Al-Hussayn ibn Numayr

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Al-Hussayn ibn Numayr as-Sakuní o, més senzillament, Al-Hussayn ibn Numayr fou un general sufyanita de la tribu kindita dels sakun.

Va combatre per Muàwiya I a Siffin (657). Quan va pujar al tron Yazid I era governador del djund de Homs (680). En l'expedició a la Meca i Medina fou nomenat lloctinent del general en cap Muslim ibn Ukba al-Murri i es va destacar a la batalla de la Harra. A punt de morir, Muslim ibn Ukba, li va cedir el comandament seguint les ordes del califa. Va assetjar la Meca durant dos mesos i la va bombardejar amb pedres; en aquestos dies es va incendiar la Kaaba; estava a punt d'ocupar la citat quan la mort de Yazid (683) va aturar les operacions. Va demanar a Ibn al-Zubayr d'anar amb ell a Síria i ser proclamat califa, però Ibn al-Zubayr va refusar i Husayn va retornar a Síria on va donbar suport a Marwan ibn al-Hakam en lloc del jove Khalid ibn Muawiya.

El 685 fou enviat a Mesopotàmia on va derrotar als rebels xiïtes dirigits per Sulayman ibn Surad a la batalla d'Ayn al-Warda (6 de gener del 685), però va morir al cap de dos anys a la batalla de Khazir a mans d'Ibrahim ibn al-Ashtar (5 o 6 d'agost del 686).

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

H. Lammens, Le califat de Yazid Ier

Enllaç extern[modifica | modifica el codi]