Alice Walker

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlice Walker

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Alice Malsenior Walker Modifica el valor a Wikidata
9 febrer 1944 Modifica el valor a Wikidata (80 anys)
Eatonton-Putnam County Library (Geòrgia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Grup ètnicAfroamericà Modifica el valor a Wikidata
FormacióSpelman College (1961–)
Sarah Lawrence College - Grau en Arts (–1965)
Russell Sage College - Philosophiæ doctor Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballPoesia i assaig Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptora, escriptora de literatura infantil, escriptora de contes, guionista, actriu, productora de cinema, educadora, professora d'universitat, poetessa, activista pels drets civils, novel·lista, assagista, activista climàtica Modifica el valor a Wikidata
OcupadorWellesley College Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Obra
Obres destacables
Localització dels arxius
Família
CònjugeMelvyn R. Leventhal (1967–1976), divorci Modifica el valor a Wikidata
ParellaRobert L. Allen Modifica el valor a Wikidata
FillsRonaldo Luis Nazário de Lima Modifica el valor a Wikidata
ParentsReggie Watts (cosí) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Lloc webalicewalkersgarden.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0907504 Allocine: 78119 TV.com: people/alice-walker IBDB: 398542 TMDB.org: 13300
iTunes: 6930652 Musicbrainz: b44abb39-6b22-4267-b1d2-736ceeed1a3e Songkick: 3556551 Discogs: 434705 Goodreads author: 7380 Modifica el valor a Wikidata

Alice Walker (Eatonton-Putnam County Library, 9 de febrer de 1944) nom de ploma d'Alice Malsenior Walker és una escriptora afroamericana i feminista que va rebre el Premi Pulitzer a l'obra de ficció el 1983 per la novel·la El color porpra,[1][2] en la qual es va basar la pel·lícula del mateix nom, dirigida per Steven Spielberg.[3]

Biografia[modifica]

Walker va néixer a Eatonton (Geòrgia, Estats Units), en una família rural[4][5] cherokee, escocesa i irlandesa. Va ser l'octava i última filla de Willie Lee Walker i Minnie Talulah Grant, que eren nets d'esclaus i parcers en una petita comunitat agrícola meridional i vivien en una minúscula cabanya. Segons indica Carmen Alborch en un capítol del seu llibre Lliures, ciutadanes del món, dedicat a aquesta autora, les relacions de Walker amb el seu pare van ser conflictives, especialment quan la jove va mostrar interès pels treballs intel·lectuals.

Sa mare es dedicava al servei domèstic i també era costurera. No suportava els maltractaments i va marxar de casa del seu propi pare, que intentava tractar-la malament. Això sembla indicar que la seva mare va poder ser la figura en la qual es va inspirar per dissenyar Nettie, la germana de la protagonista de la seva principal novel·la.

A més, sa mare –no se sap si de manera conscient o no- va semblar assenyalar-li el seu destí quan, després d'estalviar durant molt de temps, li va regalar tres objectes: una màquina de cosir que li permetria ser independent, una maleta perquè viatgés i tornés, i una màquina d'escriure.

El trauma de la ceguesa[modifica]

Quan als vuit anys jugava amb els seus germans a indis i vaquers, un d'ells li va disparar amb una escopeta de perdigons i va deixar Walker bòrnia per a tota la vida. Per a l'escriptora aquest va ser un esdeveniment que va marcar la seva vida perquè la seva família va tractar el succés com un accident mentre que ella ho considerava un acte totalment deliberat.

D'altra banda, la cicatriu va deixar en ella un profund sentiment de lletjor, aïllament i solitud, i es va veure discriminada per altres nens i nenes, sentint-se incapaç de mirar als ulls altres persones. Probablement això va influir de diverses formes en la seva literatura, ja que, en la seva opinió, el seu desenvolupament com a escriptora es va iniciar perquè va poder quedar-se fora i observar. És a dir, la ferida li va proporcionar consciència i lucidesa.

Carmen Alborch assenyala, a més, que els personatges de les seves novel·les atenen a multitud d'assumptes (socials, polítics, econòmics o culturals, entre d'altres), però aquestes circumstàncies es mouen amb un impuls intern: la consciència. Per això, la qüestió que es repeteix en l'obra de Walker és com canvien les persones i què les fa canviar.

Vida conjugal i amorosa[modifica]

Entre 1967 i 1976 va estar casada amb Mel Leventhal, activista i advocat defensor dels drets humans d'origen jueu, i la parella va tenir una filla, Rebecca Walker, que també és activista i escriptora reconeguda (en el 2000 va publicar les seves memòries, Black White and Jewish (Negra, blanca i jueva, encara no publicada en català), en què descriu la influència negativa de la relació de sos pares sobre la seva infància. Actualment, Walker i la seva filla estan separades. Rebecca va declarar que la seva mare havia escrit que la seva "relació havia estat incongruent durant molts anys, i que ella ja no estava interessada a ser la meva mare." Walker és vegetariana.[6]

El músic i comediant Reggie Watts és cosí segon de Walker.[7]

Walker va parlar obertament de la seva relació amorosa amb la cantautora Tracy Chapman en una entrevista el desembre de 2006 en The Guardian, en què va explicar per què no van fer pública la seva relació, dient que "la relació era encantadora i amorosa i meravellosa, i jo la vaig gaudir per complet, i estava absolutament enamorada d'ella, però no es tractava d'un assumpte de ningú més, era un assumpte nostre."[8]

Obra[modifica]

Walker ha escrit novel·les, relats, assajos i llibres de poemes. Els seus escrits solen centrar-se en les lluites dels afroamericans, especialment les dones, i el seu testimoniatge contra les societats racistes, sexistes i violentes. També escriu sobre el paper de la dona negra en la cultura i la història.

El color porpra[modifica]

El 1982, Walker publicaria el que seria el seu treball més conegut, la novel·la epistolar El color porpra. Es tracta de la història d'una jove dona negra en lluita no sols contra el racisme de la cultura blanca, sinó també contra les actituds fomentades des del patriarcat negre. Aquest llibre va obtenir un absolut èxit comercial. Va acabar convertint-se en un best-seller que el 1985 veuria una adaptació cinematogràfica dirigida per Steven Spielberg, en la qual ella mateixa es va encarregar d'adaptar el guió, i la seva seqüela com a musical de Broadway el 2005.

A més del Premi Pulitzer el 1983, també va guanyar l'American Book Award per aquest llibre.

D'altra banda, el llibre ha rebut nombroses crítiques centrades en la imatge que el llibre dona dels homes afroamericans. Quan va ser publicat, hi hagué crítiques sobre els perfils dels personatges masculins, ja que se'ls descrivia com a abusadors (en el cas d'Alber/Mr) o bufons (com el seu fillastre Harpo). Les crítiques es van intensificar quan la pel·lícula va veure la llum, ja que la seva trama talla una significativa part del llibre en la qual s'explica una reconciliació entre Albert i Celie, la protagonista.

Activisme[modifica]

Walker és una figura molt respectada en la comunitat política liberal pel seu suport a les visions impopulars i no convencionals com a principi personal. Es reconeix obertament bisexual i recolza els drets de les persones quant a la diversitat sexual i ètnica.

La seva principal influència va ser l'activista Howard Zinn, un dels professors del Spelman Collage on ella va estudiar. Alice va passar diversos anys de la dècada dels 60 treballant com a activista pels drets civils. S'ha implicat en causes com l'ambiental, la feminista, la dels drets dels animals, contra el bloqueig a Cuba i contra la mutilació genital femenina.

Referències[modifica]

  1. "National Book Awards – 1983". National Book Foundation. Retrieved March 15, 2012. (With essays by Anna Clark and Tarayi Jones from the Awards 60-year anniversary blog.)
  2. «The 1983 Pulitzer Prize Winner in Fiction». [Consulta: 25 març 2019].
  3. «Alice Walker | enciclopedia.cat». [Consulta: 2 gener 2024].
  4. Bates, Gerri. Alice Walker: A Critical Companion. Greenwood Press, 2005. ISBN 9780313069093. OCLC 62321382. 
  5. Moore, Geneva Cobb, and Andrew Billingsley. Maternal Metaphors of Power in African American Women's Literature: From Phillis Wheatley to Toni Morrison. University of South Carolina Press, 2017, OCLC 974947406
  6. Vegetarians famosos - Alice Walker
  7. Teagarden, Rebecca. «Reggie Watts - Stage presence». The Seattle Times, 19-12-2004. Arxivat de l'original el 22 de novembre de 2015. [Consulta: 14 juny 2007].
  8. Article en anglès en el periòdic britànic