Alí ibn Reverter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Alí ben Reverter)
Infotaula de personaAlí ibn Reverter
Biografia
Mort1187 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Família
PareReverter I Modifica el valor a Wikidata
GermansBerenguer Reverter Modifica el valor a Wikidata

Abu-l-Hàssan Alí ibn Ruburtayr o Reverter (? - al-Umra, Tunísia, 1187) era el segon fill de Reverter I vescomte de Barcelona. Abandonà la fe i els territoris cristians per unir-se als musulmans.

El seu nom cristià no es coneix. Quan el seu pare va morir el 1142 en combat contra els almohades, va assolir el comandament de l'exèrcit cristià de Taixfín ibn Alí, el soldà almoràvit del Marroc. El 1146 el nou soldà Abd-al-Mumin ibn Alí va prohibir als cristians romandre als seus dominis, i llavors es va fer musulmà i va agafar el nom àrab.

Quan van caure els almoràvits va servir els almohades. El 1183[1] el soldà Yaqub al-Mansur el va enviar a Mallorca per prendre l'illa als Banu Ghàniya, però fou fet presoner per l'almirall almoràvit Alí ibn Maymun, contrari a la dominació almohade.[1] Ibn Ruburtayr va aconseguir escapar i revoltar l'illa a favor del seu senyor, fins que va col·locar un sobirà addicte al tron.

Llavors va deixar Mallorca i va tornar al Marroc, on fou executat el 1187 després de caure en poder dels Banu Ghàniya.[1] Altres fonts diuen que va morir a la batalla de Gumart el 1186.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Diccionari d'Història de Catalunya; ed. 62; Barcelona; 1998; p. 4