Alemanys de Romania

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de grup humàAlemanys de Romania
SibiuHermannstadtSchild.jpg
Tipus ètnia
Geografia
Estat Romania
Mapa de distribució
Romania harta etnica 2011.PNG
Modifica dades a Wikidata
Territoris de població germànica a Transsilvània
Senyalitzador bilingüe a Sibiu

Els alemanys de Romania o Rumäniendeutsche constitueixen una minoria ètnica històrica dels països romanesos, especialment a Transsilvània. Segons una estimació demogràfica de 1989, constituïen una població d'1.000.000 habitants dintre de les fronteres de Romania.

Malgrat compartir una llengua comuna, no constituïen un grup cultural unificat, a causa dels seus diferents orígens històrics:

Aquests grups d'origen germànic tenen representació política a través del partit Fòrum Democràtic dels Alemanys de Romania.

Demografia[modifica]

El cens de 1948, dut a terme després de la Segona Guerra Mundial, va provocar l'èxode i expulsió de moltes de les poblacions germàniques assentades en els països d'Europa Central i Oriental, oferia una població de 343.913 ciutadans alemanys assentats a Romania, que representaven un 2,2% del total de la població romanesa.

Durant la dictadura comunista la població alemanya va romandre més o menys estable, però des de la caiguda del dictador Nicolae Ceauşescu i l'obertura de Romania a Occident, gran part de la població alemanya ha emigrat fora del seu país, especialment a Alemanya.

  • 1930 -- 745.000
  • 1989 -- 1.000.000
  • 2009 -- 135.088
Alemanys a Romania (cens de 2002)

Vegeu també[modifica]