Aleksei Plesxéiev

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Aleksei Pleixtxèiev)
Infotaula de personaAleksei Plesxéiev

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement22 novembre 1825 (Julià) Modifica el valor a Wikidata
Kostromà Modifica el valor a Wikidata
Mort26 setembre 1893 (Julià) Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
París (França) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCementiri de Novodévitxi Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Formacióescola de cavallería Nikolayev
Universitat Estatal de Sant Petersburg (–1845) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta, crític literari, prosista, traductor, escriptor, crític de teatre, periodista d'opinió Modifica el valor a Wikidata
Activitat1846 Modifica el valor a Wikidata –
Membre de
Nom de plomaА.Н.П.
П— — —в
П— —в
Пл—в
П—ъ
Псевдонимов
А.
Н.А.
А.П.
П—в
А.П. и А.С.
Лишний человек
N.N. Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaPleshcheev (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FillsAlexandre Plechtcheïev Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
1849-1859desterrament (gubèrnia d'Orenburg) Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Lloc webplesheev.ouc.ru Modifica el valor a Wikidata
Musicbrainz: b5a9503f-9784-4d92-90df-de92900eec6e IMSLP: Category:Pleshcheyev,_Aleksey Find a Grave: 108034216 Modifica el valor a Wikidata

Aleksei Nikolàievitx Plesxéiev, també transcrit com a Aleksei Nikolàievitx Pleixtxéiev, rus: Алексе́й Никола́евич Плеще́ев, va ser un escriptor i poeta radical rus, traductor i agitador polític, nascut el 4 de desembre del 1825 a Kostromà. Pertanyent al Cercle de Petraixevski, va morir a París el 8 d'octubre del 1893.

Biografia[modifica]

Nascut en una família de la petita noblesa, va estudiar del 1843 al 1845 a la Universitat de Sant Petersburg. El 1844 comença a escriure poesies i narracions, que publica a partir del 1847 a la revista Otètxestvennie Zapiski (Отечественные Записки, 'Els Annals de la Pàtria'). El 1849 fou arrestat per la seva implicació, igual com Dostoievski i d'altres, en el complot de Petraixevski, i fou reclòs a la fortalesa de Sant Pere i Sant Pau, on va passar vuit mesos. Condemnat a mort, fou indultat a l'últim moment pel tsar Nicolau I i l'enviaren com a soldat ras d'un regiment de càstig a la ciutat d'Orenburg, als Urals, per tal de combatre les tribus rebels de la regió, on més endavant va esdevenir oficial cadet.

El 1858 li fou permès d'establir la residència a Moscou, on el 1860 va publicar els dos volums de Póvesti i rasskazi (Повести и рассказы, 'Contes i narracions'), del 1858 al 1863 tres volums de poesia i els drames Stxastlívaia txetà (Счастливая чета, 'La parella feliç,', 1862) i Bràtia (Братья, 'Els germans', 1864), entre d'altres. El 1872 es va traslladar a Sant Petersburg, on fins al 1884 va ser redactor de la revista Otètxestvennie Zapiski i hi va traduir poemes i obres de teatre de Sándor Petőfi, Victor Hugo, Lord Byron, Heinrich Heine o Georg Herwegh.

El 1891 va heretar una gran fortuna: malalt de feia temps, era a París quan el 8 d'octubre del 1893 li va arribar la mort. El seu cos fou transportat i sepultat a Moscou.

Significació[modifica]

El seu primer llibre de poesia, publicat el 1846, el va fer famós. Incloïa el cèlebre poema que començava amb els mots «Endavant!, sense temença ni dubte...» («Вперёд! без страха и сомненья…», Vperiod! bez strakha i somnènia), que aviat fou conegut com «La Marsellesa russa»; de fet es cantava i tot amb la melodia de l'himne francès. Altres poemes seus, com ara «La crida dels amics» («На зов друзей», Na zob druzei) i «Som germans pel sentiment que ens uneix...» («По чувствам братья мы с тобой…», Po txúvstvam bràtia mi s toboi...) també foren adoptats pels joves radicals russos de mitjan anys 1840 com a himnes revolucionaris.

En la maduresa va ser molt conegut per les seves traduccions i pels seus poemes per a infants, alguns dels quals són considerats clàssics. Molts poemes de Pleixtxéiev han estat musicats (entre d'altres, per Txaikovski i Rakhmàninov) i han esdevingut romances populars russes.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aleksei Plesxéiev