Aixecada del ninot

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'esdevenimentAixecada del ninot

L'acte de l'Aixecada del Ninot se celebra cada 28 de desembre a Tremp, Pallars Jussà. Aquest acte se celebra des del 1976, és a dir, l'Aixecada del Ninot[1] té un recorregut de més de 40 anys, una tradició diferent de commemorar el dia dels Sants Innocents durant les festes de Nadal.[2] L'entitat organitzadora és La Casa del Sol Naixent de Tremp.

Llufa gegant penjada del campanar de Tremp.

És una de les tradicions més mostrades de la població que se celebra faci fred, nevi o plogui, fent passar una bona tarda tant a grans com a petits. Aquesta festa de l'Aixecada del Ninot es porta a terme a la Plaça de la Creu, situada davant de l'Ajuntament de Tremp, amb la participació aproximada d'unes 200 persones.[3]

Realització[modifica]

Moment en que la Llufa baixa del campanar per a ser cremada.

Amb la coneguda llufa gegant de 6 x 6 metres, construïda amb cartó, fustes i diaris i penjada del campanar de la basílica de Tremp, es canta una cançó. Amb aquesta, la llufa puja i baixa fins a arribar al terra, on es crema davant de tot el poble com a símbol metafòric.[4] Antigament la majoria d'infants portaven una espelma per a iniciar conjuntament la fogata de la Llufa gegant.

Prèviament a la baixada del ninot els organitzadors realitzen un espectacle o cercavila per a animar als ciutadans i visitants del poble de Tremp amb la voluntat de convertir aquest acte en una festa popular on tothom hi participa.

Fogata de la Llufa gegant

Al final de l'acte l'entitat organitzadora amb la col·laboració d'altres entitats, institucions i comerços, reparteix coca amb xocolata desfeta per a tothom.[5]

Cançó del Ninot[modifica]

El ninot està pansit,

tati titeti titoti tatú,

i el volem ben aixerit,

tati titeti titoti tatú.

Puja puja cap a dalt

tati titeti titoti tatú,

Puja puja cap a dalt

tati titeti titoti tatú.

El ninot està pansit,

tati titeti titoti tatú,

i el volem ben eixerit,

tati titeti titoti tatú.

Baixa Baixa cap a baix

tati titeti titoti tatú,

Baixa baixa cap a baix

tati titeti titoti tatú.[3]

Edicions[modifica]

Cartell de l'acte 2017

Cada any la temàtica de l'espectacle/animació és canviant, cosa que comporta major admiració en el públic. L'aixecada sol anar acompanyada d'un espectacle o cercavila.

- Any 2017[4]

Aquest any l'espectacle va consistir en un concurs de televisió, objectiu del qual era trobar la cançó de la llufa. L'espectacle estava dirigit per dos presentadors i dos concursants. Els concursants havien de fer girar una ruleta de la qual sortia un color, i aquest representava una cançó. Aquest mecanisme es va dur a terme en les quatre cançons que es van ballar.

Per cantar la última cançó hi va haver un canvi d'escenari i va començar a sonar la cançó de la llufa amb una base de sons urbans i peculiars acompanyada per dues persones que es trobaven damunt de l'escenari cantant la lletra de la cançó per guiar al públic i que aquest col·labores a fer baixar la llufa del campanar i així poder-la cremar.

Premi Llufaire de l'Any[modifica]

Trofeu atorgat al Llufaire de l'any.

Al final de l'acte, en la seva 41a edició, es va atorgar el primer premi del llufaire de l'any, que en aquest cas vas ser pel Xavi Baulies, cofundador de La Casa del Sol Naixent, entitat organitzadora d'aquesta festa popular i tradicional. El premiat va realitzar un discurs i un cop entregat el trofeu commemoratiu va tindre l'honor d'encendre la llufa.

Guanyadors Premi Llufaire de l'Any
Any Premiats Motiu
2017 Xavier Baulies Cofundador de La Casa del Sol Naixent.
2018 Àrea Bàsica de Salut de Tremp En reconeixement a la tasca sanitària desplegada tant a la ciutat com arreu de la comarca pels professionals de l’ABS en el seu 25è aniversari.

Referències[modifica]

  1. Digital, Pallars. «L'aixecada del Ninot de Tremp compleix 41 anys | Pallars Digital» (en català). [Consulta: 12 desembre 2018].
  2. jsopena. «Aixecada del Ninot — Ajuntament de Tremp» (en català). [Consulta: 12 desembre 2018].
  3. 3,0 3,1 «Aixecada del ninot». [Consulta: 12 desembre 2018].
  4. 4,0 4,1 Descobrir.cat. «[https://www.descobrir.cat/ca/agenda/l-aixecada-del-ninot-de-tremp-164574.php L�Aixecada del Ninot de Tremp]» (en català). [Consulta: 12 desembre 2018].
  5. «L'Aixecada del Ninot de Tremp» (en català). [Consulta: 12 desembre 2018].