Al-Khalil ibn Àhmad al-Farahidí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Al-Khalil ibn Àhmad al-Farahidí
فراهيدي.jpg
Naixement 718 aprox.[1]
Actual Oman
Mort 791 aprox.[1]
Bàssora, actual Iraq
Altres noms al-Khalīl ibn Ahmad al-Farahidi, al-Farahidi
Es coneix per

Creació de l'Al-'arud, estudi de la mètrica de l'àrab Creació de l'estàndard actual per als diacrítics ḥarakāt

Compilació del Kitab al-'Ayn, primer diccionari de la llengua àrab
Ocupació Cal·lígraf, Filòleg i Poeta

Abu-Abd-ar-Rahman al-Khalil ibn Àhmad ibn Amr ibn Tamim al-Farahidí al-Azdí al-Yahmadí al-Basrí, més conegut com a Al-Khalil ibn Àhmad o Al-Farahidí (en àrab أبو عبد الرحمن الخليل بن أحمد الفراهيدي), fou un escriptor i filòleg del sud d'Aràbia (actual Oman). Les seves contribucions més importants són el Kitab al-'Ayn (en àrab: كتاب العين), considerat el primer diccionari d'àrab, l'estàndard actual per als diacrítics ḥarakāt que empra l'escriptura àrab i la l'Al-'arud, és a dir, l'estudi sistemàtics de la mètrica de l'àrab. Es mudà a Bàssora on hi residí fins a la seva mort. Sibawayh[1] i Al-Asmaí en foren destacats estudiants. Al-Farahidí era de confessió ibadita.

Kitab al-'Ayn[modifica | modifica el codi]

El Kitab al-'Ayn fou començat per Al-Farahidí, però, probablement, fou completat per Al-Layth ibn al-Mudhàffar, un dels seus estudiants. 'Ayn és la lletra amb un so més profund (provinent de la faringe) de l'escriptura àrab. Al-'Ayn en àrab també significa 'font d'aigua al mig del desert'. El llibre fou titulat La font perquè l'objectiu d'Al-Farahidí era aclarir quines paraules formaven el vocabulari original o "font" de l'àrab. El diccionari no fou ordenat segons l'ordre alfabètic sinó més aviat fonètic, tot seguint la pauta de pronunciació de l'escriptura àrab des de la lletra més profunda articulada a la faringe ('ayn) fins a l'última lletra pronunciada amb els llavis, és a dir, la lletra م (mīm).

El llibre fou revisat per Al-Mahdí al-Makhzumí i Ibrahim As-Samiraí i imprès per Maktabah al-Hilal en vuit volums. Hi ha alguns dubtes sobre si la versió disponible actualment és l'original tal com l'escrigué Khalil ibn Ahmad o si és una obra basada en l'original.

A més a més, Al-Farahidí recopilà les 15 escales de poesia i les comparà amb l'Alcorà, però no pogué trobar-ne cap similitud.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 Sībawayh, ʻAmr ibn ʻUthmān. Al-Kitāb Kitāb Sībawayh Abī Bishr ʻAmr ibn ʻUthmān ibn Qanbar. Introducció. 3a ed.. El Caire: Maktabat al-Khānjī, p. 11–12.