Alídids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Alídid)
Infotaula d'ésser viuAlídids
Alydidae Modifica el valor a Wikidata

Alydus calcaratus Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHemiptera
SubordreHeteroptera
InfraordrePentatomomorpha
SuperfamíliaCoreoidea
FamíliaAlydidae Modifica el valor a Wikidata
Amyot i Serville, 1843
Nomenclatura
Sinònims
Coriscidae Stichel, 1925

Els alídids (Alydidae) són una família d'hemípters heteròpters de l'infraordre Pentatomomorpha, molt similars i estretament relacionada amb els Coreidae. N'hi ha uns 40 gèneres amb 250 espècies. Estan distribuïts en les regions temperades i càlides de la Terra, la majoria són tropicals i subtropicals; per exemple a Europa només n'hi ha deu espècies i només dues es troben fora de la regió mediterrània.

Descripció[modifica]

Fan fins a 10-12 mm de llargada i tenen el cos prim. Alguns tenen potes llargues i molt fines. La característica més notable és la de tenir el cap ample, sovint similar en amplada i llargada al pronot i escutel i els darrers segments de les antenes estan allargats i corbats. Tenen ulls compostos i també ocels. Algunes espècies tenen hemièlitres i volen bé.

Els alídids solen presentar coloracions fosques o negrenques. La part de dalt de l'abdomen generalment és de color vermell-taronja però aquest color normalment no és visible perquè està cobert per les ales. Tenen glàndules que fan una pudor considerada més forta que les dels Pentatomidae. Aquesta pudor es diu que és similar a la del mal alè (halitosi).

Les larves i els adults, els quals de vegades tenen les ales reduïdes, d'algunes espècies com Dulichius inflatus i Hyalymenus spp. mimetitzen les formigues i viuen en formiguers.[1]

Ecologia[modifica]

Viuen principalment en hàbitats amb aridesa i sorrencs, com els litorals, els bruguerars, estepes i sabanes. El seu principal aliment són les llavors. Alguns són importants plagues agrícoles, per exemple, Leptocorisa oratorius sobre l'arròs.

Taxonomia[modifica]

Es coneixen tres llinatges principals. Dos d'ells s'accepten generalment com a subfamílies, el tercer o es posa com una tribu, Leptocorisini dins els Microelytrinae,[2] o es tracta com una tercera subfamília Leptocorinae.[3]

La família Alydidae inclou els següents gèneres:[4][5]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alídids
  1. Oliveira PO «On the mimetic association between nymphs of Hyalymenus spp. (Hemiptera: Alydidae) and ants». Zoological Journal of the Linnean Society, 83, 4, 1985, pàg. 371–384. DOI: 10.1111/j.1096-3642.1985.tb01182.x.
  2. Carl W. Schaefer «The higher classification of the Alydidae (Hemiptera: Heteroptera)». Proceedings of the Entomological Society of Washington, 101, 1, 1999, pàg. 94–98.
  3. I. Ahmad «The Leptocorisinae (Heteroptera: Alydidae) of the world». Bulletin of the British Museum of Natural History, 5, Supplement, 1965, pàg. 1–156.
  4. Webb, Nick; Eades, David C. «family Alydidae Amyot & Serville, 1843». Coreoidea species file online, Version 5.0, 2018. [Consulta: 6 febrer 2022].
  5. «Alydidae». GBIF. [Consulta: 6 febrer 2022].