Alfred Tarski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlfred Tarski

Alfred Tarski (1968) (1968) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(pl) Alfred Tajtelbaum Modifica el valor a Wikidata
14 gener 1901 Modifica el valor a Wikidata
Varsòvia (Tsarat de Polònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 octubre 1983 Modifica el valor a Wikidata (82 anys)
Berkeley (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaBerkeley Modifica el valor a Wikidata
President Association for Symbolic Logic
1944 – 1946
← Cooper Harold LangfordErnest Nagel → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióCatolicisme Modifica el valor a Wikidata
FormacióUniversitat de Varsòvia (1918–1924)
Szkoła Mazowiecka (1915–1918) Modifica el valor a Wikidata
Tesi acadèmicaO wyrazie pierwotnym logistyki  (1924 Modifica el valor a Wikidata)
Director de tesiStanisław Leśniewski Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballLògica, teoria de models i matemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic, filòsof Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Califòrnia a Berkeley (1942–1973)
Institut d'Estudis Avançats de Princeton (1941–1942)
City College de Nova York (1940–1940)
Universitat Harvard (1939–1941)
Liceu Stefana Żeromskiego (1925–1939)
Universitat de Varsòvia (1924–1939) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
ProfessorsJan Lukasiewicz Modifica el valor a Wikidata
AlumnesJan Kalicki Modifica el valor a Wikidata
Influències
Obra
Estudiant doctoralSolomon Feferman, Haim Gaifman, Bjarni Jónsson, Jerome Keisler, Roger Maddux, Richard Montague, Andrzej Mostowski, Julia Robinson, Robert Vaught, George McNulty, James Monk, Frederick Thompson, Wanda Szmielew, Leonard Gillman, Anne Morel, Don Pigozzi, Edgar C. Smith, Jr., John Doner, Louise Lim, Robert Bradford, Haragauri Gupta, Judith (Kan) Ng, Charles Martin, William Hanf, Benjamin Wells, III i Chen Chung Chang Modifica el valor a Wikidata
Localització dels arxius
Família
CònjugeMaria Witkowski
ParesIgnacy Teitelbaum i Rosa Prussak
Premis

Alfred Tarski (Varsòvia, 14 de gener de 1901 - Berkeley, 26 d'octubre de 1983) va ser un filòsof polonès especialitzat en lògica i un matemàtic destacat. Va haver de deixar el seu país per l'avanç dels nazis (era de família jueva) i es va refugiar als Estats Units fins a la seva mort.

Vida[modifica]

Tarski va néixer en una família jueva a Varsòvia quan encara la ciutat era sota sobirania russa. El cognom de la família era Tajtelbaum (en polonès) o Teitelbaum (en ídix, alemany), però el van convertir en Tarski en convertir-se al catolicisme el 1924.[1] Després de fer el estudis secundaris en un dels instituts més prestigiosos de Varsòvia,[2] va ingressar el 1918 a la universitat de Varsòvia[3] amb la intenció inicial de fer biologia, però influenciat per Leśniewski va canviar a les matemàtiques i es va doctorar el 1924 amb una tesi dirigida pel mateix Leśniewski.[4]

Tot i que va ser professor assistent a la universitat de Varsòvia a partir de 1924, els seus ingressos eren tan minsos que també era professor de matemàtiques de secundària al Institut Zeromski de Varsòvia,[5] on va conèixer la professora Maria Witkowski, qui es va convertir en la seva dona el 1929.[6] Durant els anys 20's i 30's va publicar diversos articles sobre lògica, teoria de conjunts, grans cardinals, teoria de la mesura i temes connexes de matemàtiques pures,[7] que el van donar a conèixer, concedint-li un prestigi internacional notable.

El setembre 1939, quan el règim nazi va envair Polònia, Tarski es trobava a Boston a invitació de Quine per participar en un congrès científic a la universitat Harvard.[8] Tot i que la seva esposa i els seus dos fills estaven a Polónia, va haver de prendre la dolorosa decisió de quedar-se als Estats Units, ja que com a jueu, el seu futur a Polònia estava compromès; de fet, els seus pares i el seu germà i la cunyada van morir durant l'holocaust. No es va tornar a reunir amb la seva dona i fills fins al 1946 a Berkeley.[9]

Durant els primers anys de la guerra va tenir llocs docents i de recerca temporals a diferents institucions com Harvard, City College de Nova York o Institut d'Estudis Avançats de Princeton, però el 1942 va rebre una oferta, també temporal, de la universitat de Califòrnia a Berkeley que es va convertir en fixa l'any 1945 i en la que va romandre fins al 1968, quan es va convertir en professor emèrit, continuant la seva activitat fins al 1973, en que es va retirar definitivament. Tot i així, va continuar en contacte i ajudant la universitat fins a la seva mort el 1983.[10]

Pensament[modifica]

Va escriure més de 2500 pàgines sobre matemàtiques, sobretot de teoria de grups i geometria. Posteriorment es va ocupar de l'àlgebra. En lògica va seguir Charles Sanders Peirce en la relació dels signes i va redefinir el concepte de deducció, cosa que va permetre formalitzar la metamatemàtica. Igualment va destacar pel seu concepte de veritat semàntica[11] (que va influir en els treballa de Donald Herbert Davidson i Karl Popper, entre d'altres). Segons el valor de veritat hi havia diversos tipus d'elements lògics: individus, funcions, predicats, quantificadors, conjunts i nocions de segon ordre.

Llegat[modifica]

Una prova de la importància del seu llegat és la quantitat de teoremes i conceptes que porten el seu nom, entre els quals destaquen:

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alfred Tarski
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Alfred Tarski» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.
  • Moore, Gregory H. «Tarski, Alfred». Complete Dictionary of Scientific Biography, 2008. [Consulta: 9 abril 2021]. (anglès)
  • «Alfred Tarski». Encyclopaedia Britannica, 1998. [Consulta: 9 abril 2021]. (anglès)
  • «Alfred Tarski». Wikisofia, 2018. [Consulta: 9 abril 2021]. (català)
  • Gómez Torrente, Mario. «Alfred Tarski». Stanford Encyclopedia of Philosophy Archive, 2015. [Consulta: 9 abril 2021]. (anglès)
  • «Alfred Tarski». NNDB, 2019. [Consulta: 9 abril 2021]. (anglès)