Al-Salih Ismail al-Malik

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

As-Salih Ismail al-Malik (1162 † 1181) (Nūr al-Din al-Malik al-Salih Ismail ibn Nur al-Din Mahmud, نور الدين "الملك الصالح" إسماعيل بن نور الدين محمود ) fou emir zengita d'Alep i Damasc. A la primera ciutat va governar del 1174 al 1181 i a la segona només breument el 1174. La llegenda diu que la seva mare era germana de Bertran de Tolosa comte de Trípoli, i havia estat capturada per Nur al-Din, però la cronologia fa impossible, ja que havent mort Ramon de Sant Geli (Ramon IV de Tolosa) el pare de Bertran, el 1108, la germana havia de tenir almenys 56 anys el 1162 (alternativament se suposa que podria ser una néta o bé almenys una altra princesa dels croats)

El 23 de març de 1169 va morir Shirkuh, el visir zengita a Egipte, i el califa fatimita del Caire va nomenar llavors al seu nebot, Saladí, com a visir. Saladí va començar a mostrar desitjos d'independència envers Nur al-Din Mahmud i aquest va enviar una expedició per sotmetre'l però abans d'aconseguir res va morir a Damasc el 15 de maig de 1174. Poc després va morir també el rei Amalric I de Jerusalem deixant el tron al seu fill, menor d'edat i afectat per lepra. A Damasc l'amir Ibn al-Muqaddam va conservar al fill de Nur al-Din, al-Salih Ismail, sota custodia, mentre un altre amir, Ibn al-Daya, prengué el control d'Alep en absència del governador Gümüshtekin. Aquest es va dirigir a Damasc, es va apoderar del jove príncep i el va portar a Alep on va entrar i va eliminar a Ibn al-Daya. Llavors Ibn al-Muqaddam i els notables de Damasc van cridar al tron a Saif al-Din Ghazi II de Mossul però aquest no hi va poder anar perquè primer havia de consolidar la seva posició a Mossul; llavors els notables van cridar a Saladí i li van entregar la ciutat el 27 de novembre de 1174. Saladí es va declarar protector d'al-Salih Ismail, es va apoderar d'Homs el 10 de desembre de 1174 i de Hama el 28 de desembre de 1174 i va marxar sobre Alep i es va erigir en el protector del jove príncep.

Però quan Saif al-Din Ghazi II va tenir assegurat el control de Mossul, va decidir atacar a Saladí per expulsar-lo de Síria, i va enviar un exèrcit manat pel seu germà Masud al que es van unir les tropes alepines d'al-Salih Ismail; Masud no obstant fou derrotat a la batalla de Qurun Hama (23 d'abril de 1175). Saladí va assetjar Alep i al-Salih va haver de reconèixer la seva sobirania. El 1176 un segon intent de Saif al-Din Ghazi II contra Saladí, també amb suport d'al-Salih Ismail, va tornar a fracassar en la batalla de Tell al-Sultan (22 d'abril de 1176). Saladí va tornar a assetjar Alep però la ciutat va resistir i va cridar en ajut als francs, i finalment Saladí va aixecar el setge.

Al-Salih Ismail va morir el novembre o desembre de 1181 sense deixar fills (no tenia germans) io el va succeir el seu cosí germà Imad al-Din Zengi II de Sindjar.

Referències[modifica | modifica el codi]