Alateu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlateu
Biografia
Naixementsegle IV (<376) Modifica el valor a Wikidata
valor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Mort387 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Danubi Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómonarca, soldat, senyor de la guerra, polític Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsAtaülf Modifica el valor a Wikidata

Alateu també citat com Odateu per Claudià,[1] (segle iv) fou cabdill dels greutungs i regent del rei Videric. Els huns van atacar els alans, que vivien a la vora del riu Tanais, i tot seguit van caure sobre els greutungs. El rei got Hermenric es va suïcidar el 376[2] i el seu successor, Vitimir, va morir en combat contra huns i alans, sent succeït pel seu fill Videric sota regència d'Alateu i de Safrax, que van decidir la retirada cap al territori situat entre el Boristenes i el Danubi. Alateu, Safrax i Farnobius,[3] empesos per l'amenaça dels huns, van dirigir al seu poble a creuar el Danubi el mateix 376 unint-se als visigots dirigits per Alaviv i Fritigern,[4] i els taifals, però no es va permetre creuar a Alateu, Safrax, i els seus, sent abandonats a la seva sort. Va participar en la Guerra gòtica (376-382) combatent a batalla d'Adrianòpolis (378) contra els romans, batalla que van guanyar i en la que va morir l'emperador Valent. Van saquejar llavors les terres de la regió i Alateu i Safrax van tornar a creuar al Danubi refent el camí; van tornar a creuar-lo el 386 però foren rebutjats pels romans en un combat en el que Alateu va morir.

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). A Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Vol. I (en anglès). Boston: Little, Brown and Co., 1867, pàg. 90 [Consulta: 17 abril 2011]. 
  2. François-René Chateaubriand, Los mártires o El triunfo de la religión cristiana (castellà)
  3. Ammià Marcel·lí, The later Roman Empire (A.D. 354-378) (anglès)
  4. Herwig Wolfram. History of the Goths. Thomas J. Dunlap, trans. Berkeley: University of California Press, 1988 (anglès)