Vés al contingut

Aley

Plantilla:Infotaula geografia políticaAley
Imatge

Localització
Map
 33° 48′ 19″ N, 35° 36′ 00″ E / 33.8053°N,35.6°E / 33.8053; 35.6
EstatLíban
Governaciógovernació del Mont Líban
DistricteAley District (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Geografia
Superfície8,54 km² Modifica el valor a Wikidata
Altitud900 m Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Vista d'Aley des de Ras al-Jabal

Aley o Aleih (en àrab عاليه) és una població libanesa del Mont Líban, prop de Bhamdoun. És la capital del caza d'Aley. La ciutat se situa a 17 km de Beirut, a l'oest de Bhamdoun i prop del poble de Souk El Gharb. La seva població estimada el 2008 era de 44.644 habitants.

Situació demogràfica

[modifica]

Els habitants d'Aley són majoritàriament drusos. Una important minoria cristiana es reparteix entre melquites, ortodoxos i maronites. Molts estrangers, particularment dels països àrabs del golf Pèrsic, hi posseeixen residències secundàries on passen l'estiu, per fugir de la calor i la humitat de la península Aràbiga.

El nom Aley es diu que prové del siríac o de l'arameu i significaria «localització elevada», referit a l'elevada altitud de la ciutat sobre el nivell de la mar. L'àrab alei significa «sobre» (com en السلام عليكم, as-salam aleikum, «la pau sigui amb vós»).

Història

[modifica]

Aley s'ha desenvolupat amb la construcció del ferrocarril entre 1892 i 1895, que no tan sols va permetre la connexió amb Beirut sinó també amb Damasc. El ferrocarril ha proporcionat als beirutins un accés fàcil a Aley i a les muntanyes de l'entorn, per la qual cosa Aley s'ha convertit en una destinació popular on fa de bon passar-hi els mesos d'estiu a causa del seu clima agradable. La ciutat va ser durant un temps la capital estival dels governadors otomans del Mont Líban. El 2001, l'Ajuntament va començar a renovar el centre urbà, particularment el soc històric, i la ciutat va reprendre ràpidament el seu paper de centre turístic al Líban.

Enllaços externs

[modifica]
  • «Aaley», Localiban Arxivat 2010-11-26 a Wayback Machine., amb mapes locals (anglès) (àrab) (francès)