Al-Múndhir ibn Yahya at-Tujibí

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Al-Múndhir ibn Yahya at-Tujibí o Al-Múndhir I (en àrab المنذر بن يحي التجيبي, al-Munḏir ibn Yaḥyà at-Tujībī) (mort en 1021/22) va ser el fundador de la dinastia tugíbida que va governar l'emirat de Saraqusta, del qual ell va ser sobirà entre els anys 1018[1] i 1021/22. Va governar amb el títol de d'Al-Mansur ("el Victoriós").

Biografia[modifica | modifica el codi]

Membre d'una família assentada des de feia temps en l'Marca Superior d’al-Andalus, va guanyar prestigi durant les guerres civils de principi del segle XI, als exèrcits d'Almansor. Cap a 1005 governava Tudela i, potser, cap a 1013 Saragossa. Però des d'aquestes places va fer freqüents incursions cap al sud, en suport d'un o altre candidat a Califa. En juny de 1010 es desplaçà a Còrdova en favor d'al-Mahdí, poc després recolzà Sulayman al-Mustaín, i més tard, amb Khayran d’Almeria, propicià la proclamació d'al-Murtadà.

A partir de 1018, però, va centrar la seva activitat en el seu regne. Es va titular hadjib i en la seva cort es van acollir personatges fugits de Còrdova, com ara el Poeta Ibn Darray, que havia estat panegerista d’Almansor i que li va dedicar grans lloes. Durant el seu govern es va ampliar la Mesquita aljama de Saragossa.

Va atacar Osca, expulsant al també tugíbida Sumadih.

Va patir l'hostilitat de Sanç el Gran de Navarra, que s'apoderà de la riba del Cinca. Per a contrarestar-ho va mantindre bones relacions amb els Comtats de Castella i Barcelona arribant a concertar en 1021, un enllaç entre Berenguer Ramon I de Barcelona i Sança, filla de Sanç I Garcia de Castella.

Va governar fins a la seva mort, en 1021 o 1022, succeint-lo son fill Yahya al-Mudhàffar.


Precedit per:
Dependència del Califat de Còrdova
Emir de Saraqusta
1018 - 1021/22
Succeït per:
Yahya al-Mudhàffar

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Turk, Afif. El reino de Zaragoza en el siglo XI de Cristo (V de la Hégira) (en castellà). Instituto Egipcio de Estudios Islámicos, 1978, p. 61.