Allan Dwan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAllan Dwan

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 abril 1885 Modifica el valor a Wikidata
Toronto (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 desembre 1981 Modifica el valor a Wikidata (96 anys)
Los Angeles (Califòrnia) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Infart de miocardi Modifica el valor a Wikidata)
Sepulturacementeri de San Fernando Mission Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Notre Dame Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Lloc de treball Estats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióproductor de cinema, guionista, director de cinema, realitzador Modifica el valor a Wikidata
Activitat1911 Modifica el valor a Wikidata –
Família
CònjugePauline Bush (1915–1919) Modifica el valor a Wikidata
Premis

IMDB: nm0245385 Allocine: 6850 Rottentomatoes: celebrity/allan_dwan Allmovie: p20865 TCM: 55006 TV.com: people/allan-dwan AFI: 11207 TMDB.org: 93905
Find a Grave: 5278 Modifica el valor a Wikidata

Allan Dwan (Toronto, Canadà, 3 d'abril de 1885Los Angeles, Califòrnia, Estats Units, 28 de desembre de 1981) va ser un pioner director de cinema, productor i guionista estatunidenc, d'origen canadenc. Va desenvolupar tota la carrera cinematogràfica, que cobreix uns quatre-cents títols, als Estats Units. Va ser un gran innovador del cinema i era conegut sobretot pels seus films d'acció i per les seves comèdies.[1]

Biografia[modifica]

La família es va traslladar del Canadà als Estats Units quan Joseph Aloysius tenia tan sols 11 anys. El pare era comerciant de tèxtils. El futur cineasta es va llicenciar el 1907 com a enginyer electrotècnic i va començar a treballar en una companyia elèctrica a Chicago.[2] Després dels estudis, va construir llums de vapor de mercuri, ancestres del neó. Els estudis Essanay van contractar els seus serveis per fer assajos amb llums per rodar. Dwan va aprofitar-ho per a vendre alguns guions escrits a l'escola i es va tornar indispensable com a guionista. Aviat, el 1909, va realitzar algunes pel·lícules, una per dia, durant tres dies per setmana.

Dwan va començar la seva professió artística com a guionista. El 1914 va dirigir la seva primera pel·lícula, Wildflower. Allan Dwan va ser un dels pioners del cinema mut, aventura que va iniciar a San Diego (Califòrnia) i va continuar després a Hollywood, on va destacar per les seves innovacions tècniques, el seu talent per a descobrir nous actors, així com per haver dirigit pel·lícules com The Iron Mask, Suez i Robin Hood.

Va treballar successivament per a Selznick, Goldwyn i Griffith. En l'època del cinema mut, va dirigir algunes de les pel·lícules més cèlebres de Douglas Fairbanks. Va ser també director de pel·lícules de la mítica Gloria Swanson, amb qui va treballar en The Coast of Folly i Stage Struck, entre d'altres.

El gènere de la comèdia va ser el que va atreure de manera més poderosa la creativitat de Dwan, que durant els anys cinquanta, d'altra banda, va ser un prolífic autor d'aquest tipus de cinema i del western, que llavors floria. Els films d'acció dels quals va ser director el van convertir en un famós realitzador, tant per als actors que va escollir com per al públic i la crítica, que van seguir amb gran atenció el seu incansable treball.

El seu últim film es va estrenar el 1961, i es va titular L'home més perillós del món. La seva desaparició pràctica del món del cinema va significar també l'injust oblit del seu intensíssim treball en una època especialment daurada del cinema nord-americà.

Filmografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Va morir Allan Dwan, un dels pioners del cinema nord-americà». El país, 24-12-1981.
  2. P. Bogdanovich: El director es la estrella, T&B, 2007, pág. 105