Albert Gisclard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlbert Gisclard

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement13 juliol 1844 Modifica el valor a Wikidata
Nimes (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort31 octubre 1909 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Sautó (Conflent) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole Polytechnique Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióenginyer, oficial Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables
Premis
Figura d'Albert Gisclard en el monument en la seva memòria situat al mirador del pont Gisclard.

Albert Victor Hippolyte Léon Gisclard (nascut a Nimes l'any 1844 i mort a Planès el 31 d'octubre de 1909) va ser un enginyer francès creador d'un sistema de pont penjant.

Biografia[modifica]

Va començar a estudiar a l'École polytechnique l'any 1862. De seguida va esdevenir capità de l'enginyeria militar, on va realitzar diversos ponts suspesos. El 1897 deixa l'armada per centrar-se en l'elaboració de nous tipus de ponts penjants.

Va morir tràgicament el diumenge 31 d'octubre de 1909 a causa d'un accident d'un tren fent proves de la línia de la Cerdanya prop del pont de la Cassanya que havia construït ell mateix.

Els ponts Gisclard[modifica]

El comandant Gisclard construeix el 1900 un pont suspès per cables amb un particular sistema de tirants. Per tirar endavant aquestes obres s'associa amb els establiments Ferdinand Arnodin.

Llista d'obres[modifica]

Viaducte de Cassanha, a sobre, el Tren Groc.
El nus central dels cables del viaduc des Rochers Noirs.

Després de la mort d'Albert Gisclard, el sistema va ser aplicat als ponts següents:

La construcció d'aquests ponts va ser supervisada per Gaston Leinekugel Le Cocq, gendre de Ferdinand Arnodin i enginyer.

Record[modifica]

  • Va ser erigit un monument en la seva memòria per l'esculptor Jean-André Rixens, prop del pont de Cassanha, lloc de la seva mort.
  • A Perpinyà hi ha un carrer al seu nom.
  • El pont de Cassanha també se l'anomena pont Gisclard.

Publicacions[modifica]

  • Albert Gisclard, Sur un nouveau type de ferme parabolique applicable à la construction de ponts métalliques à voie en dessus, Berger-Levrault (1891)
  • Albert Gisclard, Dispositif funiculaire pour ponts de guerre ou de colonisation, Berger-Levrault (1896)
  • Albert Gisclard, Ponts flottants articulés pour faciliter les opérations militaires le long des fleuves, Berger Levrault (1896)
  • Albert Gisclard, Note sur un nouveau type de pont suspendu rigide, Vve C. Dunod (1899)
  • Albert Gisclard, Note sur un nouveau type de pont suspendu rigide, p. 180-191, Annales des ponts et chaussées, 1899, 4e trimestre (llibre en línia)
  • Albert Gisclard, Note sur un nouveau type de pont suspendu rigide, p. 297-355, Annales des ponts et chaussées, 1900, 3e trimestre (llibre en línia')

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • E. Lebert, Étude des poutres raidissantes dans les ponts suspendus « système Gisclard », p. 50-91, Annales des ponts et chaussées. 1ère partie. Mémoires et documents relatifs à l'art des constructions et au service de l'ingénieur, 1913-1, tome 13 Gallica
  • Maurice Lévy, Construction de deux ponts suspendus rigides (système Gisclard), p. 105-126, Annales des ponts et chaussées, 1905, 1er trimestre (llibre en línia)

Enllaços externs[modifica]

Réferències[modifica]