Alcmund de Derby

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlcmund de Lilleshall, o
de Derby

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementÆlchmund, Eahlmund
segle VIII Modifica el valor a Wikidata
Northúmbria? (Anglaterra)
Mortc. 800 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Lilleshall (Shropshire, Anglaterra)
SepulturaDerby (Derbyshire) 
Activitat
Ocupacióguerrer Modifica el valor a Wikidata
màrtir
CelebracióEsglésia Catòlica Romana, Església Ortodoxa, Església anglicana
CanonitzacióAntiga
Festivitat19 de març
IconografiaCom a rei
Família
ParesAlhred Modifica el valor a Wikidata  i Osgifu Modifica el valor a Wikidata
GermansOsred II Modifica el valor a Wikidata

Alcmund de Derby o de Lilleshall (Northúmbria, s. VIII - Lilleshall, Shropshire, Anglaterra, 800) fou un príncep de Northúmbria. Mort assassinat fou considerat màrtir i és venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Creu de l'eix de la desapareguda Església de Sant Alkmund de Derby, actualment al Derby Museum and Art Gallery.[1]

Alcmund, també escrit Alchmund, Ealhmund, Alhmund, Alkmund, o Alchmund fou fill del rei Alhred de Northúmbria. Després de més de vint anys a l'exili entre els pictes, com a resultat de lluites dinàstiques a Northúmbria, va tornar amb un exèrcit. Va ser assassinat l'any 800, d'alguna manera encara no aclarida, tot i que se sap que el rei Eardwulf de Northumbria en va ser responsable.

Veneració[modifica]

La seva mort va ser considerada com un martiri, i Alcmund com un sant, per la qual cosa la seva tomba esdevingué meta de peregrinació i s'hi construí una església.

Alcmund va ser enterrat a Lilleshall, al comtat de Shropshire, on es va informar dels seus miracles a la seva tomba. A causa de les incursions daneses, el seu cos va ser traslladat a Derby, i diverses esglésies dels voltants són (o van ser) dedicades a ell.[2] La seva festa és el 19 de març.

Referències[modifica]

  1. A l'etiqueta del museu diu: "Creu de pedra del segle IX que una vegada va estar a l'església de Sant Alkmund de Derby. Aquesta pedra va ser trobada a l'església de Sant Alkmund i va ser reconstruïda el 1844. La creu original era tenia prop de 4 metres d'altura. Es poden observar ocells i animals tallats en els quatre costats."
  2. 800 Deaths: Luitgard, Hun Zhen, Beatus of Liébana, Turpin, Kan Maax, Alkelda, Alchmund of Derby, Ailill Mac Fergusa. General Books LLC, 2010. ISBN 1156377072. 

Bibliografia[modifica]

  • Grosjean, P., Codicis Gothani Appendix (Vita Sancti Aelkmundi regis), Analecta Bollandiana lviii (1940), 178-83