Al-Mukanna

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaAl-Mukanna
Dades biogràfiques
Naixement Merv
Activitat professional
Ocupació Polític
Modifica dades a Wikidata

Al-Mukanna (المقنع "Cobert pel vel" en àrab) fou el malnom donat a un rebel de Transoxiana durant el califat d'al-Mahdi (775-785), nadiu de Merv, que amagava el seu rostre sota un vel de seda o una mascara d'or. Les fonts li donen diversos noms reals (Ata, Hakim, Hisham ibn Hakim i Hashim) però no se sap segur quin era el verdader, tot i que el darrer sembla que fou el que ell mateix es va donar i era el crit de guerra dels seus seguidors ("Hashim, ajuden's").

Va ser seguidor d'Abu Muslim i a la seva mort el 755 va decidir mantenir el seu record i va iniciar el moviment rebel a la seva regió natal vers el 757, reclutant nòmades turcs i camperols sogdians. Aquestos darrers van adoptar una vestimenta blanca i per això els rebels foren coneguts, a més de com Mukaniyya, també com Mubayyida per oposició als abbàssides (Musawwida) que portaven vestits negres. La revolta es va estendre de Merv cap a Bukharà i Samarcanda, ja que va ser netament anti-àrab. Els governants locals de Bukharà, els Bukhar-Khudat, li van donar suport i els partidaris dels rebels tenien com a centre la població de Narshakh i entre els seus caps van destacar Mawali Tagif i Yusuf Qarm.

La ideologia de Mukanna s'acostava al mazdaquisme i al batinisme; el cap pretenia la divinitat; Déu havia creat a Adam a la seva imatge i després s'havia encarnat en Noé, Abraham, Moisès, Jesús, Mahoma, Alí ibn Abi-Tàlib, Muhammad ibn al-Hanafiyya, Abu Muslim i finalment en el mateix Mukanna; predicava també la transmigració de les animes i practicava sessions de màgia que impressionaven als seus partidaris; els adeptes no havien de respectar les prohibicions musulmanes, especialment en matèria sexual.

El califa va enviar (776) un exèrcit en suport del nou governador del Khorasan Abu Awn Abd al-Malik ibn Yazid al-Khurasani, però els seguidors de Mukanna el van poder tenir a ratlla i el governador fou destituït (777). Finalment els rebels foren assetjats a una fortalesa anomenada Sanam, prop de Xahrisabz. El setge fou llarg i els assetjats de mica en mica van anar abandonant al cap rebel que va refusar rendir-se. Llavors era governador al-Musayib ibn Zuhayr al-Dabi (779-783). Segons una tradició es va suïcidar per verí, i segons una altra es va tirar a les flames d'una foguera junt amb les seves dones i fills i alguns partidaris incondicionals que li quedaven (783). El Bukhar-Khudat Buniyyat fou executat i la dinastia suprimida. Seguidors dels ensenyaments de Mukanna van existir fins al segle XII.

S'han trobat monedes encunyades per Mukanna,[1] i tenen en un costat les paraules "Al·là va ordenar fidelitat i justícia" en escriptura kúfica i per l'altra "Hashim, wali Abi Muslim هاشم ولي أبي مسلم", que vol dir: Hashim delegat d'Abu Muslim.

Notes[modifica]

  1. Boris Kochnev, "Coins of Muqanna", Institut d'Arqueologia de Samarcanda

Referències[modifica]