Alias Jimmy Valentine (pel·lícula de 1915)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaAlias Jimmy Valentine
Fitxa
DireccióMaurice Tourneur Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióWilliam A. Brady Modifica el valor a Wikidata
Dissenyador de produccióBen Carré Modifica el valor a Wikidata
GuióMaurice Tourneur Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorWorld Film Company Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Estrena22 febrer 1915 Modifica el valor a Wikidata
Durada50 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcap valor
anglès Modifica el valor a Wikidata
RodatgeSing Sing (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Coloren blanc i negre Modifica el valor a Wikidata
Format4:3 Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de ficció criminal i cinema mut Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióFrança Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0004872 Filmaffinity: 583729 Letterboxd: alias-jimmy-valentine AFI: 16407 TMDB.org: 120329 Modifica el valor a Wikidata

Alias Jimmy Valentine és una pel·lícula estatunidenca muda dirigida per Maurice Tourneur, estrenada el 22 de febrer de 1915. Esta basada en un conte de O.Henry titulat A Retrieved Reformation a partir del qual Paul Armstrong va escriure l'obra de teatre Alias Jimmy Valentine (1910). És un dels primers exemples del cinema de gàngsters i va tenir dos remakes més en l'etapa muda del cinema (1920 i 1928). El 1936 es va rodar la pel·lícula The return of Jimmy Valentine" basada en el mateix personatge.

Argument[modifica]

Jimmy Valentine mena una doble vida: durant el dia és un respectable home de negocis però durant la nit és un lladre de caixes fortes. La banda assalta un banc amb èxit però Jimmy perd un botó que fa sospitar la policia. Avisat, decideix fugir en tren amb Cotton, un dels companys. Allà, Jimmy defensa Rose Fay que ha estat atacada per Cotton i acaba llençant-lo fora del tren. Cotton, a l'hospital, per venjar-se, el denuncia a la policia i Jimmy és comdemnat a 10 anys a la presó de Sing Sing.

Tres anys després, durant una visita a la presó amb el seu pare, sots-governador de la presó, Rose reconeix Jimmy i la convenç que ha estat condemnat injustament. Ella obté el seu perdó i és alliberat. Fent-se passar per Lee Randall, Jimmy esdevé ben aviat el caixer en un banc i es manté allunyat dels seus antics còmplices. Per altra banda, Jimmy també assegura al detectiu Doyle, que té una ordre per a detenir el cèlebre lladre, que ell no l'és. Quan la germana petita de Rose queda atrapada accidentalment dins una caixa forta del banc, Jimmy revela la seva identitat en el moment de salvar-la. Rose intercedeix davant Doyle, que esparreca l'ordre de detenció i ells dos es poden abraçar.[1]

Repartiment[modifica]

Producció[modifica]

Algunes escenes de la pel·lícula van ser rodades a la penitenciaria de l'estat de Nova York a la presó de Sing Sing.[2] Fins i tot, Warden Thomas Mott Osborne, governador de Sing Sing apareixia en el pròleg de la pel·lícula. La pel·lícula es va mostrar als reclusos de la presó el 14 de febrer, abans de la seva estrena, ja que Robert Warwick els havia promès que la veurien abans que ningú com a reconeixement de la seva ajuda durant el rodatge. L'agent de premsa de la World Film Corp., Jake Wilk, també apareixia a la pel·lícula.

Referències[modifica]

  1. Klepper, Robert K. Silent Films, 1877-1996: A Critical Guide to 646 Movies (en anglès). McFarland, 2005, p. 173-174. ISBN 9780786421640. 
  2. «Alias Jimmy Valentine | Filmoteca de Catalunya», 19-12-2012. Arxivat de l'original el 2018-01-29. [Consulta: 28 gener 2018].

Enllaços externs[modifica]