Al-Battaní

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAl-Battaní

Imatge moderna d'Al-Battaní amb un astrolabi Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement858 Modifica el valor a Wikidata
Harran Modifica el valor a Wikidata
Mort930 Modifica el valor a Wikidata (71/72 anys)
Samarra Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ResidènciaRaqqa
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAstronomia Modifica el valor a Wikidata
OcupacióAstronomia, Matemàtiques
Influències
Influències en

Abu-Abd-Al·lah Muhàmmad ibn Jàbir ibn Sinan al-Battaní al-Harraní as-Sabí (àrab: أبو عبد اله محمد بن جابر بن سنان البتاني الحراني الصابئ, Abū ʿAbd Allāh Muḥammad b. Jābir b. Sinān al-Battānī al-Ḥarrānī aṣ-Ṣābiʾ), conegut simplement com al-Battaní i pels escriptors medievals europeus com Albategni o Albatenius (Haran, actual Turquia, ≈858 - Samarra, 929), fou un matemàtic i un dels principals astròlegs-astrònoms àrabs. Va viure sempre a la ciutat de Raqqà (Síria) a la vora de l'Eufrates, i encara que era musulmà, podia tenir orígens sabeus.

Vida[modifica]

Probablement fill d'un fabricant d'instruments astronòmics anomenat Jàbir ibn Sinan al‐Harraní, la seva afició per l'astronomia començà d'infant.[1]

Va començar a fer observacions astronòmiques a Raqqà l'any 877 i s'hi va dedicar tota la vida. Basant-se en l'Almagest, va fer observacions astronòmiques més precises que Ptolemeu, en un observatori privat que estava dotat dels més sofisticats instruments de l'època.[2] També sabem que va fer observacions astronòmiques a Antioquia l'any 901.

Al final de la seva vida es va traslladar a Bagdad i va morir a la fortalesa de Qasr al-Jass (100 km al nord de Bagdad), quan estava tornant a Raqqà.[3]

Obra[modifica]

La seva principal obra són unes taules astronòmiques (amb els seus cànons) titulada Az-zij as-sabí, que va tenir molta influència durant tota l'edat mitjana (tant a Orient com a Occident, gràcies a la seva traducció al llatí per Plató de Tívoli a Barcelona), fins i tot en Copèrnic. Es conserva un manuscrit complet d'aquesta obra de 57 capítols (més les taules) a la Biblioteca de El Escorial. La gran especialització dels seus instruments, li van permetre millorar molts dels paràmetres calculats per Ptolemeu.

Altres obres d'ell són:

  1. Sobre les indicacions astrològiques de les conjuncions i els eclipsis
  2. Un comentari del Tetrabiblos de Ptolemeu
  3. Sumari dels principis per establir els sinus, sobre trigonometria i millorant els càlculs dels sinus existents fins aleshores.

Ibn an-Nadim menciona en el seu Kitab al-Fihrist altres dues obres d'al-Battaní, però possiblement siguin capítols de l'Az-zij editats separadament.

Nicolau Copèrnic, en el seu llibre de referència, De Revolutionibus Orbium Coelestium (Sobre les revolucions de les esferes celestes) expressa els seus deutes amb els treballs d'Azarquiel i al-Battaní.[4]

Referències[modifica]

  1. Angelo, pàgina 78.
  2. van Dalen, pàgina 103.
  3. van Dalen, pàgina 105.
  4. (anglès) A. Zahoor, AbuIshaq Ibrahim ibn Yahyà al-Zarqalí (Arzachel) (1028 - 1087 C.E.) Arxivat 2013-11-11 a Wayback Machine.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]