Al matí (Grieg)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Al matí de Grieg)
Infotaula de composicióAl matí
Forma musicalobra de composició musical Modifica el valor a Wikidata
Tonalitatmi major Modifica el valor a Wikidata
CompositorEdvard Grieg
Creació1874
Data de publicació1875 Modifica el valor a Wikidata
Instrumentacióflauta travessera Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: 3093f0ce-0b78-378a-9bc8-e4f5d7ed23aa Modifica el valor a Wikidata
El matí

Al matí (en noruec Morgenstemning ørkenen i) és un extracte de la música que Edvard Grieg compongué el 1874 per a l'obra Peer Gynt, escrita per l'autor noruec Henrik Ibsen. El tema d'aquesta peça es toca per rotació, amb flauta i amb oboè.

Ambientació[modifica]

La peça retrata la sortida del sol durant l'Acte IV, Escena 4, del drama d'Ibsen, en el qual l'heroi epònim es troba extraviat en el desert marroquí després que els seus companys s'hagin emportat el seu iot i l'hagin abandonat mentre dormia. L'escena comença amb la següent descripció:

« Comença a clarejar. Grup d'arbres amb acàcies i palmeres. Peer Gynt, enfilat a un arbre, es defensa d'un tropell de micos, amb una branca.[1] »

El matí no és molt conegut en la seva ambientació original quan de fet l'entorn de les suites de Peer Gynt el treuen del context original del drama, i les imatges dels orígens escandinaus de Grieg sorgeixen més freqüentment en els entorns que l'acompanyen que les imatges del desert pel que van ser escrites.[2]

Referències[modifica]

  1. Henrik Ibsen, Peer Gynt, José Pérez Bances (trans.), p. 130
  2. Jeal, Erica. «Prom 27: Peer Gynt». The Guardian, 11-08-2001. Arxivat de l'original el 2 de gener de 2012. [Consulta: 2 gener 2012].

Bibliografia[modifica]

  • Auditorium. Cinco Siglos de Música Inmortal, pags. 90-91 d'editorial Planeta.

Enllaços externs[modifica]