Alfred Pennyworth

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeAlfred Pennyworth
Nom realAlfred Thaddeus Crane Pennyworth
Context
Primera aparicióBatman #16 (Abril de 1943)
Dades
SobrenomAlfred Beagle, Alfred J(arvis). Pennyworth, Thaddeus Crane, Thaddeus Middleton, The Eagle, Penny-One
Altres
Habilitats
 • Majordom preparat
 • Actor amb formació clàssica
 • Eficiència en tècniques de primera ajuda mèdica i sistemes informàtics
 • Membre retirat de la Intel•ligència britànica
 • Ex-membre del SAS
 • Guardaespatlles de seguretat privada
RivalsBatman

Alfred, més comunament (però no originalment) anomenat íntegrament com Alfred Thaddeus Crane Pennyworth, també conegut pel seu altre àlies Christopher Miller, és un personatge de ficció que apareix en còmics publicats per DC Comics, més habitualment en associació amb el superheroi Batman. Alfred és el lleial majordom de Bruce Wayne / Batman.

Pennyworth és representat com el lleial i incansable majordom de Bruce Wayne, tutor legal, el millor amic, ajudant de camp i figura del pare subrogat després dels assassinats de Thomas i Martha Wayne.[1] Com a britànic amb formació clàssica i ex-membre de l'Executiva d'Operacions Especials amb connexions dins de la comunitat d'intel•ligència, ha estat anomenat "ordenança" de Batman (en anglès, "Batman's Batman".[2][3] Ell és l'àncora moral de Bruce alhora que proporciona un relleu còmic amb el seu sarcasme i actitud cínica que sovint afegeix humor al diàleg amb Batman. Una part vital dels mites de Batman, Alfred va ser nominat al Wizard Fan Award pel personatge masculí de suport favorit el 1994.[4]

En altres mitjans, el personatge ha estat intepretat pels actors notables William Austin, Eric Wilton, Michael Gough, Michael Caine, Jeremy Irons i Douglas Hodge al cinema i per Alan Napier, Efrem Zimbalist, Jr., Ian Abercrombie, David McCallum i Sean Pertwee[1] a la televisió. Ralph Fiennes va doblar Alfred en dues pel•lícules d'animació. Una jove versió d'Alfred, interpretada per Jack Bannon, el representa abans de convertir-se en el majordom de la família Wayne a la sèrie de televisió Pennyworth.

Historial de publicacions[modifica]

El personatge va aparèixer per primera vegada a Batman # 16 (abril de 1943), obra del guionista Don Cameron i el dibuixant Bob Kane. Les evidències suggereixen que Alfred va ser creat pels escriptors del serial Batman de 1943—Victor McLeod, Leslie Swabacker i Harry Fraser— i que DC Comics va demanar a Don Cameron que escrigués la primera història d'Alfred, que va ser publicada abans de la publicació del serial.[5]

Biografia del caràcter fictici[modifica]

A la primera aparició d'Alfred, tenia un pes excessiu i anava afaitat; tanmateix, quan es va publicar el serial Batman de 1943, William Austin, l'actor que interpretava Alfred, es va aprimar i li duia un bigoti prim. Els editors de DC volien que l'Alfred dels còmics s'assemblés al seu homòleg cinematogràfic, de manera que a Detective Comics # 83 (gener de 1944), Alfred es va allotjar en un centre de salut, on va aprimar-se i es va deixar créixer bigoti. Aquesta imatge ja s'ha mantingut amb el personatge des de sempre, fins i tot sobreviure a la seva aparent "mort" [Comics 1] i a la seva resurrecció.[Comics 2]

Alfred es va concebre originalment com una variant còmica per a Batman i Robin. En la majoria de les històries primerenques, es va intentar que a que fos un detectiu conjuntament amb els joves amos. Se li va donar una funció pròpia de quatre pàgines,[Comics 3] i la funció va durar tretze números, saltant Batman # 35, amb la darrera història a Batman # 36.[Comics 4] Les històries seguien una fórmula senzilla, amb Alfred resolent un crim i atrapant els culpables completament per accident. En els anys posteriors, els aspectes còmics del personatge van minvar-se.

Pre-crisi[modifica]

Els còmics pre-crisi (els còmics publicats per DC Comics entre 1938 i 1984) van establir Alfred com un actor retirat i agent d'intel•ligència que va seguir el desig del llit de mort del seu pare morint (que només va identificar com a "Jarvis") per continuar la tradició de servir a la família Wayne.[6] Per a això, Alfred es va presentar a Bruce Wayne i Dick Grayson a la Mansió Wayne i va insistir en convertir-se en el seu majordom. Tot i que la parella no en volia un, sobretot perquè no volien posar en perill les seves identitats secretes amb un servent de la casa, no tenien el cor de rebutjar Alfred. (El nom "Pennyworth" es va utilitzar per Alfred per primera vegada el 1969[7] i, després, se suposa que el seu pare es deia Jarvis Pennyworth; com és costum que els servidors domèstics britànics siguin anomenats per cognom, hauria estat possible per la introducció d'Alfred que Jarvis fos el cognom que compartia amb el seu pare; el cognom "Beagle" es va utilitzar explícitament per a Alfred a partir del 1945[8] i a la introducció de "Pennyworth" es considera que el nom de Retcon ha estat sempre el seu nom).

Inicialment, Alfred va descobrir les seves identitats per accident; mentre lluitava contra un atracador a Batman #16 (la primera aparició d'Alfred), va colpejar accidentalment un interruptor i va obrir un panell corredor que conduïa a la Batcova. Ajuda al duo, seguint-los a un lloc on són capturats, lligats i emmordassats per una banda criminal, i els rescata després que Batman cridi la seva atenció fent fora una corda abans de tornar els malvats. Això es revisà a Batman# 110 (setembre de 1957); durant la seva primera nit a la Mansió Wayne, Alfred es va despertar per gemegar i va seguir el so fins al passadís secret de l'escala que duia a la Batcova i va descobrir als seus amos en les seves identitats de superheroi. Segons va resultar, les ferides eren realment insignificants, però la cura d'Alfred va convèncer els residents que es podia confiar en el seu majordom. Des de llavors, Alfred va incloure les tasques de personal d'assistència del Duo dinàmic a més de les seves tasques habituals.

Irònicament, la lleialtat d'Alfred el portaria a convertir-se en membre de la galeria dels aliats de Batman. Mentre empenyia Batman i Robin fora del camí d'un còdol, Alfred va ser aparentment assassinat al Detective #328 (juny de 1964). Es va revelar al Detective #356 (octubre de 1966) que havia estat revifat per un científic anomenat Brandon Crawford. El seu intent de regeneració va donar lloc a un canvi dramàtic: Alfred es va despertar de la seva aparent mort amb una pell blanca pastosa amb marques circulars, poders sobrehumans, inclosa la telequinesi i el desig de destruir Batman i Robin. Anomenat-se "The Outsider", va lluitar indirectament amb el Duo Dinàmic en diverses ocasions, utilitzant altres com els seus titelles: la Grasshopper Gang a Detective #334, Zatanna a Detective #336, i fins i tot el mateix Batmòbil a Detective #340, i generalment només apareixien com una veu burleta a la ràdio. Físicament no va aparèixer als còmics fins a Detective #356, quan es torna a banyar als raigs de la màquina de regeneració durant una lluita amb Batman, i torna a la normalitat, sense memòria del seu temps com a supervisor. El seu temps com a outsider es recull a Showcase Presents: Batman Volums 1 i 2.

Alfred va ser posteriorment es va reunir amb la seva filla perduda fa molt de temps, Julia Remarque, encara que aquest element no es va incloure en Post-Crisi còmics. La seva mare va ser l'heroïna de guerra del DC Mademoiselle Marie, a la qual Alfred havia conegut mentre treballava com agent d'intel•ligència a la França ocupada durant la Segona Guerra Mundial.

Post-Crisis and Zero Hour[modifica]

En la continuïtat del còmic Post-Crisis, Alfred és la família de tota la vida de Bruce Wayne i ajuda el seu amo a establir la seva carrera de superheroi des del principi. A més, va ser el tutor legal de Bruce després de la mort dels seus pares. La història d'Alfred s'ha modificat diverses vegades al llarg dels anys, creant versions variades. En una versió d'aquest tipus, Alfred va ser contractat lluny de la família reial britànica pels pares de Bruce, i pràcticament va criar Bruce després que van ser assassinats.

Mentrestant, una altra versió de la post-crisi d'Alfred estava estretament més lligada al seu homòleg anterior a la crisi. En aquesta versió, Alfred és un actor de teatre anglès que accepta convertir-se en el majordom dels Wayne per homenatjar el desig del seu pare. En el moment en què comença a treballar per als Wayne, Bruce és un nen petit. Després de diversos mesos, Alfred veu el desig de tornar a casa per continuar la seva vida com a actor. Tot i això, aquests plans s'obliden momentàniament quan el jove Bruce torna a casa després d'enfrontar-se en una baralla amb un maltractador escolar. Alfred ensenya a Bruce a manejar el maltractador estratègicament en lloc de fer servir la força bruta. Seguint els consells d'Alfred, Bruce s'ocupa del seu problema d'assetjament. En tornar a casa, Bruce demana que Alfred es quedi i Alfred hi accepta sense pensar-s'ho dues vegades.

Alfred després ajuda a Bruce a pujar a Dick Grayson, Jason Todd i Tim Drake, tots ells adoptats per Bruce Wayne i convertits en el seu soci Robin. També va mantenir estretes amistats amb altres membres del Bat-Clan, com Barbara Gordon i Cassandra Cain. Alfred sol actuar com a figura paterna a Bruce, i un avi a Dick, Jason i Tim. També és molt respectat per aquells herois conscients de la seva existència, inclosos Superman, Wonder Woman, Green Lantern i els Teen Titans originals.

Alfred també ha estat vinculat romànticament amb la doctora Leslie Thompkins, tot i que la seva relació amb ella mai va arribar a res, sobretot després que aparentment va permetre a Stephanie Brown morir per desemparament. També va desenvolupar sentiments per a la madrastra de Tim Drake, però, de nou, no en va sortir res.

Durant els esdeveniments de Knightquest, Alfred acompanya Wayne a Anglaterra i s'enfada quan Wayne insisteix en posar en perill la seva pròpia salut mentre és paraplègic. Aquesta va ser la culminació de diverses setmanes del comportament autodestructiu de Wayne, i quan Wayne torna a Gotham City, Alfred es queda a Anglaterra, tendint la seva dimissió. Passa un temps de vacances a l'Antàrtida i les Bahames abans de tornar a Anglaterra. Dick Grayson el segueix diversos mesos després i el convenç per tornar a la Mansió Wayne. En aquesta història, es va revelar que havia sortit fora del seu propi casament anys abans.

El seu recurs es va posar de manifest en la història de No Man's Land especialment a Legends of the Dark Knight #118. Batman falta des de fa setmanes, deixant a Alfred sol per vigilar la seva ciutat. Utilitza les seves habilitats com a actor, narrador d'històries, metge i espia per sobreviure i recopilar informació sobre la societat destruïda recentment. Alfred fins i tot utilitza combats cos a cos en una rara seqüència de lluita entre ell i un parell d'esclaus que acaba amb el seu rescat de Batman.

Al Batman #677, els agents del misteriós enemic de Batman, l'atac de Black Glove van vèncer a Alfred davant Bruce i Jezebel Jet, ferint-lo greument. En el mateix número, un periodista de The Gotham Gazette suggereix al comissari Gordon que Alfred pot ser el pare biològic de Bruce i que això pot ser un motiu per a l'assassinat de Martha Wayne. Alfred després nega tota la història, coincidint amb Bruce que es tractava d'una invenció. A l'especial Batman and the Outsiders, Alfred es veu disculpant-se davant de les sepultures de Thomas i Martha Wayne davant la pèrdua de Bruce, comentant que el dol com a pare, pel que fa a Bruce com el seu fill. Més endavant, s'obre un plafó secret a l'habitació d'Alfred, resultat previst per Bruce en cas de mort. Bruce li deixa una última tasca i també li dóna un comiat emocional, dient a Alfred que el considerava pare.

Alfred es queda afectat emocionalment, comentant més d'una vegada que, encara que la seva paternitat biològica sigui una fabricació, en un sentit més profund, en realitat va ser el pare de Bruce Wayne, havent vigilat durant ell durant anys i sentint que el va fallar en els darrers moments.

Després de l'esdeveniment de Final Crisis, quan Batman és assassinat aparentment en acció, Alfred es troba amb la tasca de criar el fill biològic de Bruce, Damian, amb Grayson. Batman: Battle for the Cowl veu a Alfred permetre a Damian Wayne assumir la seva primera missió com a Robin, donant a Damian un uniforme de Robin i demanant a Squire que ajudés el nou Noi Meravelles en trobar a Tim Drake, que va desaparèixer a la caça de Jason Todd. Alfred també assisteix a Grayson en el seu paper com a nou Cavaller Fosc de Gotham.

Després de descobrir que el Batman original es va perdre en el temps després de la seva batalla amb Darkseid, Alfred immediatament busca indicacions sobre el seu parador. Amb el temps, Bruce troba el seu camí cap al present. Després que Batman expandís la seva missió a nivell mundial amb Batman Inc., Bruce assumeix la plena responsabilitat com a pare, i Alfred l'ajuda a criar Damian.

The New 52[modifica]

A The New 52 (un reinici del 2011 de l'univers DC), es revela que el pare d'Alfred Jarvis Pennyworth era el majordom de la família Wayne abans d'Alfred quan Bruce encara era un nen. Jarvis va ser xantat pel Tribunal dels Mussols per establir una trampa per a l'embarassada Martha Wayne. Tot i disminuir, el jutjat va aconseguir provocar un accident de cotxe que va fer que el fill nasqués prematurament i acabés morint. Jarvis va intentar renunciar als seus serveis i va escriure una carta al seu fill en què descriu el casal com un lloc maleït, i li diu a Alfred que no hauria de començar el seu servei sota la família Wayne. No obstant això, Jarvis no va poder enviar-lo ja que va ser assassinat aquella nit.[Comics 5]

Durant Batman: Eternal, Alfred es retroba amb la seva filla absent, Julia Pennyworth, una agent del Special Reconnaissance Regiment, quan Batman la troba a Hong Kong i la porta a la Mansió Wayne per a un tractament mèdic després de ser apunyalada amb una espasa de samurai al pit per un cap de colla xinès que caçava.[9] Julia és inicialment hostil a Alfred, sentint que ha perdut la vida passant d'un soldat a la tendència a un fop com Bruce Wayne. No obstant això, després que Alfred sigui atacat per Hush i infectat amb una toxina de por,[10] descobreix la Batcova i assumeix el paper del seu pare per coordinar els esforços de la Família contra els seus enemics.[11] Alfred és breument transferit a Arkham abans que l'ataquin com a part de la conspiració, però aconsegueix sobreviure a l'explosió i enganya Bane per ajudar-lo a arribar a una cova d'emergència que Batman havia instal•lat sota Arkham, les defenses de la cova van fer fora Bane i van permetre a Alfred demanar ajuda.

Quan Hush va ser breument mantingut presoner a Batcova, va aconseguir sortir de la seva cel•la i bloquejar Alfred en ell abans de sabotejar els equips de la família Batman a través del Batcomputer, mentre van lluitar contra diversos vilans, inclosa la caiguda del Batwing amb Batman encara dins. No obstant això, va tornar ràpidament a la captivitat quan Alfred va escapar de la cel•la i va fer fora a Hush, Alfred informant durament a Tommy que gairebé no seria tancat a la seva pròpia llar.[12]

Durant la història Batman: Endgame el Joker irromp al Batcova i, durant un enfrontament amb Alfred, li talla la mà dreta. Julia li confirma més tard a Bruce en el tema que Alfred va sobreviure a la trobada i es troba en condicions estables. Després de la mort de Bruce Wayne, Julia diu que amb la tecnologia mèdica actual, poden tenir la mà d'Alfred enganxada sense cap complicació. Tanmateix, Alfred es nega, afirmant que amb Bruce mort, ja no en té necessitat ja que no li queda ningú per servir.

Fins i tot amb la pèrdua de Bruce com a Batman, Alfred continua assistint a la família Batman a la Batcova juntament amb Julia. Després que Bruce es descobreixi viu però sense recordar qui és o de la seva vida com Batman, Alfred explica a Bruce tot el que havia passat a la seva vida fins al punt de la creació de Batman, però accepta la petició de Bruce de no aprendre cap més. Alfred ho va fer perquè, després d'anys de servei a la gent de Gotham i al món, Bruce finalment pogués acceptar la seva recompensa d'una vida sense dolor i el ardent desig de ser Batman, permetent que finalment comenci la seva vida com Bruce Wayne. Tanmateix, quan el nou vilà, el Sr. Bloom, llança un atac massiu que aparentment mata a Jim Gordon, el nou Batman, l'amnèsic Bruce triga una informació suficient per deduir que abans va ser Batman, i convenç a Alfred de sotmetre'l a una màquina que teòricament descarrega tots els seus records com Batman a la seva ment.

El pla original de Bruce era que la màquina s'utilitzés per crear una sèrie de clons d'ell mateix que es poguessin programar per continuar la seva missió, però tot i que el procés va fallar perquè les simulacions confirmaven que la ment humana no podia manejar el trauma de Batman, Bruce passa a través del procés al haver-lo portat Alfred fins al punt de la mort cerebral i després descarregar-li els records al cervell en blanc.[13] Amb el seu mestre restaurat, la mà d'Alfred es torna a ajuntar, Bruce bromeja que utilitzaven una mà aleatòria de les reserves en lloc de mantenir la mà d'Alfred en gel durant tot aquest temps.[14]

Renaixement DC[modifica]

Després del reinici de continuïtat de DC Rebirth del 2016, Alfred apareix a Detective Comics i al tercer volum de Batman, així com a All-Star Batman. A All-Star Batman, Alfred es troba entre els molts ciutadans de Gotham xantat per Two-Face per impedir que Batman proporcionés a Harvey Dent una cura per a la seva condició; en especial, Alfred renuncia a abatre el Batwing quan Batman vola amb ell. Quan se li pregunta, Alfred revela el seu secret; durant un moment de debilitat i ràbia anys anteriors, havia contractat breument a un atacant per matar al Joker, tot i que aviat va cancel•lar el cop després d'adonar-se com traïria els ideals de Bruce.

Caracterització[modifica]

Nom[modifica]

El nom d'Alfred després es va donar oficialment com a Alfred Beagle.[Comics 6] Aquest nom es va donar després a una versió alternativa del personatge del món de Earth-Two, i Pennyworth es va convertir en el cognom acceptat per Alfred en la continuïtat principal.[Comics 7] Alfred també ha utilitzat l'àlies "Thaddeus Crane", que deriva dels seus noms mitjans.[Comics 8] El seu nom complet d'Alfred Thaddeus Crane Pennyworth va aparéixer a la seva làpida a Superman/Batman: Generations.

El treball de Grant Morrison ha fet referència al cognom Beagle com a possible nom artístic.[Comics 9]

A la pel•lícula de 2012 The Dark Knight Rises, Bruce Wayne deixa el residu de la seva propietat a Alfred, inscrivint-lo en el testament com Alfred J. Pennyworth .

Família[modifica]

 • Jarvis: el pare d'Alfred tant en continuïtat de la pre- crisi com a New 52.
 • Mademoiselle Marie: una heroïna de guerra amb la qual Alfred (mentre treballa com a agent d'intel•ligència a França) té una filla en continuïtat abans de la crisi.[Comics 10]
 • Julia Remarque: filla d'Alfred de Mademoiselle Marie.[Comics 10]
 • Wilfred Pennyworth: el germà d'Alfred, a Wilfred es fa referència a finals dels anys 1960 i principis dels 70[Comics 11] i es menciona a la pel•lícula de 1997
 • Margaret Wilson de Pennyworth: Alfred i la germana de Wilfred Pennyworth, a la pel•lícula de 1997 Batman i Robin.
 • Daphne Pennyworth: la neboda d'Alfred Pennyworth, filla de Wilfred Pennyworth, Daphne va aparèixer breument a finals dels anys 1960 / principis dels anys 70.
 • Barbara Wilson: la neboda d'Alfred, filla de Margaret Wilson de Pennyworth a la pel•lícula de 1997 Batman i Robin.

Habilitats, recursos i habilitats[modifica]

Un home altament intel•ligent i amb recursos, Alfred dirigeix les operacions quotidianes de la Mansió Wayne i manté al seu voltant gran part dels equips de la Batcova. Antic actor, pot utilitzar les seves habilitats d'actuació i dissimular per ajudar a Batman al camp quan sigui necessari, i fins i tot és capaç d'imitar de manera convincent Bruce Wayne al telèfon, a més de donar a Bruce diverses lliçons que l'ajudin a mantenir les seves coartades. També ha proporcionat primers auxilis fins a la suturació de ferides i retirada de bales, i també suport tàctic ocasional. També és capaç de realitzar una artroscòpia i altres procediments mèdics avançats, limitant així, si no eliminant, la necessitat de tractament mèdic hospitalari fins i tot davant de lesions greus, que ajuden a mantenir la identitat secreta de Batman assegurant que Bruce Wayne no hagi de visitar cap hospital per ferides que li han causat com a Batman. No obstant això, Batman encara requereix tractament mèdic professional quan Bane es trenca l'esquena (Batman: Knightfall) i les maquinacions de Hush donen com a resultat una fractura del crani (Batman: Hush). En aquestes ocasions, Alfred admet que les seves pròpies habilitats no són adequades per a aquests procediments mèdics.

Tot i que no és tan especialista en arts marcials com Bruce Wayne, Alfred té els seus recursos. En una història en la qual és segrestat, s'escapa fàcilment i supera els seus captadors sense arrugar el tall del seu vestit. Més tard es va esmentar que havia estat segrestat sense èxit 27 vegades (cal destacar, però, que aquests esdeveniments tenen lloc en els còmics de Gotham Adventures, basats en les aventures animades de Batman, i no dins de la continuïtat estàndard DCU).[Comics 12] Durant Batman: The Resurrection of Ra's al Ghul, Ubu, el guardaespatlles de Ra's al Ghul, tracta d'utilitzar Alfred com a ostatge, només per ser inhabilitat per un punxó de Alfred ben cronometrat.

Presumptament per la seva manca de superpoders, l'entrenament de combat avançat que tenen els altres associats de Bruce, i per l'edat d'Alfred, Alfred és l'únic membre de la "família Batman" que a Bruce no li importa utilitzar una arma de foc, en el seu cas afavorint una escopeta quan es tracta atacs directes a la seva persona.

Els temes actuals dels diversos còmics de Batman semblen indicar que Alfred és un pioner i també ha dominat diversos camps de cria de roses (fins i tot creant la seva pròpia, "Pennyworth Blue"), programació informàtica, enginyeria elèctrica, enginyeria química, enginyeria mecànica, la nanotecnologia i la biotecnologia, mentre ell mateix construeix, programa, i manté gran part de la tecnologia de Batman de propera generació, com ara el Batcomputer[Comics 13]

Altres versions[modifica]

A All Star Batman and Robin the Boy Wonder, de Frank Miller i Jim Lee, Alfred és un individu més dur amb un fons diferent. Després de l'assalt de Batman a la policia corrompuda de Gotham City, Alfred i Vicki Vale es troben atrapats en el devastador naufragi de cotxes que Batman crea (sense tenir coneixement de la seva presència) i Vale està ferida de gravetat. Alfred es veu, sense camisa i musculat, aplicant un torniquet i, generalment, pren el control de la situació. Se'l descriu com un metge de la Royal Air Force i ex del servei secret britànic.

Batman: The Dark Knight Returns[modifica]

A Batman: The Dark Knight Returns, un ancià Alfred segueix exercint com a majordom de Bruce, plorant els pocs contactes socials de Bruce mentre continua servint fidelment al seu amo fins i tot després que Bruce tornés a ser Batman després d'una jubilació de deu anys. A la conclusió de la història, havent-se establert a la Mansió Wayne per autodestruir-se per protegir els secrets complets de Bruce Wayne després de la seva mort falsificada durant la seva lluita amb Superman, Alfred mor d'un ictus, i els seus últims pensaments són considerar el més adequat que hauria de morir igual que la Mansió Wayne deixa d'existir.

A la seqüela, Batman: The Dark Knight Strikes Again l'ordinador de la Batcova s'ha programat amb una intel•ligència artificial anomenada i aparentment modelada per Alfred, fins al punt que es refereix a Bruce com a "Sir".

Earth One[modifica]

Alfred apareix com un personatge principal a Batman: Earth One de Geoff Johns i Gary Frank. En aquesta encarnació, Alfred va ser membre dels Royal Marines. Alfred es va trobar amb Thomas Wayne durant un destí al Pròxim Orient i els dos es van convertir en bons amics. Durant una batalla, Alfred va salvar la vida de Thomas però va perdre la cama dreta en el procés. També s'entén que tant ell com Thomas guardin un secret traumàtic. Alliberat de tornada a la seva llar a Londres, Alfred va rebre un regal de Thomas en forma de cama protètica molt cara. Més tard va viatjar a la ciutat de Gotham per visitar el seu amic i es va trobar que va arribar la nit d'un esdeveniment de campanya per a l'oferta de Thomas a l'alcaldia. Per por al seu amic després d'haver sentit a parlar de les amenaces de mort a la seva vida, Alfred va intentar parlar de Thomas per no anar al cinema amb la seva dona i el seu fill, però Thomas es va negar a permetre que les amenaces li impedissin de gaudir de la seva nit setmanal de cinema amb Martha i Bruce.

Més tard aquella nit, Alfred va ser cridat a la comissaria. Thomas i Martha havien estat assassinats per un malfactor fora del cinema i Bruce havia quedat orfe. Al xoc d'Alfred, va descobrir que Thomas i Martha l'han nomenat tutor legal de Bruce fa temps. Segurament, Alfred encara va fer la seva missió de criar a Bruce a mesura que creixia.

Quan Bruce va agafar la seva personalitat de Batman i va començar la guerra contra el crim, Alfred va assumir de mala gana el paper de confident i assessor, tot sovint dient a Bruce que només portés una pistola en lloc d'un cinturó ple d'aparells no testats. Alfred després va salvar la vida de Bruce disparant a l'alcalde Oswald Cobblepot.

Tot i que Alfred es va presentar al Bruce de vuit anys com el seu majordom, és obvi que mai no exerceix de servent en la història, com a tutor i mentor de Bruce. No obstant això, és reclutat per Thomas com a cap de seguretat de la seva família abans de la mort de Thomas i la seva dona. Ell també és un artista marcial hàbil i forma a Bruce les habilitats de combat que finalment utilitzaria com a Batman. Té una filla que viu a Seül amb la seva mare, on Alfred abans havia treballat en una empresa de seguretat, cosa que implica l'existència de Julia Remarque en aquesta continuïtat.[Comics 14]

Elseworlds[modifica]

Alfred apareix a la sèrie Elseworlds Superman & Batman: Generations. Serveix a la família Wayne abans de morir el 1967, però el seu esperit es manté al voltant per donar-li consells a Bruce. A les Two Generations, fa la seva última aparició el 1975, quan convenç Dick Grayson de no matar el Joker. Aconsegueix convèncer Dick per passar-se, però en el procés la seva pròpia ànima es creua, el que significa que no pot tornar.

A Batman: Castle of the Bat, Alfred es reimagina com el retronat Alfredo, l'"Igor" del doctor Bruce Wayne, els experiments del qual el veuen reviure el cervell del seu pare al cos del gegant "Bat-Man". D'acord amb el seu paper com a 'Igor', Alfredo es veu sovint obligat a frustrar les frustracions del seu amo amb la situació en què Thomas Wayne renaixent s'escapa a perseguir els camins de carretera com el monstruós 'Bat-Man', però Bruce sempre demana disculpes ràpides per la seva accions.

A Batman: Dark Allegiances, Alfred segueix sent el majordom de Bruce Wayne, ja que Bruce s'enfronta a diverses versions de temes feixistes dels seus enemics durant els anys trenta, però després que el govern sol•liciti a Bruce que esdevingui un agent oficial nord-americà durant la Segona Guerra Mundial, Alfred s'uneix a Bruce i Selina Kyle al camp com a "nou" Robin.

A Batman: Dark Knight Dynasty, en una línia de temps en què els Waynes mai no van ser assassinats, Alfred ajuda Bruce a investigar les morts dels seus pares quan aparentment cauen del seu àtic (revelat per haver estat fet per la influència de Vandal Savage l'Espantaocells quan els Waynes van amenaçar el seu pla d'adquirir el meteor que li donava els seus poders). Mentre estudia la informació disponible sobre el meteor després que Bruce determini la seva connexió amb els esdeveniments, Alfred descobreix un registre de la lectura insòlita d'energia que emet, però desencadena una trampa que destrueix la Mansió Wayne i el mata. Cinc segles després, la descendent de Bruce, Brenda Wayne, descobreix una gravació fragmentada d'Alfred i la lectura d'energia que l'ajuda en les seves pròpies investigacions sobre les activitats de Savage.

A League of Justice, on la Justice League existeix en un món on la màgia és important, Alfred es reinventa com a figura similar al zombi, reforçant la idea de Bruce que la ciència és més fiable que la màgia malgrat el seu major poder potencial.

Alfred té un paper destacat en la trilogia "Vampire Batman" on Batman es converteix en vampir per lluitar contra Dràcula,[Comics 15] forjant les armes de Batman perquè s'utilitzin contra els membres restants de la família de Dràcula[Comics 16] i posteriorment treballant amb el comissari Gordon després de Batman sucumbeix als seus instints vampírics i comença a matar als seus vells enemics. A la conclusió de la trilogia, amb Gordon sent caçat per Two-Face i Killer Croc a les restes del Batcova, Alfred sacrifica la seva vida per permetre al Batman actualment afeblit beure la seva sang, donant al seu antic amo la força per salvar a Gordon i el mateix Gotham una última vegada abans que es permeti morir per acabar amb l'amenaça que s'ha convertit.[Comics 17]

Earth-3[modifica]

Durant l'esdeveniment de la "Trinity War" de The New 52, es revela que el líder de la Societat secreta és Alfred de la Terra-3 que serveix Owlman del Sindicat del Crim d'Amèrica.[15] Els flashbacks revelen que Alfred va ajudar a Thomas Wayne Jr. a matar els seus pares i el seu germà quan era un nen, Owlman va reflectir que Alfred era l'únic membre de la seva família que podia controlar.

Injustice[modifica]

Injustice: Gods Among Us[modifica]

A la vinculació en còmic al videojoc, Alfred es va mantenir fidel a Bruce fins i tot quan Bruce va començar la Insurgència i es va oposar a Superman i va exposar la seva identitat secreta. Quan Superman envaeix la Batcova i trenca l'esquena de Batman, Alfred ingereix la píndola 5-U-93-R (que proporciona a una persona força i durabilitat sobrehumana) i sotmet a Superman, trencant-li el nas i derrotant-lo. Alfred porta Bruce a la torre del destí, on Zatanna i el Doctor Fate s'amaguen i guareixen a Bruce. Durant més de set mesos, Alfred supervisa la lenta recuperació de Bruce. Quan la Insurgència va començar el seu atac contra el règim de Superman, Alfred proporciona una bala amb punta de Kriptonita a Black Canary perquè es pugui enfrontar a Superman.

En els anys següents, Alfred va seguir sent el cuidador de la Mansió Wayne malgrat l'absència de Bruce, i encara va mantenir una estreta relació amb Damian Wayne malgrat la decisió de Damian d'unir-se a Superman. Superman el rep a l'Any Cinquè, el kryptonià que vol conèixer la sempre atractiva ubicació de Batman. Alfred, sense saber on es troba Batman i no està disposat a ajudar-lo, ignora Superman. Finalment és assassinat per Victor Zsasz, a qui Superman va enviar per obtenir informació sobre la ubicació de Batman. La seva mort empeny Batman a amagar-se per enfrontar-se a Zsasz i Damian, matant a Zsasz per venjança. A la seqüela del joc, Injustice 2, Zsasz és assassinat l'Any 1 per Damian, deixant inexplicable la mort d'Alfred en la continuïtat, però aquesta caiguda de Superman és referenciada per Harley Quinn.

Injustice 2[modifica]

En el còmic previ a Injustice 2, Ra presenta un pla per aconseguir l'equilibri mundial i Damian segresta el cadàver d'Alfred i el ressuscita a través de la Bassa de Llàtzer per utilitzar-lo com a ostatge contra Batman. Com que Alfred va morir durant molt de temps, el porten de nou en un estat similar al zombi i requereix una atenció mèdica constant de Damian. Al recuperar-se, al mateix temps que presencia Batman i Damian intentant-se matar-se, un Alfred recuperat completament els deté i els diu que la seva mort no va ser ni les falles de Damian ni de Bruce, intentant reconciliar-los. Malauradament, quan Jaime Reyes, l'actual Blue Beetle i Diablo destrueix involuntàriament tots els suposats animals extingits, Alfred està ara sota la seguretat de la Insurgència. Al tornar a la mansió de Wayne per a la seva recuperació, es revela que l'efecte secundari de la resurrecció d'Alfred va causar que se li oblidés completament les víctimes anteriors que recordava durant la caiguda de Superman i el règim de cinc anys, com l'assassinat accidental de Damian de Dick Grayson, només per Batman aconsegueix recordar-li això. Alfred finalment deixa Bruce i la Mansió Wayne ja que se sent incomplet des de la seva resurrecció.

Tangent Comics[modifica]

Alfred fa una aparició molt breu a Llanterna Verda de Tangent Comics One Shot en 1997, en una història que gira entorn de les versions tangents de King Faraday i Roy Raymond. En aquesta versió Alfred Pennyworth és el cap d'un imperi editorial que posseïa "The House Of Mystery".

Tiny Titans[modifica]

Alfred apareix a Tiny Titans, i sovint ha de fer que Robin estigui al racó de pensar perquè s'ha portat malament.

Batman: The Murder Machine[modifica]

En una realitat alternativa representada en el crossover dels Metals, Alfred és assassinat per Bane, cosa que va instar Bruce a demanar ajuda a Cyborg per completar el "Protocol Alfred", una versió d'intel•ligència artificial d'Alfred, creada per permetre a Batman mantenir algun aspecte del seu "pare" amb ell. Un cop finalitzat el Protocol Alfred, la seva resolució per protegir el seu "fill" es tradueix en que la versió de l'AI d'Alfred va assassinar tota la galeria de Batman de Batman, fusionant-se definitivament amb el seu 'fill' com a part d'aquest objectiu.[16]

The Batman Who Laughs[modifica]

Durant la "revançada" amb el Batman que riu: un Batman que estava contaminat pels mateixos productes químics que van crear el Joker, el Batman Who Laughs afirma que Alfred és l'únic membre de la seva antiga família que va deixar viu al seu món, el Batman Who Laughs tempteja Alfred amb els suggeriments que el seu jo original encara estava 'viu' dins d'ell fins que va corrompre Alfred per mantenir-li lleial tot i reconèixer que Batman era ara un monstre, tot i que Alfred nega que mai faria tal cosa.

Nightwing: The New Order[modifica]

En aquesta realitat alternativa, Nightwing acaba amb un feu continu entre éssers superpoderosos activant un dispositiu que depreda el noranta per cent de la població superpoderosa. Això es genera en un futur en què les superpotències estan prohibides i qualsevol ésser súper potent ha de prendre medicaments inhibidors o estar contingut i estudiat si els medicaments no funcionin. Quan Bruce va morir durant el feu, Alfred es va quedar amb la seva propietat i es va traslladar a Arizona mentre permetia a Dick Grayson i al seu fill quedar-se a la Mansió Wayne. Tot i que Alfred no aprova la croada de Grayson contra els superhumans després de la mort de Bruce, Alfred de vegades visita a l'antic heroi. Quan Grayson descobreix que el seu fill Jake començava a desenvolupar poders, la seva casa és envaïda per la seva pròpia força policial, els croats per endur-se a Jake. Alfred, rebutjant quedar-se malalt com li passaria quan hom perd els seus poders, intenta atacar un membre de la policia i és mort en resposta.[17]

En altres mitjans[modifica]

Televisió[modifica]

Acció en directe[modifica]

 • Alan Napier va interpretar Alfred a la sèrie de televisió Batman protagonitzada per Adam West i Burt Ward. No es va utilitzar cap cognom i no es va introduir "Pennyworth" als còmics fins després que la sèrie acabés la producció.
 • Ian Abercrombie va interpretar a Alfred Pennyworth en la sèrie de televisió Birds of Prey. Abercrombie havia interpretat anteriorment el personatge en un anunci de televisió de 1997 promocionant el llançament en vídeo de la pel•lícula Batman & Robin.
 • Al crossover d'Elseworlds, Kate Kane va dir que la contrasenya del wi-fi de Wayne Enterprises és Alfred.
 • Sean Pertwee retrata una versió més jove i més mortal d'Alfred Pennyworth a la sèrie de la precuela Batman Gotham.[18][1]
 • Bruno Heller i Danny Cannon, el creador i productor executiu de Gotham respectivament, desenvoluparan una sèrie de televisió de deu episodis sobre Alfred Pennyworth. Titulada Pennyworth retratada per Jack Bannon, la sèrie actua com a història d'origen per a Alfred durant els seus dies més joves, i explorarà el seu passat com a soldat al SAS.[19][20][21][22]

Animació[modifica]

Cinema[modifica]

 • William Austinva interpretar a Alfred en el serial de Batman en 1943. L'aspecte d'Austin va influir en el canvi del disseny d'Alfred pel d'Alfred ras i net original d'Alfred.
 • Eric Wilton va interpretar a Alfred en el serial de 1949 Batman and Robin.
 • Alan Napier va interpretar Alfred en el film d'acció en directe de Batman de 1966, basat en la sèrie de televisió dels anys 60.
 • Michael Gough va interpretar Alfred Pennyworth a la sèrie de pel•lícules de Batman de Tim Burton/Joel Schumacher. A les pel•lícules, es mostra l'incansable i fidel majordom de Bruce, que ha estat al servei de la família Wayne des de petit, i fins i tot es va convertir en el seu tutor legal/figura paterna. Malgrat el seu disgust per la manca de vida social de Bruce, el recolza en les seves activitats com a vigilant: Batman, i és el seu ajudant, i també fa notícies sarcàstiques sobre la feina del seu patró com a vigilant. A la quarta pel•lícula Batman & Robin, té una neboda anomenada Barbara Wilson que es converteix en Batgirl. Gough també va interpretar a Alfred en un anunci de Diet Coke de 1989, a la presentació de ràdio-drama de la BBC de l'arc d'història Knightfall" dels còmics de Batman i en una sèrie de publicitats OnStar amb Batman. A les escenes flashback de Batman & Robin, un jove Alfred és interpretat per Jon Simmons.
 • Michael Caine va interpretar a Alfred Pennyworth en The Dark Knight Trilogy. És un antic suboficial del SAS d' elit de l'exèrcit britànic. És un veterà de les expedicions de servei de l'exèrcit britànic a Malàisia, Iemen, Alemanya de l'Oest, Irlanda del Nord (dues vegades) contra l'IRA i a Xipre.
  • A Batman Begins, és el tutor legal de Bruce Wayne després que Thomas Wayne i Martha Wayne siguin assassinats per Joe Chill. Quan Bruce s'esvaeix durant set anys i és declarat mort pel director general de Wayne Enterprises, William Earle, per reclamar les seves accions, aquest pla es veu frustrat perquè Bruce ho va deixar tot a Alfred. Després que Bruce torni a entrenar a la Lliga de les Ombres, a Alfred se li diu que el seu objectiu es converteix en un símbol per espantar els criminals de la ciutat de Gotham. Alfred ajuda Bruce a organitzar l'ordre de les eines necessàries perquè Bruce es converteixi en Batman, i anima a Bruce a fingir una vida social per desviar l'atenció de la idea que ell podria ser Batman. Quan la Lliga de les Ombres ataca Mansió Wayne, Alfred salva Bruce quan es troba atrapat sota un feix i es reunirà el fill substitut per reprendre la seva lluita per salvar Gotham. Després, Alfred ofereix alguns suggeriments sobre com actualitzar la Batcova.
  • A The Dark Knight, Alfred i Bruce Wayne s'han traslladat a un àtic del centre i el Batcova s'ha traslladat al port de Gotham mentre es reconstrueix la Mansió Wayne. Quan Bruce viatja a Hong Kong per capturar un comptable de la màfia, Alfred inventa una coartada per a Bruce. Mentre reflexiona sobre el regnat del terror del Joker a Gotham, Alfred recorda un relat de la seva trajectòria anterior com a agent d'intel•ligència britànic sobre un bandit que busca emocions amb l'objectiu d'explicar a Bruce que alguns homes "només volen que el món cremi". Rachel Dawes té a Alfred la tasca de lliurar a Bruce una carta "quan arribi el moment". Després de la mort de Rachel, Alfred llegeix la carta i descobreix que es casaria amb Harvey Dent. Després va cremar la carta, reflectint que, de la mateixa manera que la gent de Gotham hauria de creure en Dent, Bruce havia de creure que Rachel l'estimava.
  • A The Dark Knight Rises, Alfred s'ha preocupat, ja que Bruce no va passar de Rachel o Batman vuit anys després. Alfred revela que durant l'absència de Bruce, sovint visitava un restaurant a Florència amb la fantasia que un dia veuria Bruce allà, establert i feliç. Alfred ajuda de mala gana a Bruce a esbrinar informació sobre el mercenari Bane. Després de la primera trobada de Batman amb Bane, Alfred tem que Bruce es pugui matar i amenaci de sortir per dissuadir a Bruce. Alfred llavors li diu a Bruce que Rachel volia casar-se amb Harvey Dent i que va cremar la seva carta per protegir els sentiments de Bruce. Enfadat i ferit, Bruce ordena que Alfred se'n vagi. Alfred torna quan Batman aparentment es sacrifica per salvar Gotham i assisteix al funeral de Bruce amb el comissari James Gordon, Lucius Fox i el detectiu John Blake. Sobre la tomba de Bruce, Alfred es disculpa amb tristesa davant Thomas i Martha per no haver protegit el seu fill. Quan Alfred torna al restaurant florentí, mira per veure a Bruce viu i sopant amb Selina Kyle. Intercanuen coneixent somriures i Alfred se'n va, content que Bruce hagi començat a seguir amb la seva vida.
 • Jeremy Irons interpreta Alfred a DC Extended Universe.
  • A Batman v Superman: Dawn of Justice,[24] tot i ser lleial a Bruce, plora subtilment la inexistent vida social del seu amo i intenta actuar com a influència humanitzadora, com intentar descoratjar Bruce d'utilitzar una mostra de criptonita salvada per Lex Luthor contra Superman, tement-se que un acte així corrompés la seva ànima. Després que Bruce accepti Superman com a aliat després d'haver assabentat que es criava com a humà amb una família humana i que Luthor els ha jugat tots dos, Alfred pilota el Batplane de forma remota mentre Bruce salva Martha Kent.
  • Irons reprèn el seu paper a la pel•lícula Justice League.[25]
 • Douglas Hodge interpreta Alfred Pennyworth a la pel•lícula Joker, independent de la DCEU.[26]

Animació[modifica]

Videojocs[modifica]

Lego series[modifica]

Arkham series[modifica]

 • Alfred Pennyworth és un personatge secundari de la franquícia Batman: Arkham, on es doblat per Martin Jarvis a la sèrie principal i Hugh Fraser al joc VR.[30]
 • La biografia d'Alfred Pennyworth es pot desbloquejar a Batman: Arkham Asylum. El jugador ha d'escanejar una placa que descrigui una de les donacions de Bruce Wayne al Arkham Medical Center.
 • Es fa referència constantment a Alfred a Batman: Arkham City, tot i que el personatge no fa una aparença real, roman en constant contacte radiofònic amb els jugadors a mesura que avança la història del joc i apareix la seva biografia.
 • A Batman: Arkham Origins, el personatge fa la seva primera aparició en joc a la sèrie, ja que la precuela mostra la seva mentalitat diferent envers les aventures de Bruce Wayne com Batman. Al llarg del joc, hi ha diverses situacions en què ell desaprofita les tècniques que Batman utilitza. Batman sembla mantenir a Alfred a distància, sovint es mostra aprofitant el seu majordom i fent desaparèixer qualsevol intent d'escalfor. Quan els assassins contractats es dirigeixen a Batman, Alfred li demana que abandoni la seva persona vigilant, però les seves paraules cauen en orelles sordes. Bane sap que Batman i Bruce Wayne són el mateix. Irromp a la Batcova i colpeja Alfred a prop de la mort abans que Batman pugui arribar a ell a causa de que va haver de desviar-se per derrotar Firefly. Arribat a temps per veure morir Alfred, Batman és capaç de salvar-lo per cops elèctrics dels manivells d'Electrocutioner que van ajudar a reanimar el cor d'Alfred. L'esdeveniment deixa a Batman tan agitat que considera renunciar a salvar la ciutat. Amb la seva comprensió de Batman renovada, Alfred el convenç perquè continuï lluitant. Després d'això, continua ajudant Batman mentre viatja a la presó de Blackgate per aturar el caos. Aquesta vegada, Batman mostra agraïment cap a Alfred. Al DLC, "Cold and Cold Heart", Alfred està present amb Bruce Wayne en una festa a la Mansió Wayne que commemora Ferris Boyle fins que Mr. Freeze xoca la festa amb la colla de Penguin per capturar a Boyle. Quan Bruce es converteix en Batman, va poder rescatar Alfred i els altres ostatges.
 • A Batman: Arkham Knight, torna a contactar amb Batman durant tot el joc mitjançant un projector hologràfic que proporciona a Batman informació valuosa. Al final del videojoc, on es revela la identitat secreta de Batman, ell i Alfred són presumptament assassinats en una gran explosió a la Mansió Wayne quan Alfred introdueix la contrasenya "Martha" com a part del Protocol Knightfall, tot i que és possible que hagin fingit les seves morts.

Telltale's Batman[modifica]

 • Alfred Pennyworth apareix tant a Batman: The Telltale Series i la seva seqüela Batman: The Enemy Within, amb veu d'Enn Reitel.
 • A la primera temporada, com la majoria de les interpretacions, Alfred és l'amic íntim i tutor de Bruce. No obstant això, després que els llaços de Thomas Wayne amb la corrupció es revelin, la seva amistat es trenca quan se li demostra que Alfred ho sabia. Malgrat això, Alfred continua donant suport a Bruce en el camp i l'ajuda en la seva batalla contra els fills d'Arkham. En l'episodi final, Alfred és segrestat i torturat pel grup i la seva líder, Lady Arkham, com a part de la retribució contra la família Wayne. Deixa pistes perquè Bruce el trobi i és rescatat durant l'últim enfrontament de Batman amb Lady Arkham. Alfred també pot perdre un ull, depenent de si el jugador tria atacar Lady Arkham en lloc de desemmascarar la seva seguretat.
 • En la segona temporada, titulada The Enemy Within, Alfred continua donant suport a Bruce, tot i patir estrès postraumàtic després del seu segrest i tortura. Després de la mort de Lucius Fox, es converteix en el més proper aliat de Bruce, però suggereix portar una altra persona a l'equip. Després de caure inconscient a la Batcova, decideix apartar-se d'ajudar a Bruce com a vigilant, portant-se a adonar-se que Bruce només va cap al camí autodestructiu que dirigeix el seu pare. Segons si Bruce decideix deixar de funcionar com Batman o continuar les seves activitats de vigilant, Alfred es quedarà o el deixarà per tornar al Regne Unit.

Miscel·lània[modifica]

Alfred Pennyworth es presenta al còmic digital Smallville - Temporada 11 basat en la sèrie de televisió.

Notes[modifica]

 1. Bill Finger (guió), Sheldon Moldoff (dib), Joe Giella (ent). "Gotham Gang Line-Up!" Detective Comics 328 (juny 1964), DC Comics
 2. Gardner Fox (guió), Sheldon Moldoff (dib), Joe Giella (ent). "Inside Story of the Outsider!" Detective Comics 328 (octubre 1964)Detective Comics #356 in 1966
 3. Mort Weisinger (e), Jerry Robinson (a). "Conversational Clue" Batman 22 (April–May 1944), DC Comics
 4. Jerry Robinson (a). "Elusive London Eddie" Batman 36 (August–September 1946)
 5. Scott Snyder, James Tynion IV (e), Albuquerque, Rafael (a), McCaig, Dave (col). "Fall of the House of Wayne" Batman v2, 9-11 (July–September 2012), DC Comics
 6. Don Cameron (e), Dick Sprang (a). "Alfred, Private Detective" Detective Comics 96 (February 1945)
 7. Frank Robbins (guió), Irv Novick (dib), Dick Giordano (ent). "Angel-- or Devil!" Batman 216 (November 1969)
 8. Bill Finger (guió), Sheldon Moldoff (dib), Stan Kaye (ent). "Ace, the Bat-Hound!" Batman 92 (June 1955)
 9. Grant Morrison (guió), Tony Daniel (dib), Sandu Florea (ent). "Batman R.I.P.: Batman in the Underworld" Batman 677 (July 2008)
 10. 10,0 10,1 Detective Comics #501-502
 11. Alan Burnett (guió), Dustin Nguyen (dib), Derek Fridolfs (ent). "Torment" Superman/Batman 37-42 (Late August 2007 - Early January 2008), DC Comics
 12. Scott Peterson (guió), Craig Rousseau (dib), Terry Beatty (ent). "Captive Audience" Batman: Gotham Adventures 16 (September 1999), DC Comics
 13. Michael Green (guió), Denys Cowan (dib), John Floyd (ent). "Lovers & Madmen, Part Two: Peace in Arms" Batman Confidential 8 (October 2007), DC Comics
 14. Batman: Earth One
 15. Doug Moench (guió), Kelley Jones (dib), Malcolm Jones (ent). 'Batman & Dracula: Red Rain' (1991), DC Comics
 16. Doug Moench (guió), Kelley Jones (dib), Malcolm Jones (ent). 'Batman: Bloodstorm' (1994), DC Comics
 17. Doug Moench (guió), Kelley Jones (dib), Malcolm Jones (ent). 'Batman: Crimson Mist' (1998), DC Comics

Referències[modifica]

 1. 1,0 1,1 1,2 Marechal, AJ «Fox's 'Gotham' Casts Classic 'Batman' Characters the Penguin, Alfred Pennyworth» (en anglès). Variety, 11-02-2014 [Consulta: 5 febrer 2020].
 2. Mackie, Rob «Batman Begins review». The Guardian [Londres], 21-10-2005 [Consulta: 20 febrer 2007].
 3. Tilley, Steve «Michael Caine one tough butler». CANOE. Edmonton Sun, 13-06-2005 [Consulta: 20 febrer 2007].
 4. «Comic Book Awards Almanac». Users.rcn.com. Arxivat de l'original el 7 gener 2009. [Consulta: 25 desembre 2010].
 5. Daniels, Les «Batman: The Complete History». , 21-10-1999.
 6. Batman #16, April-May 1943
 7. Batman #216, November 1969
 8. Detective Comics #96, February 1945
 9. Batman: Eternal #9
 10. Batman: Eternal #21
 11. Batman: Eternal #22
 12. Batman Eternal #47
 13. Batman (vol.2) #49
 14. Batman (vol.2) #51
 15. Justice League Vol. 2 #23
 16. Batman: The Murder Machine #1
 17. Nightwing: The New Order(2017)
 18. «Fox's Batman Prequel 'Gotham' Casts Penguin, Alfred». The Hollywood Reporter, 11-02-2014.
 19. «Breaking News: Alfred Takes the Stage in New EPIX Series "Pennyworth"». DC Comics, 15-05-2018.
 20. Goldberg, Lesley (May 16, 2018). «'Gotham' Boss Sets New Batman Prequel Series at Epix (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Consulta: May 16, 2018. 
 21. Charles, Murphy «EXCLUSIVE: Details on DC and Epix Network's 'PENNYWORTH'». That Hastag Show, 22-08-2018 [Consulta: 22 agost 2018].
 22. Andreeva, Nellie (October 15, 2018). «'Pennyworth': Jack Bannon To Star In Title Alfred Role On Epix's Batman Prequel». Deadline Hollywood. Consulta: October 15, 2018. 
 23. [enllaç sense format] http://www.behindthevoiceactors.com/tv-shows/DC-Super-Heroes-Batman-Be-leaguered/voice-credits/
 24. «Jesse Eisenberg and Jeremy Irons Join the Cast of Warner Bros. Pictures' Untitled Superman/Batman Film from Director Zack Snyder». Business Wire, 31-01-2014.
 25. Friedman, Roger. «Exclusive: Jeremy Irons Will Bring Batman's Alfred to "Justice League of America"». Showbiz 411, 01-05-2016. [Consulta: 1r maig 2016].
 26. Couch, Aaron. «Joker' Finds Its Young Bruce Wayne and Alfred Pennyworth», 23-10-2018. [Consulta: 23 octubre 2018].
 27. Kit, Borys (November 3, 2015). «'Lego Batman' Finds Alfred with Ralph Fiennes (Exclusive)». The Hollywood Reporter. 
 28. «サイト名» (en japanese). Arxivat de l'original el de setembre 25, 2020. [Consulta: 4 abril 2018].
 29. Game Informer features a two-page gallery of the many heroes and villains who appear in the game with a picture for each character and a descriptive paragraph. See "LEGO Batman: Character Gallery", Game Informer 186 (October 2008): 92.
 30. «Voice Of Alfred Pennyworth - Batman | Behind The Voice Actors». Behind The Voice Actors. [Consulta: 25 setembre 2017].

Enllaços externs[modifica]