Aleutita

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralAleutita
Fórmula química[Cu5O2](AsO4)(VO4)·(Cu,K,Pb,Rb,Cs,)Cl
Localitat tipusFumarola Yadovitaya, Segon con d'escòria, Avanç nord, Erupció de la Gran Fissura, Tolbàtxik, Territori de Kamtxatka, Rússia
Classificació
Categoriafosfats - sulfats
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 18,090(2) Å; b = 6,2248(6) Å; c = 8,2465(9) Å; β = 90,597(2)°
Simetria2/m - prismàtica
Grup espacialb2/m
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2018-014
Any d'aprovació2018
Referències[1]

L'aleutita és un mineral que podria pertànyer tant als arsenats com als sulfats, i que encara es troba sense classificar.

Característiques[modifica]

L'aleutita és un arsenat sulfat de fórmula química [Cu5O2](AsO4)(VO4)·(Cu,K,Pb,Rb,Cs,)Cl. Cristal·litza en el sistema monoclínic. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2018.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions del museu mineralògic del departament de mineralogia de la Universitat Estatal de Sant Petersburg, a Rússia, amb el número d'espècimen 1/19689.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la fumarola Yadovitaya, una fumarola que es troba al segon con d'escòria de l'avanç nord de l'erupció de la Gran Fissura del Tolbàtxik, al Territori de Kamtxatka, Rússia. Es tracta de l'únic indret a tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Aleutite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 30 desembre 2018].