Ala al-Din Kaykubad III

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Ala al-Din Kaykubad III fou un sultà seljúcida de Rum, no reconegut. El mateix nom porta un altre sultà, nét de Kaykaus II, que va regnar efectivament del 1298 al 1303 (vegeu Kaykubad III)

A la mort de Kay Khusraw III el març de 1284, la seva mare va reclamar el tron per als seus néts. No obstant Ghiyath al-Din Masud II (fill de Kaykaus II) fou col·locat pels mongols al tron (juny de 1284); llavors la reina mare, aprofitant una absència de Masud II (que residia sovint a Kayseri) i al no trobar oposició en els mongols ilkhànides per la seva situació interna (a causa de la queixa dels mamelucs d'Egipte pels crims a Anatòlia com incompatibles amb la fraternitat musulmana, el khan Ahmad Tegüder que era musulmà, va destituir al seu germà Kangirtay o Konghurtay (i el va fer executar) i no trobant doncs oposició en aquestos, va demanar ajut al ashràfida (ashraf oghullari) Sayf al-Din Sulayman Bey I, que havia estat nomenat vers 1278 per l'executat sultà seljúcida de Konya Kaykhusraw III (1265–1284) com a amir de les marques militars; Sulayman va donar suport a la reina mare i va començar a atacar la regió de Konya i Ak Shehir. El 14 de maig de 1285 Sulayman fou nomenat beglerbegi i regent del príncep Ala al-Din Kaikubad III al que corresponia la successió legitima, mentre Masud romania a Kayseri però conservava el suport mongol encara que aquest no es manifestava. Güneri Bey, beg dels Karaman-oğhlu o Karamanoğulları, que donava suport al príncep, també va rebre el nomenament de beglerbegi i coregent. Poc després (1285) el nou sultà ilkhànida Arghun Khan (proclamat l'agost del 1284) va ordenar restaurar a Masud II i va fer executar a Kaikubad III i al seu germà, restablint l'anterior sultà altra vegada al poder a Konya (Masud romania a Kayseri). Sulayman es va haver de retirar a Beyshehri (també apareix com Beysheri) i Güneri Bey cap als seus dominis.

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Claude Cahen, Pre-Ottoman Turkey: A general survey of the material and spiritual culture and history c. 1071-1330. New York, 1968, Taplinger. p. 120-121. ISBN 159740456X.