Aleksei Favorski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAleksei Favorski
Biografia
Naixement20 febrer 1860 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Pavlovo (Rússia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort8 agost 1945 Modifica el valor a Wikidata (85 anys)
Sant Petersburg (Rússia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri Volkovo Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióFacultat de Física i Matemàtiques de la Universitat de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Director de tesiAleksandr Bútlerov Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióquímic, inventor Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat Estatal de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsAleksandr Bútlerov Modifica el valor a Wikidata
AlumnesVladimir Ipatieff Modifica el valor a Wikidata
Obra
Estudiant doctoralSerguei Lèbedev, Vladimir Ipatieff, Shikhbala Aliev (en) Tradueix, Alexander Porai-Koshits (en) Tradueix, Ivan Nazarov (en) Tradueix, Mikhail Shostakovsky (en) Tradueix, Nikita Domnin (en) Tradueix i Grigoriy Razuvaev (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Aleksei Ievgràfovitx Favorski, (en rus Алексей Евграфович Фаворский) nascut a Pàvlovo, óblast de Nijni Nóvgorod, Rússia, el 20 de febrer de 1860[1] i traspassat a Sant Petersburg el 8 d'agost de 1945, fou un destacat químic orgànic rus/soviètic.

Biografia[modifica]

Favorski estudià química a la Universitat de Sant Petersburg entre el 1878 i el 1882. Treballà al laboratori d'Aleksandr Bútlerov durant una sèrie d'anys i després fou nomenat professor. El 1895 rebé el doctorat i fou nomenat professor de química tècnica. Treballà en el departament de nous productes inorgànics des del 1897, i fou el seu director des de 1934 fins al 1937. Per la seva millora de la producció de cautxú sintètic, Favorski fou guardonat amb el Premi Stalin el 1941.

Obra[modifica]

Favorski és conegut pel descobriment de dues reaccions de química orgànica: el reordanament de Favorski (reordenació de ciclopropanones i alfa-halocetones per a donar els àcids carboxílics derivats) i la reacció de Favorski (reacció nucleofílica d'un alquil terminal sobre un carbonil en medi bàsic).

Referències i notes[modifica]

  1. Fins al 1918 a Rússia s'emprà el calendari julià, mentre que a gran part d'Europa ja s'emprava el calendari gregorià, el 20 de febrer rus era el 3 de març a la majoria de països.