Aleksandra Romaníć

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAleksandra Romaníć
Biografia
Naixement14 agost 1958 Modifica el valor a Wikidata (65 anys)
Zagreb Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióJuilliard School Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópianista, professora de música, professora d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Sarajevo Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata

Aleksandra Romaníć (Zagreb, 14 d'agost de 1958) és una pianista i professora universitaria iugoslava-alemanya.

Biografia[modifica]

Als 16 anys va començar a estudiar piano al Conservatori Txaikovski de Moscou amb Vera Gornostàieva, del qual es va graduar el 1981 amb la distinció "summa cum laude". Després de completar la classe magistral, va rebre la beca Fulbright el 1985, cosa que li va permetre continuar estudiant a la "Juilliard School" de Nova York amb György Sándor. Les gires de concerts l'han portada a Espanya, França, la República Txeca, Hongria, Malta, Rússia i els EUA. Ha participat en els festivals de música Dubrovnik Summer Festival, Interforum Budapest, Maltafest, Zagreb Summer, Festival Ljubljana. Es van fer enregistraments de ràdio i televisió a Iugoslàvia, els Estats Units, Rússia i produccions per a "Diskoton Recor".

Com a professora de piano, Aleksandra Romanić va fer classes a l'Escola de Música de la Universitat de Sarajevo, a la ciutat que li va atorgar el màxim premi cultural el 1990 i que va haver de deixar a causa de l'esclat de la guerra. Després de l'esclat de la guerra i el trasllat a Múnic, Romanić es va retirar cada cop més dels escenaris i es va dedicar a activitats musicals i educatives. Ha impartit classes magistrals a diverses universitats dels EUA, als cursos d'estiu internacionals a la Valletta, a Malta, i ha impartit classes a la "University of Zagreb Music Academy" i al "Trinity College", Universitat de Dublín. Des que es va mudar a Múnic, ha tocat al Festival de Música de Schleswig-Holstein i al Festival de Richard Strauss a "Garmisch-Partenkirchen".

El repertori d'Aleksandra Romanić inclou obres estàndard de música en solitari i de cambra i literatura de concerts de piano des del barroc fins als nostres dies. Li agrada especialment la música russa, les obres en solitari i els concerts per a piano de Txaikovski, Rachmaninov, Prokofiev i Scriabin.

Família[modifica]

El pare d'Aleksandra Romanić era el director d'orquestra Teodor Romanić.[1]

Referències[modifica]

  1. The First History of Music in Bosnia and Herzegovina Promoted, Universität Sarajevo

Enllaços externs[modifica]