Aldeia de Caldas da Felgueira

Plantilla:Infotaula geografia políticaAldeia de Caldas da Felgueira
Imatge

Localització
Map
 40° 29′ 21″ N, 7° 51′ 47″ O / 40.489081°N,7.863151°O / 40.489081; -7.863151
EstatPortugal
Districtedistricte de Viseu
MunicipiNelas
FreguesiaNelas (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Banyat perMondego Modifica el valor a Wikidata

Termes de Felgueira

Aldeia de Caldas da Felgueira és un llogaret de Nelas, al districte de Viseu. És famós per les seues termes.

Història[modifica]

Tot i que apareix referida en les Memòries Parroquials de 1758, i hi havia referències a l'existència d'una "font d'aigua calenta i sulfúrica al límit del llogaret de Vale de Madeiros", freguesia de Canas de Senhorim, no eren conegudes el 1726, doncs no s'esmenten en l'Arquipélago Medicinal, publicat precisament el 1726, un veritable catàleg de les deus termals de llavors.

Al principi s'anomenava Banhos o Caldas de Vale de Madeiros, nom amb què va ser designada fins a prop del 1880. Després es coneix com Felgueira de Cantagalo, pel fet que l'arquitecte Rodrigo Maria Berquó, que va dirigir l'explotació de la font, era fill dels marquesos de Cantagalo.

Actualment, i hi ha fa prou de temps, Felgueira té el nom de Caldas da Felgueira.

És a la primeria del segle XIX quan comença la utilització de les aigües de Caldas da Felgueira en malalts de la pell i s'hi construeixen balnearis.

Després de la Segona Guerra mundial, Caldas da Felgueira rebé molts refugiats alemanys de guerra, recolzats per la PIDE.[1]

Situació[modifica]

Aïllada enmig de la vall de l'Alt Mondego, al seu marge dret, a 25 km de Viseu, es troba a 220 m d'altitud, enquadrada per les serres de l'Estrela, del Buçaco i del Caramulo; la Felgueira pertany al municipi de Nelas i a dues freguesies, la de Canas de Senhorim i la de Nossa Senhora da Conceição de Nelas, inserida en la regió de Dâo-Lafões.

Les seues aigües foren reconegudes en l'Exposició Universal de París, al 1867, com a importants en el sector de la salut. Es tracta d'una aigua sulfúrica sòdica.[2]

Referències[modifica]

  1. Revista Expresso n.º 2184 (6 de Setembro de 2014). II Guerra Mundial - O Mistério das Alemãs das Caldas da Felgueira.
  2. Relatório de Caracterização da Região Hidrográfica dos rios Vouga, Mondego e Lis (2016), Parte 3 – Análise Económica das Utilizações da Água, Capítulo 3.2 – Avaliação da Importância Socioeconómica das Utilizações da Água

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aldeia de Caldas da Felgueira