Al-Mukanna

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAl-Mukanna
Biografia
Naixementsegle VIII Modifica el valor a Wikidata
Merv Modifica el valor a Wikidata
Mort783 Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata

Al-Muqanna (àrab: المقنع, al-Muqannaʿ, ‘el Velat’) fou el malnom donat a un rebel de Transoxiana durant el califat d'al-Mahdi (775-785), nadiu de Merv, que amagava el seu rostre sota un vel de seda (qinà) o una mascara d'or. Les fonts li donen diversos noms reals (Atà, Hakim, Hixam ibn Hakim i Hàixim) però no se sap segur quin era el verdader, tot i que el darrer sembla que fou el que ell mateix es va donar i era el crit de guerra dels seus seguidors («Oh, Hàixim, ajuda'ns!»).

Va ser seguidor d'Abu-Múslim i a la seva mort el 755 va decidir mantenir el seu record i va iniciar un moviment rebel a la seva regió natal vers el 757, reclutant nòmades turcs i camperols sogdians. Aquestos darrers van adoptar una vestimenta blanca i per això els rebels foren coneguts, a més de com muqannaïyya, també com els mubàyyida (d'abyad, ‘blanc’) per oposició als abbàssides, anomenats els musàwwida (d'àswad, ‘negre’), perquè portaven vestits negres. La revolta es va estendre de Merv cap a Bukharà i Samarcanda, ja que va ser netament anti-àrab. Els governants locals de Bukharà, els Bukhar-Khudat, li van donar suport i els partidaris dels rebels tenien com a centre la població de Narshakh i entre els seus caps van destacar Mawali Tagif i Yusuf Qarm.

La ideologia d'al-Muqanna s'acostava al mazdaquisme i al batinisme; el cap pretenia la divinitat; Déu havia creat Adam a la seva imatge i després s'havia encarnat en Noé, Abraham, Moisès, Jesús, Mahoma, Alí ibn Abi-Tàlib, Muhàmmad ibn al-Hanafiyya, Abu-Múslim i finalment en el mateix al-Muqanna; predicava també la transmigració de les animes i practicava sessions de màgia que impressionaven als seus partidaris; els adeptes no havien de respectar les prohibicions musulmanes, especialment en matèria sexual.

El califa va enviar (776) un exèrcit en suport del nou governador del Khorasan Abu-Awn Abd-al-Màlik ibn Yazid al-Khurasaní, però els seguidors d'al-Muqanna el van poder tenir a ratlla i el governador fou destituït (777). Finalment els rebels foren assetjats a una fortalesa anomenada Sanam, prop de Xahrisabz. El setge fou llarg i els assetjats de mica en mica van anar abandonant al cap rebel que va refusar rendir-se. Llavors era governador al-Musayib ibn Zuhayr al-Dabi (779-783). Segons una tradició es va suïcidar per verí, i segons una altra es va tirar a les flames d'una foguera junt amb les seves dones i fills i alguns partidaris incondicionals que li quedaven (783). El Bukhar-Khudat Buniyyat fou executat i la dinastia suprimida. Seguidors dels ensenyaments d'al-Muqanna van existir fins al segle xii.

S'han trobat monedes encunyades per al-Muqanna, i tenen en un costat les paraules «Déu va ordenar fidelitat i justícia» en escriptura cúfica i per l'altra «Hàixim, valí d'Abu-Múslim».[1]

Notes[modifica]

  1. Boris Kochnev, "Coins of Muqanna", Institut d'Arqueologia de Samarcanda

Referències[modifica]