Ad-Dahhak ibn Qays aix-Xaybaní

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Al-Dahhak ibn Kays al-Shaybani)
Infotaula de personaAd-Dahhak ibn Qays aix-Xaybaní
Biografia
Mort746 Modifica el valor a Wikidata

Ad-Dahhak ibn Qays aix-Xaybaní (en àrab aḍ-Ḍaḥḥāk b. Qays ax-Xaybānī) fou un cap kharigita enfrontat a Marwan II.

A la mort del califa al-Walid II (744) els kharigites es van revoltar a la Djazira i van avançar sobre Iraq dirigits per l'harurita Said ibn Bahdal; aquest va morir a causa de la pesta i el seu lloc el va ocupar el seu lloctinent al-Dahhak. Els sufrites de Shahrazur, estesos per Armènia i Azerbaidjan, li van donar suport.

A Iraq hi havia dos governadors rivals: Abd Allah ibn Umar, fill d'Umar ibn Abd-al-Aziz (Umar II), lleial al califa Yazid III i amb suport del grup dels iemenites; i al-Nadr ibn Said al-Harashi, nomenat per Marwan II i que tenia el suport dels mudarites. Els dos governadors van fer causa comuna contra els kharigites però foren derrotats (abril/maig del 745) prop de Kufa que fou evacuada. Ibn al-Harashi va fugir amb Marwan a Haran, mentre que Ibn Umar es va refugiar a la fortalesa de Wasit on fou assetjat per al-Dahhak i es va rendir (juliol/agost del 745) i va haver de prestar homenatge al cap rebel tot i ser un quraixita i un omeia; però això li va permetre restar governador a Wasit governant una part de les possessions kharigites.

Al-Dahhak va ser cridat llavors pels habitants de Mosul, hi va anar i va ocupar la ciutat (segons l'historiador Ibn Kathir de fet marxava contra Marwan II quan, pel camí, fou cridat pels habitants de Mosul, i va aprofitar per ocupar-la). En aquell moment els kharigites tenien molt de suport popular i va arribar a manar 120.000 homes. Fins i tot l'omeia Sulayman ibn Hisham (fill del Califa Hixam ibn Abd-al-Màlik, 724–743) li va donar suport, amb els seus mawla i soldats que l'havien volgut proclamar califa. Marwan II, que en aquell moment estava assetjant Homs, va enviar el seu fill Abd Allah ibn Marwan des d'Haran contra al-Dahhak, però el príncep fou derrotat i va quedar assetjat a Nisibin. Mentre Marwan II que havia ocupat Homs, va poder marxar en persona contra al-Dahhak i els dos exèrcits es van enfrontar a al-Ghazz, al territori de Kafartutha, entre aquesta ciutat i Ras al-Ayn (agost/setembre del 746); al-Dahhak fou derrotat i mort. El seu cadàver fou trobat l'endemà de la batalla. El seu successor Khaybari va voler reprendre l'atac però fou igualment derrotat i mort.