Guy Negre que figura com a l'inventor d'un automòbil que es propulsa amb aire líquid, aplicacions diverses de criònica, l'obtenció d'oxigen i nitrogen i alguns gasos nobles (tots ells en estat líquid). Posseeix a més diversos usos en medicina, esterilització d'instruments.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]